Du har helt ret... Den bedste måde at aflevere ogaver til tryk er PDF. Men det forudsætter jo så at man laver sin PDF fil på den rigtige måde, og at man laver alt forarbejdet rigtigt også... Grunden til at de siger jpg, er nok fordi de ikke gidder til at forklare hvordan du ellers kan gøre det... specielt hvis du har sagt til dem at du arbejder i photoshop. =)
Den helt rigtige arbejdsgang, ville være nogenlunde sådan her:
Du åbner dine billeder i photoshop(i RGB). Så retter/beskære du dem som du ønsker mens de stadig er i RGB farve rum. Hvis du ikke syntes du ved nok om æmnet, eller ikke gidder sætte dig for meget ind i det, kan du med fordel bruge "image -> adjustments -> auto levels + auto color". Det giver naturlig vis ikke helt lige så godt et resultat som at gøre det manuelt, men faktisk er det ofte en overraskende forbedring, og kræver jo ikke noget af brugeren. Du skal også huske at ændre dine billeder til 300ppi (dog UDEN at resample dem!). Når alt det her er gjort, konvertere du så dine billeder til CMYK med den rigtige ICC profil. Jeg ville anbefale at bruge endten Euroscale Coated v2 eller Coated FOGRA27 (ISO 12647-2:2004) og med Engine sat til Adobe (ACE) og intent sat til perceptual. (disse indstillinger kan i photoshop findes under "Edit -> color settings(shift+Ctrl+K)". Til slut gemmer du dine billeder i JPG med quality settings på maximum og så er dine billeder klar til brug i inDesign på den rigtige måde!
Næste trin, er at lave din grafik i Illustator, og her bør du arbejde i CMYK fra starten. Hvis du gerne vil have nogle fancy ting, men ikke er fantastisk til at tegne, kan jeg varmt anbefale
www.istockphoto.com, hvor man kan finde tons vis af både billeder, men også færdig vektor grafik(illustrations) til meget små penge. (typisk en 70-100kr). Det skal lige siges, at hvis du bare skal bruge en baggrunds farve, eller en farvet firkant/cirkel/streg behøver du ikke lave dem i illustator, det kan lige så godt laves direkte i inDesign. Så altså kun hvis du vil tegne mere avancerede former/figure. Disse gemmes så i endten .ai eller .eps format. og er så klar til brug i inDesign.
Til slut laver du et dokument i den størelse du ønsker i indesign, og montere dine billeder samt din grafik ind der på. Du laver det tekst der evt. skal være, osv osv.
Husk at hvis du har et foto i 300dpi, kan du ikke scale det mere op end ca. 10-15%, men du kan scale det ned lige så tosset du vil! Det vigtige at huske i indesign er at alle billder/grafik der skal gå til kanten af mediet, SKAL!!!!!!! stikke 3mm ud over dit format... jeg gentager, det SKAL stikke 3mm ud over! dette er fordi man på trykkeriet ikke printer i slut formatet, men på et større medie, som så skæres til bag efter. Til slut laves en tryk klar PDF fil, med skæremærker samt 3mm bleed. og det er denne du sender til trykkeriet. præsis hvordan du laver PDF filen er en rimelig lang forklaring, men jeg er sikker på at du kan finde en guide på nettet et eller andet sted. Alternativt (hvis trykkeriet ellers er villige), kan du også vælge at sende din indesign fil, + alle lænker(billeder/grafik) og fonte til trykkeriet, og så lade dem lave PDF filen. Her kan man med fordel bruge indesigns package funktion som pakker alt hvad der skal bruges i en mappe, som så kan sendes. (findes under "file-package(Ctrl+alt+shift+P).
Det var noget af en smørre, heh... men jeg håber det kan bruges. =)
Fluse
ps. undskyld alle min stave fejl, men jeg er sq for doven til at læse det hele igennem! hehe