Inden du går igang med at kigge på noget hvor du skal kaste penge afsted (det meste træningsmateriale er baseret på gratis viden), så kan du komme enormt langt ved blot at investere tid. Og tid skal du i den grad investere i (lige meget hvad, penge eller ej). Forvent en del år, men det behøver ikke være år uden du føler at du flytter dig eller har det sjovt imens. Hvis det har din interesse, så vil det meste du kommer til at læse/udføre undervejs samtidig være spændende.
Start med at bygge en god forståelse op for:
- Operativsystemer (primært Windows, Linux og hypervisors/virtualisering)
- Netværk
- Webapplikationer (herunder webservere)
Et godt sted at starte er at begynde at lege med det selv. Byg evt. dit eget LAB på lidt aflagt hardware.
Læs, lyt, se. Her et par gratis eksempler, der findes en del mere online:
- Cybrary:
https://www.cybrary.it/ - SANS:
http://www.cyberaces.org/courses/- Homeland:
https://ics-cert-training.inl.gov/learn - Open security:
http://opensecuritytraining.info/Training.htmlOnline træning:
- Overthewire:
http://overthewire.org/- Hack the box:
https://www.hackthebox.eu/Træning i eget LAB:
- Vulnhub:
https://www.vulnhub.com/Senere hen kan du overveje om du vil investere penge i træning (kan hjælpe på at finde det rigtige job) eller få en arbejdsgiver til det.
Eksempler på dette:
- CEH - Her får du stort set det hele gratis gennem det meste af ovenståend, skulle i så fald bare være for at have certificeringen. Er en entry level certificering (og i manges optik ikke pengene værd, hint).
- SANS - GWAPT, GPEN, GXPN. Tungere (og dyrere). Kræver god forståelse før man bør gå igang (især GXPN).
- OSCP - OSCP/OSCE. Tunge, ikke nær så dyre som SANS. Kræver en ret god forståelse/erfaring før man bør gå igang.
Og et godt råd hvis studiet tillader det: Find et relevant studiejob. Flere og flere konsulent og it-huse har trainee/junior stillinger med fokus på sikkerhed. Og ellers blot et hvor du lærer om infrastruktur eller hosting.
Og som nævnt ovenfor: Vær ydmyg. Start fra bunden.
CISSP som nævnt ovenfor er ikke en operationel certificering. Den er highlevel (men billig). Giver et teoretisk overblik. Ikke dårlig at have, men ikke den vej du vil gå hvis du vil lave sikkerhed på pentest/redteam niveau (som bestemt findes i Danmark). Skulle være for at tilføje mere teoretisk viden udover det praktiske.
Lige meget hvordan du går igang, så husk på at holde dig inden for alle love og retningslinjer. Det er essentielt for en pentester/sikkerheds-specialist at operere inden for loven (og det gælder både national og international). Begynd ikke at bruge din viden på andet end dine egne LABs eller dem online specifikt til det formål de er oprettet til. Der skal ikke meget til at ødelægge en karriere (noget så banalt som en scanning mod den "forkerte" host kan have et retsligt efterspil).