Men det er forkert at sammenligne de to. Celeron er en processor mens centrino er et intel bundkort, pro wireless kort fra intel, og en pentium-m processor
Først of fremmest skal vi lige have slået fast, at der IKKE eksisterer en Centrino processor. Centrino er et varemærke fra Intel, som en PC producent må benytte sammen med et bærbart produkt, der overholder en standard (Intel mobile chipset, Intel 2x00 wireless netkort og en Intel Pentium Mobile CPU - P4M).
Dit spm. vil nok lyde noget i nærheden af "Er en Pentium Mobile bedre end en Centrino".
Det kan man ikke direkte svare på, da de benyttes til forskellige ting. Dog kan man sige:
1) P4M bruger ved samme ydelse mindre strøm end en Celeron. 2) P4M har meget større Cache end en Celeron, og yder derfor bedre ved samme clockfrekvens. 3) P4M og Celeron er ikke PIN kompabible. 4) P4M er udviklet til notebooks (eller PC'er med særligt krav til lavt strømforbrug og dermed lav varmeudvikling), hvor en Celeron er en "billig udgave" af en Pentium 4 (der er mindre Cache i en Celeron).
Håber det er et tilfredsstillende svar - ellers spørg løs :_)
Men jeg er sikker på at pentium-m banker celeron på alle punkter ;)
Læste en artikel fra Toms hardware Guide, hvor han sammenligner en P4EE med ca 3.6 GHz og en overclocket Pentium-m med ca 2.5 GHz. Pentium-m lammetæver P4EE og i mange tilfælde også de nye AMD-64 bits processorer
# jpvj i centrino teknologien benyttes der da ikke P4M men den processor der hedder Pentium M. (Som du selv nævner, det var bare lige for at der ikke skulle herske tvivl ;))
Centrino er en teknologi, som har været under udvikling, fra den tid, hvor en laptop CPU var en tweaket desktop CPU. Med udviklingen af Centrino platformen blev Intel til den førende producent af mobile CPU'er indenfor notebook området. Undervejs blev flere platforme destrueret, indtil forbrugeren fik Banias at se, som er den første centrino platform.
Centrino består grundlæggende af Pentium - M, et chipset der understøtter den givne standard, og den trådløse 802,11-standard.
En stor fordel ved Centrino er det lave strømforbrug, som, efter Intels udtalelser, er mindre end 1Watt - ca. en halvering af datidens notebooks. Det skyldes blandt andet Intels Speedstep-teknologi, som formåede at nedjustere CPU'ens forbrug, når der ikke var så store krav til den. En anden fordel er, at platformen bruger hypertreading, som gør, at CPU'en kan håndtere flere operationer i én clockcycle. Denne hypertreading, hjalp med til at CPU'en nu ikke længere behøvede en høj frekvens for at kunne arbejde effektivt.
Flere tests viste, at en Centrino baseret CPU på f. eks. 1.6GHz, kunne formå at overhale en desktop CPU på 2.4GHz. At Banias ydermere havde en 1mb level 2 cache, gjorde det jo ikke dårligere. Med lanceringen af Banias, og dermed Centrino, fik forbrugeren altså en CPU, som arbejdede ved lavere frekvens, og dermed også en lavere temperatur. Samtidigt formående Intel at producere en profil, og chipset, som var en smule mindre end de tidligere. Efter Intels udsagn nedbragte de størrelsen på CPU og chipset med ca. 1 cm, hvilket hjalp med til at gøre maskine en smule lettere (flere sites siger det er 1-200gr). Intel langede hårdt ud efter producenter, som fremviste maskiner, som f. eks kun indeholdt Pentium M og 855 chipsettet men ikke WF-FI, og dermed ikke havde ”retten” til at påtrykke deres maskiner med Centrino logoet.
Det nye 855-chipset som Banias blev født med har integreret Wi-Fi. 855 chipsettet udkom til Banias 2 versioner 855PM og 855GM. GM versionen indeholdt en såkaldt integreret grafikløsning. 855GM var produceret med henblik på low cost maskiner, som havde shared RAM. Dette vil sige at RAMéne skal deles med andre komponenter på maskinen, og dermed en forringelse. Sidstnævnte chipset vil forekomme i low-end notebooks. 855PM udkom med dedikeret grafikkort. Dedikerede ram er helt seperate Ram som KUN bruges af grafik chippen.
Den trådløse del af Centrino platformen udkom med 802.11b som standard, men platformen var dengang også klar til den bedre 802.11g, hvor datahastigheden vil kunne komme op på 54 megabit i sekundet. Så i bund og grund var det op til producenten af laptoppen, hvilke WF-FI der skulle i.
Sidst men ikke mindst skulle Banias hjælpe med til en væsentligt forbedret og forlænget batteri tid på en opladning, som hidtil har været umuligt for bl.a. AMD at løse.
Celeron M er en "underudgave” af Pentium M processoren, og groft sagt en discountmodel. Det er en skrabet model, som ikke har helt de samme kvaliteter som Pentium M. Denne CPU indgår som regel i de lidt billigere laptops. Den nye Celeron M er produceret med 90 nanometer teknologi, som tilmed tilbyder en større cache end tidligere nemlig 1MB, hvor Celeron M’s storebror (Pentium M (Dothan) ligger på 2MB cache. Det er dobbelt så meget cache end deres forgænger havde (Pentium M (Banias)). Dog holdes systembussen på 400MHz.
De nyeste Celeron M med 90 nanometer udkommer med numrene M350, M360 og M370. Clockfrekvenserne kommer til at ligge på 1,3, 1,4 og 1,5GHz. Ulempen ved Celeron M, er at de ikke understøtter muligheden for styring af strømmen, altså featuren SpeedStep. Den indstilles derfor ikke automatisk frekvensen, når kravet for dette er ikke stort, og den kan ligeledes heller ikke skrue ned for spændingen.
Dertil kommer den manglende mulighed for at kunne gå i dvale tilstand og kaldet Deeper sleep, som muliggør at effekten på maskinen, kan reduceres til ca. en halv watt. Det resultere så i et forhøjet strømforbrug. Det er derfor vigtigt for forbrugeren, at vide at Celeron M ikke kan indgå i en Centrino-løsning. Centrino udgøres som sagt af tre ting. Chipsettet, trådløst netkort og endelig en Pentium M CPU. Derfor ser man ikke Centrino logoet på Celeron M maskinerne. Celeron M udgaverne er ganske okay, selvfølgelig afhængigt af ens krav. Prisen er en del lavere end dens storebror, så derfor er den attraktiv for mange med mindre krav.
Ydelsesforskellen på Celeron M og Pentium M er ikke specielt stor. De nyeste Celeron M med 1 MB cache er endda lige så hurtige som de gamle Pentium M med 1 MB cache (Banias). Forskellen er som sagt et lidt højere strømforbrug med Celeron M, da frekvensen og spændingen ikke kan justeres.
zypher> Damn... skrive fejl + copy paste giver altså noget skidt. Du har naturligvis helt ret vedr. CPU'ens rette navn...
huset> Du har ret, men spørger skriver nu altså Celeron og ikke Celeron M...
Til spørger> Hvis du er ved at bygge en ny maskine, så prøv at sørge for at få et Intel baseret bundkort med et af de nyeste chipset. Gå efter BTX standarden og et 945/955 chipset. Det kræver naturligvis, at økonomien er til at betale for front-edge teknologien, men du får også alle de nyeste featues, bla. Intel High Definition Sound.
Jeg troede faktisk at celeron m "bare" var en tweaket P4 celeron. Pentium M derimod er bygget videre fra pentium 3, og har ikke noget med P4 at gøre. Grunden til at man skiftede fra pentium 3 til P4 var at Pentium 3 ikke kunne nå så høje frekvenser, og kampen om de høje frekvenser hoppede både AMD og Intel jo på :)
Ved ikke om nogen husker at pentium 3 ydede bedre end P4 ved samme frekvens :)
Vil hellere have noget karma i stedet for point :)
# huset Min pentium M - 1.6 GHz leverer en ydelse der slår en 2.6 GHz P4. (fx beregning af pi med 2 mio decimaler, er min 120 sek, og en P4 2.6 140). Intel droppede i sin tid P3 fordi den ikke kunne skaleres højere, hvorfor man så udviklede den "revolutionerende" P4. Jeg er enig med dig i at P4 er lavet for max ydelse, men det er beviseligt PM der yder bedst
Dropper et svar anyway... Så må selv bestemme om jeg har fortjent noget ;).
P.S # huset Det er ikke noget jeg vil vædde med, og håber ikke at jeg bringer dit pis i kog :)
Jeg skulle nok have tænkt noget mere dybere før jeg stillede spørgsmålet :) Sket er sket :o) og jeg er blevet klogere
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.