Hvis du tror, at næsten al spam i postkassen kommer fra udlandet, fordi spamming er forbudt i Danmark, må du revidere din opfattelse. Der er ingen lov i Danmark, som forbyder spam. Derfor er det fuldt lovligt - men er dog forbudt, hvis det kan betegnes som markedsføring. Men selv det forbud kan omgås med lidt raffinement. \"Nu er du jo helt ude i kanten af loven, men principielt kan jeg ikke se, at der er noget galt\", oplyser jurist Tina Morell, som er specialkonsulent i Forbrugerstyrelsen. Hun overvåger, hvorvidt spam overtræder Markedsføringsloven. Hvis den ikke gør, er den fuldt lovlig. Og det ser der ikke ud til at blive ændret på foreløbigt. Justitsministeret oplyser, at man ikke kan komme efter spammere med straffeloven i hånden. Så der er frit slag. Og der er ingen steder at klage for dem, det rammer.
Det er fuldt lovligt at spamme. Kun private virksomheder og offentlige, der kan sidestilles med dem, har forbud imod at gøre det. Det er ikke fordi det er spam, men fordi det betragtes som markedsføring og dermed er forbudt ifølge Markedsføringsloven. Offentlige virksomheder, der kan sidestilles med private er for eksempel DSB. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har derimod Forbrugerombudsmandens ord for, at de gerne må spamme. Begrundelsen er, at Styrelsen hverken er i konkurrence med andre eller har noget at afsætte. Offentlige instanser, privatpersoner, organisationer, politiske partier med videre kan spamme alt det, de vil, uden der er nogen, som kan forhindre dem i det. Og uden der er et sted at klage over, hvis dem, det rammer, føler sig chikaneret. Ingen forbud, ingen klageinstans.
\"Uopfordrede e-mails (spam, red.) fra dyreværnsorganisationer, private, politiske partier og så videre falder ikke under Markedsføringsloven, så derfor har vi ikke noget at gøre med det. Forbrugere kan henvende sig, hvis de modtager uopfordrede e-mails fra virksomheder eller forretninger. Forbrugerombudsmanden har dog kun et begrænset antal ressourcer, så derfor tager vi os normalt ikke af virksomheder, som modtager den slags\", oplyser jurist Tina Morell, Forbrugerstyrelsen.
Der er heller ingen hjælp at hente i den resterende lovgivning. Justitsministeret oplyser, at Straffeloven ikke forbyder spam. At man som almindelig borger eller virksomhed måske føler, at spam er en overtrædelse af privatlivets fred, er der ikke noget at gøre ved. Det er lovligt.
Muligt forbud på vej
21. oktober 1997 nedsatte Justitsministeriet et udvalg, som skal \"gennemgå straffeloven og retsplejeloven med henblik på at sikre tidssvarende bestemmelser om datakrimminalitet\", som der står i kommissoriet. Formanden for udvalget, landsdommer Hans Henrik Brydenholt, er den eneste, der udtaler sig, mens udvalget arbejder. Det gør det efter tre et halvt år stadigt og formanden er på ferie, så det har ikke været muligt at få opklaret, hvorvidt udvalget diskuterer om et forbud imod spam ville være en \"tidssvarende bestemmelse om datakrimminalitet\".
\"Endvidere skal udvalget vurdere de kriminalitetsformer, som informationssamfundet, herunder de elektroniske opslagstavler, giver mulighed for\", som det hedder længere nede i kommissoriet. Hvorvidt spam hører under dette må altså stå hen i det uvisse.
Der ligger ikke en dato for, hvornår udvalgets betænkning skal ligge færdig. Indtil den kommer og indtil den så har været igennem embedsmændenes hænder, over Justitsministerens bord, gennem Folketingets udvalg, ude i offentlige høringer, gennem tre behandlinger af et eventuelt lovforslag og så videre er der altså frit slag for spam.
Spam-marketing
Når en virksomhed tager kontakt med en anden virksomhed eller med en forbruger, anses det (indtil det modsatte er bevist), for, at henvendelsen er markedsføring og derfor er det forbudt. Hvis en virksomhed alligevel vil gøre det, er midlet simpelt: nyhedsbreve formidlet gennem de ansatte. Som privatpersoner. Hvis undertegnede for eksempel synes, at denne artikel bør distribueres til alle i verden, som bruger e-mail, er jeg velkommen til at gøre det. I nyhedsbrevet (som dog ikke må indeholde reklamer) kan jeg gøre opmærksom på, hvor læseren kan finde flere af mine artikler. Nyhedsbrevet fortæller, hvem jeg er og hvor jeg arbejder. Det reklamerer på ingen måde for det medie, jeg arbejder på. Derfor er det lovligt og ikke markedsføring.
\"Altså hvis du virkelig mener, at det du laver er så fantastisk, at alle skal se det, jamen så er der jo ikke nogen, der kan forbyde dig i at sende det ud. Markedsføringsmæssigt er det i hvert fald ikke ulovligt\", griner Tina Morell, Forbrugerstyrelsen, men erkender, at der er en meget flydende grænse for, hvilken form for spam-marketing, der faktisk kan betragtes som spam: \"Hvis du er marketingdirektør i firmaet, begynder situationen jo at blive lidt problematisk, og så tvivler jeg på, at det er lovligt. Men hvis du er menig medarbejder, der bare vil fortælle, at din virksomhed er ih og åh så fantastisk, så er det lovligt\".
Ingen konsekvens af overtrædelser
Privatpersoner, organisationer, politiske partier og mange andre kan altså frit slippe en søgerobot løs, som skal finde e-mailadresser, de vil have spredt et budskab til. Hvad angår virksomheder, så kan det konstateres, at der aldrig er nogen, der er blevet straffet for spamming. Forbrugerombudsmanden har flere gange viftet med pegefingeren og sagt fy, men det har aldrig haft konsekvenser. Det er med andre ord ganske gratis for virksomheder at overtræde lovgivningen.
Forbrugerstyrelsen oplyser jo, at den prioriteter spam mod private. Spam mod virksomheder har den som hovedregel ikke ressourcer til at tage sig af. Private kan altså gå til Forbrugerombudsmanden, hvis de bliver spammede i markedsføringsøjemed. Virksomheder derimod må tage deres egen advokat i brug, Markedsføringsloven falder nemlig under privat påtale og er derfor ikke noget politiet ønsker at tage sig af. Så vidt Bizreport erfarer er der dog endnu aldrig nogen danske virksomheder, som er gået rettens vej.
Inden Udvalgsformand Hans Henrik Brydenholt afleverer sin betænkning, kan han eventuelt hente inspiration fra staten Washington, USA. Her kan folk kræve 500 dollars i erstatning af de spammere, der ulejligede dem.... Og jo. Der er ført retssager i den anledning.
kilde:
http://www.bizreport.dk/jura/2001/04/20010427-1.htmNanoQ