Du får lige den store introduktion... :)
Jeg bruger sædvanligvis MakeMKV til formålet. Fordelen er, at dette program tager en 1:1 kopi af alle de elementer, man ønsker at bevare. Typisk vil der være mere end ét lydspor ud over orginallyden. Den bedste lydkvalitet på spillefilms-DVD'er er DTS og sekundært Dolby Surround 5.1. Derudover vil der være undertekster på mange sprog, hvoraf man normalt kun vil bevare ét eller to sæt. Endelig vil der være ekstramateriale, som vil blive gemt som separate videofiler, hvis man medtager det.
Programmet kopierer som sagt uden at omkode indholdet. Derfor går det ret hurtigt. Hvis DVD'en er kopibeskyttet, vil MakeMKV forsøge at dekryptere den. Afhængigt af om DVD'en er slidt kan det tage både 5 og 35 minutter at kopiere indholdet til harddisken.
Filerne på harddisken er af typen MKV (Matroska). MKV er et multimedie-containerformat - lige som MP4, AVI, MOV, WMV, FLV og hvad der ellers findes. Formålet med containeren er helt enkelt at sammenholde videosporet og lydsporet (og evt. undertekster), som ellers ville være adskilte filer.
Programmet benytter MKV, fordi netop denne container kan bevare alle typer af video og lyd. Alle andre containere har begrænsninger på, hvilke video- og lydformater, de kan indeholde.
På en normal DVD video/film er videoformatet
altid MPEG2 (og altid i billedopløsningen 720x576 pixels med 25 billeder pr. sekund eller 720x480 pixels med 30 bps). (Lyden er altid i formatet AC3 uanset om det reelt er surround eller bare stereo. Underteksterne er grafik, der vises hen over filmen - ikke tekst, så hvis du vil udtrække dem, skal de først tekstgenkendes).
MPEG2 er et temmelig gammelt format (over 20 år), som af tekniske grunde ikke er ret godt til streaming. Desuden fylder det typisk dobbelt så meget som video i det mest almindelige videoformat i dag: H.264 (nogle gange benævnt "MPEG4", hvilket er en lidt upræcis betegnelse, da der findes mange forskellige MPEG4-formater).
Man vil derfor ofte vælge at omkode videoen til H.264. Dét kan MakeMKV ikke gøre. Men der findes nogle rigtig gode gratis programmer til dette bl.a. Handbrake (
https://handbrake.fr) (findes til både Windows, MacOS og Linux) samt Xmedia Recode (
https://www.xmedia-recode.de/en/download.html) (kun Windows). De ligner meget hinanden af udseende.
Når man omkoder video, ofrer man altid lidt af kvaliteten. Kunsten er derfor at gøre det uden synligt kvalitetstab. Handbrake har nogle rigtig gode presets, som gør det meget nemt at få et godt resultat. Hvis du indlæser din MKV-fil i Handbrake og vælger presettet "HQ 576p25" (og husker at tilvælge underteksterne på Subtitles-fanebladet vha. "play"-knappen), vil du med sikkerhed få et pænt resultat.
Selv om du vælger et preset, kan du godt manuelt ændre på indstillingerne, inden du sætter omkodningen i gang, f.eks.:
- Frit vælge, om filformatet skal være MP4 eller MKV
- Ændre den såkaldte RF-værdi (f.eks. fra 18 til 20 for at spare lidt mere plads)
- Tilføje undertekst-filer, hvis de ikke fandtes på DVD'en.
Handbrake benytter såkaldt softwarebaseret omkodning. Det er en proces, som typisk tager 30-60 minutter (eller længere, hvis PC'en er af ældre dato). Xmedia Recode giver mulighed for at benytte hardware-accelereret omkodning. Det giver mening, hvis man har en PC med et relativt nyt, kraftigt grafikkort. Derved kan det pludselig gøres på få minutter - og kvaliteten vil som regel være lige så god.
Nu ved du, hvad forskellen er på videoformat og containerformat (filformat). Containeren er bare en beholder, som man kan fylde mange forskellige typer video i. Det er derfor, man nogen gange vil opleve, at en afspiller (f.eks. et TV-apparat) ikke vil afspille én MP4 eller MKV-fil, mens det gerne vil afspille en anden... Det er som regel indholdet - ikke filformatet - der er problemet. Dette spiller især en rolle pga. de nye "4K"-formater, H.265 (HEVC) og VP9. De bruges flittigt i MP4 og MKV-filer, men et TV-apparat eller en anden afspiller ældre end 2016 vil helt sikkert ikke kunne "fordøje" sådanne videoer. Hardwaren er simpelt hen for svag til at afkode de nye formaters kompleksitet.
Du kan altid se video- og lydformatet inde i en videofil, hvis du indlæser den i VLC-medieafspilleren (en gratis klassiker, der kan afspille alt). Bare tryk Ctrl+J (eller tryk Værktøjer > Codec-indstillinger).
Du kan også se en oversigt over, hvad alle de mange containerformater kan indeholde af video og lydformater:
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_video_container_formats... Men i praksis er det kun formaterne MKV, MOV, MP4, WebM, TS, M2TS og MXF, der er relevante i vore dage. Ældre formater som WMV, MPG, 3GP, ASF FLV og AVI bruges ikke rigtig længere.
... Og om et par år vil det helt nye videoformat, AV1 (ikke AVI) afløse både H.264, HEVC, VP9 og hvad de ellers hedder i vore dage. Hele industrien bakker nemlig op om dette format - selv Apple. AV1 video vil også komme til at ligge i MKV, MP4 og WebM-filer.