Det første (og måske vigtigste) er at sikre sig at man arbejder i det rigtige farverum.
Et farverum vil sige, de farver man har tilrådighed. Og som kan gengives korekt afhængigt af hvilket medie de skal bruges i. Når man laver tryksager og foto er "Adobe RGB (1998)" et meget brugt farverum. "Adobe RGB (1998)" er et meget stor farverum, der indeholder mange flere nuancer end man fysisk kan trykke. men dette egner sig ikke til feks. billeder på internettet.
Til internettet er "sRGB" gået hen og blevet standarden. "sRGB IEC61966-2.1" (Fremover kaldt "sRGB") er det farverum de fleste PC'ere er født med som standard, og er det farverum browserne bruger hvis intet andet er blevet sat. Selvom "sRGB" er et meget mindre farverum end "Adobe RGB (1998)" (har færre farvenuancer) er det det bedste valg til at lave graifk og billeder til internettet, da de fleste vil se din grafik og dine farver som du havde tænkt at de skulle ses, uanset om brugerens skærm står lyst eller mørkt, eller brugeren har sat en anden farveprofil som standard (folk der gør det har som regel så meget styr på det at de kan gøre dette ordenligt)
Hvilket farverum der er brugt til et billed, er beskrevet i billedets farveprofil. Ikke alle billeder indeholde en farveprofil. Nogen pga. at formatet ikke understøtter farveprofiler, andre pga at vedkommende der har lavet billedet har valgt ikke at vedhæfte en farveprofil (eller glemt det).
Profilen er en del af billedet og giver billede editor programmet (feks Photoshop) besked om hvordan billedet ser ud, således at programet kan gengive det så det ligner det, som vedkommende der har lavet billedet mener det skal se ud, så meget som muligt. Ufahængigt af hvilket udstyr der bruges. Photoshop forsøger så at sige at gengive billedet så godt som muligt ud fra profilen kontra brugerens indstillinger af feks. skærmen. Man kan sige at Photoshop lægger et filter over billedet der gør du ser det, som vedkommende der har lavet billedet har set det. Uden at selve informationerne i billedet ændres.
En farveprofil bruges også til at fortælle feks. en printer hvordan billedet skal printes ud. Man kalder billeder med farveprofiler for udstyrsuafhængige
Her er et par eksempler på farverummets betydning. Alle billeder er lavet ud fra det samme billede (PSD billed lavet i Adobe RGB (1998)). Men med forskellig brug af farverum og profiler. I første omgang koncentrerer vi os om Jpeg
Først prøver vi at lave billederne i det store "Adobe RGB" farverum
Ser begge billeder ens ud for dig, kan det være fordi din browser ikke er sat til at vise billeder med farveprofil. Du kan slå farveprofiler til og fra under indstillinger i din browser. Se efter ord som colorprofile colorSync og lignende (ikke alle browsere har denne mulighed)
1>
http://www.jart.dk/jgom/phpgrafik/target-jpg-ma.jpg2>
http://www.jart.dk/jgom/phpgrafik/target-jpg-ua.jpgBilled 1 er gemt med farveprofil. Billed 2 er uden.
Det uden farveprofil er noget mere mat i farverne end det burde være.
Lad os nu prøve med et for intetnettet mere passende farverum. "sRGB".
Jeg åbner billedet og konverter det til "sRGB". Photoshop omregne nu billedets farveværdier fra "Adobe RGB" til "sRGB" så farverne ligner de originale så meget som muligt
3>
http://www.jart.dk/jgom/phpgrafik/target-jpg-ms.jpg4>
http://www.jart.dk/jgom/phpgrafik/target-jpg-us.jpgBillede 3 er gemt med farveprofil. Billede 4 er uden.
Som det ses er billede 3 og 4 mere farvemættede/klarere. Billederne ser mere "rigtige" ud.
Hvis din browser bruger farveprofiler vil billede 1, 3 og 4 se ens ud og billede 2 skille sig ud. Hvis din browser ikke bruger farveprofiler vil billede 1 og 2 ser ens "mat" ud, og billede 3 og 4 ser også ens ud, men begge med bedre farve.
Uanset om din browser er sat til at bruge farveprofiler eller ej, vil billede 3 og 4 se ens ud. Dette skyldes de begge er lavet i et farverum der passer til internettet (browsernes) standart. Og da farveprofilen i billede 3 svarer til den standard svare til den som browsere bruge se det altid ud lige som billede 4 (uanset om farveprofiler/colorsync er slået til eller fra), da farverummet er det farverum der er standard for intenettet/browsere.
Selvom det kunne se ud som at det er ligegyldigt at gemme farveprofilen i Jpeg billedet, hvis det er lavet i "sRGB", bør man dog altid gemme farvepprofilen i sine Jpeg billeder
De overstående eksempler skulle gerne give en god ide om hvorfor al webgrafik og billede bør laves i "sRGB". Abejder man i det farverum har man styr på sine farver og sikre sig at flest mulige ser ens grafik og billeder som man havde tænk sig det.
Jeg vil senere komme mere ind på hvordan og hvorledes selve arbejdsgangen mht. farverum/farvestyring foregår.
Jeg nævnte tidligere at jeg havde åbnet originalen i "Adobe RGB (1998)" og så konverteret det til "sRGB". Men hvad nu hvis jeg bare havde åbnet originalen i "sRGB" og gemt det som Jpeg ? Det viser billede 5. Her har jeg åbnet originalen i "sRGB" og gemt den som Jpeg (uden farveprofil)
5>
http://www.jart.dk/jgom/phpgrafik/target-jpg-no.jpgAlt dette med farverum, profile og lignende kaldet Colormanagement, og er et meget stor emne. Men kender man grundbegreberne er det ikke så svært at forstå og benytte.
Grundideen er at billedet indeholder de oplysninger der fortæller hvordan det ser ud. Udstyr som f.eks. printer og monitor beregner så hvordan billedet skal behandles for på bedste måde at gengive det med de forudsætninger/begrænsniger de har. Det samme gør sig gældende når billedet skal "ind" i computeren fra f.eks. et digitalt kamera eller en scanner. Kameraet eller scanneren vedhæfter en "farveprofil" der fortæller i hvilket farverum billedet er dannet. På næsten alle scannere og de fleste kameraer kan man indstille hvilken farveprofil de skal arbejde i. Det er altid bedst at vælge det størst mulige farverum for sine originaler. Hvis man konverterer et billede fra f.eks. "Adobe RGB (1998)" til "sRGB" vil man miste informationer i billedet, da sRGB er mindre end "Adobe RGB". Konverterer man den anden vej får man ikke det optimale ud af det nye farverum, da det har flere farveinformationer end det lille (Der vil mangle/gættes på de manglende informationer)
Nedenstående billede giver et simpelt overblik over Colormanagement flow
http://www.jart.dk/jgom/phpgrafik/colorflow.gif