Fritids opgave øl brygning (øl nedkøling)
Hej Eksperten. :)Nogle kammerater og jeg har startet en lille øl brygning, og mangler en metode til at køle øllen ned fra ca 70 grader til omkring 3-4 grader på max 15 min ellers bliver gæringen ødelagt.
Jeg har en lille ide selv men mangler selve udregningen, eller andre gode ideer.
Min ide er:
At lave en trækasse, på ca størelse med en Regnvandsbeholder.
Isolere kassen godt, med evt rockwool eller lign.
Putte Regnvandsbeholderen i kassen, tilslutte et Kobberrør i tønden i spiralfor, fra bund til top (det er her øllen skal passer igennem)
så man laver en slags tilslutning, i bunden af tønden til røret og en i toppen hvor røret kommer ud igen.
Så sætte noget køl fra nogle frysere i selve tynden til at fryse det ned, fylder så vand i tønden og lukker helt af.
Nu skal fryse mekanikken fra fryserene helst fryse vandet i beholderen til is.
Når øllen så passere kobber røret i tynden skulle det efter ideen blive kølet ned til de ca 3-4 grader.
nu kommer det gyldne spørgsmål så.
hvordan beregner man selve længden på Kobberrøret, farten i selve røret og tiden det bruger til at blive kølet ned, og kan det lade sig gøre.
ved det måske er en mundfuld at besvare på, men håber der sidder nogle genier som måske har en ide.
samlet info:
Længden af røret
Farten af flowet i røret
Selve tiden det tager at blive nedkølet fra ca 70 til 3-4 grader
mvh danni