Bredere er bare bedre
På det seneste er der kommet rigtig godt gang i salget af fladskærme på 19 tommer, som er blevet til at betale. Næste skridt hedder 20-24 tommer i bredformat, og det er netop sådanne computerskærme, vi har kastet os over i denne test.
Lad det være sagt med det samme: Når man først har vænnet sig til at sidde foran en fladskærm på 20 tommer eller mere i bredformat, er det meget svært at gå tilbage til en mindre skærm i 4:3 format.
Vi har testet LCD-skærme i to klasser, nemlig med en billeddiagonal på 20 eller 21 tommer og en opløsning på 1.680x1.050 pixels samt med en diagonal på 23 eller 24 tommer med en imponerende opløsning på 1.920x.1.200 pixels.
En stor skærm med høj opløsning i bredformat giver et rigtig godt overblik, og man kan arbejde mere effektivt. Man kan have to dokumenter i A4 format eller to browservinduer på skærmen samtidig.
Hvis man er til billedbehandling eller andre applikationer med et væld af menuer og værktøjslinjer, som man kan flytte rundt på, kan man benytte det sædvanlige 4:3 skærmområde som hovedvindue og få en ekstra tredjedel skærmplads til paletter og ekstravinduer. Man får mindre rod på skærmen og kan bedre orientere sig. Det brede format er selvfølgelig også oplagt til dvd film.
En af skærmene i testen, Samsung Syncmaster 242MP, har indbygget tv modtager. Denne facilitet har vi dog ikke testet her. Skærmen interesserer os, eftersom den har et helt nyudviklet PVA panel, som senere på året også vil dukke op på computerskærme uden tv funktioner. Vi ser virkelig frem til at opleve dette panel på flere skærme.
Der har ellers været en udbredt forestilling om, at skærme i bredformat kun kan bruges til at se tv og film. Vi mener, at disse skærme helt klart også hører hjemme på kontorer og måske i særdeleshed hos grafikere eller brugere, der arbejder med billedbehandling.
I forbindelse med skærme gælder stort set den samme enkle grundregel som for det almindelige fysiske skrivebord: De er aldrig store nok, og jo større jo bedre.
24" er god til tekst
Man angiver traditionelt opløsning i punkter pr. tomme. De tre 23" skærme i denne test har en opløsning på 98 punkter pr. tomme (3,88 punkter pr. millimeter), mens begge 24" skærme har 94 punkter pr. tomme (3,70 punkter pr. millimeter).
Det er en ganske lille forskel. Hvis vi sammenligner med de typiske 17" og 19" skærme, har de første normalt en opløsning på 98 punkter og de sidste på 87 punkter. De fleste mennesker synes, at det er nemmere at læse tekst skrevet med småt på 19" skærme med deres lavere opløsning. Teksten virker nemlig større.
Forskellen mellem en skærm på 23" og en på 24" er altså ikke ret stor, men den kan trods alt mærkes i forbindelse med praktisk arbejde. Det er en anelse nemmere at læse tekst skrevet med småt på en 24" skærm. Forskellen er langt fra så stor som mellem 17" og 19", men hvis du skal arbejde meget med tekst, har 24" skærmen en lille fordel.
De to 20" skærme i denne test har en opløsning på 98 punkter pr. tomme (3,87 punkter pr. millimeter), og 21" skærmene har 93 punkter (3,67 punkter pr. millimeter). Forholdet er altså næsten nøjagtig det samme som mellem 23" og 24".
Støj, forstyrrelser og stabilitet
Ingen af skærmene i testen har nogen synlige stabilitetsproblemer. Sådanne forstyrrelser er heldigvis meget sjældne, når der køres digital overførsel mellem skærm og computer. Det er et stærkt argument for at anvende DVI grænsefladen.
Ved hjælp af programmet Displaymate viser vi et antal mørke gråtoner på skærmen. Det viser, om panelet er i stand til at slække på baggrundsbelysningen jævnt fordelt over hele skærmens flade.
Eizo, Philips 230W, Samsung, Sony og Viewsonic har alle en meget jævn baggrundsbelysning i dette tilfælde. Det er faktisk imponerende at se, hvor jævnt mørke toner kan vises på disse skærme.
Hos Dell 2405FPW virker baggrundsbelysningen lidt mere ujævn, men det synes ikke at have stor praktisk betydning for jævnheden ved normale farver. Dell 2005FPW har en mere tydelig indstråling langs skærmens øverste og nederste kant og også en lidt svag spredning i belysningen.
Vi måler desuden det afgivne lys på forskellige dele af skærmen med et helt hvidt skærmbillede. Det viser, hvor jævn baggrundsbelysningen er, når panelet forsøger at slippe alt lyset igennem. Alle skærmene følger stort set samme mønster. Mest lys i midten og noget stærkere lys på sidernes midte end ude i hjørnerne.
Disse variationer påvirker ikke nævneværdigt den jævnhed eller ujævnhed, som man kan se ved mørkere farver. Det viser snarere, at skærmene er en anelse bedre til at vise rent hvidt i midten af skærmen end ude i hjørnerne.
Farvegengivelse
Evnen til at vise sort er et af de svageste punkter ved TFT skærme. Dell 2405FPW, Eizo, Samsung og Viewsonic har vældig gode sorte farver. Hos Philips og Sony skærmene får de sorte dele af billedet en noget blålig tone. Dell 2005FPW har en lidt mere tydelig blå tone i det sorte.
Når vi måler skærmens afgivelse af lys med en Gretag Macbeth Eye one, bekræfter den vores indtryk. Dell 2005FPW er den skærm, der afgiver mest lys, når den forsøger at vise sort. Forskellene er dog meget små, og disse målinger er desværre ikke så nøjagtige.
Samsung og Eizo kan vise meget rent og næsten blændende hvidt. Disse to skærme er faktisk sensationelt gode til hvid. Det er hverken kolde eller varme nuancer, men blot hvid. Vi ved ikke, om Eizo også anvender Samsungs nye PVA panel, men det virker sandsynligt.
Ingen af de øvrige skærme er dårlige, men i dette selskab virker deres variant af hvid lidt mat eller gråbrunlig. Bedst af de øvrige er de to Dell skærme, som er knap så lyse som Eizo og Samsung, men klarer hvidt ganske godt.
Dell skærmene har en neutral farvetemperatur i de lyse dele af billedet. Philips 230W5 og Viewsonic har en varm, svag rosa tone i det hvide, mens hvid hos Philips 200W6 og Sony har en lidt mat og kold gråhed.
Når det gælder evnen til at vise forskellige farver, er skærmene generelt gode. Hos Dell 2405FPW er der en tendens til, at lyse toner bliver en anelse for lyse og udbrændte. Farverne er ganske enkelt noget blege. Philips 200W har lidt kolde farver, og der er en antydning af en blågrøn tone, som slår igennem her og der.
Varmt og rosa
Hos Dell 2005FPW og Philips 230W bliver lyse toner i stedet lidt varme og synes svagt rosa. Farver – i særdeleshed toner af gult og rødt – bliver overmættede og lidt for intense. Eizo og Samsung har en tendens til det samme, men ikke nær så tydeligt.
Sony og Viewsonic har vældig gode og neutrale farver. Når vi gennemgår vores samling af testfotos, er det disse to skærme, der bedst fanger de naturlige farver.
De her beskrevne farvevariationer er dem, du ser, når du benytter skærmenes fabriksindstillinger.
På Eizo og Samsung kan du justere gammaværdien og vælge blandt et stort udvalg af temperaturniveauer og farvekalibreringer med seks akser i stedet for tre. På disse skærme kan man ganske enkelt bortkalibrere de små fejl, der er. I det hele taget burde flere mennesker prøve at kalibrere deres skærm.
Det kræver tålmodighed, men farvevisningen kan forbedres en del.
Når vi henter en gråskala i Displaymate, viser Dell 2405FPW og Samsung en del variationer i farvetemperatur i den mørke ende af gråskalaen.
Philips og Sony varierer over hele den midterste del af gråskalaen. Viewsonic klarer sig rigtig fint, og variationerne i farvetemperatur er meget små.
Kontrast, betragtningsvinkel og skarphed
Som en følge af, at TFT skærme har haft svært ved at vise sort rigtig godt, har kontrast længe været et problem. De seneste år er skærmene dog forbedret, og i dag er kontrasten ikke længere noget stort problem ved normal anvendelse.
TFT panelet er placeret som en slags lysfilter mellem dig og baggrundsbelysningen. På ældre skærme var problemet blandt andet, at de ikke kunne slippe alt lys igennem, når de forsøgte at vise hvidt. Desuden var det i høj grad et problem, at de ikke kunne tilbageholde alt baggrundslys, når de forsøgte at vise sort.
Producenterne kunne til en vis grad forbedre evnen til at vise hvidt ved at trække på en stærkere baggrundsbelysning. Desværre førte dette til en yderligere forringet sort.
Når vi tester kontrast, ser vi på nuancer i det mørke og lyse område. Ved hjælp af Displaymate bruger vi testbilleder med meget mørke grå nuancer mod sort baggrund samt meget lyse grå nuancer mod en hvid baggrund.
På en god skærm kan du se nuanceforskelle i både de mørke og lyse områder. I denne opstilling er det først og fremmest Dell 2405FPW, Eizo og Samsung, som er gode til at tegne mørke nuancer. Philips, Sony og Viewsonic kommer noget bagefter, men er stadig vældig gode.
Lyst for fire ud af fem
Begge Philips skærme har det svært med lyse nuancer. Dell 2405FPW, Sony og Viewsonic klarer til gengæld lyse nuancer vældig fint. Samsung er helt klart bedst til lyse nuancer.
Philips 200W har derimod et underligt problem. Der er ikke noget galt med farverne, og det fungerer fint, når man ser på billeder. Sort tekst på hvid baggrund eller hvid på sort baggrund ser også fint ud. Men sort tekst mod grå eller en andet tonet baggrund bliver svær at læse.
Et typisk eksempel er tekst i dialogbokse i Windows, hvor bogstaverne får utydelige kanter. Hvis du trækker den fabriksindstillede kontrast fra fra 50 procent til 70 procent eller mere, bliver teksten straks nemmere at læse, men så forsvinder evnen til at holde på især lyse toner.
Vi bedømmer ikke betragtningsvinkel på samme måde som producenterne. De måler den vinkel, hvor du stadig har en tiendedel tilbage af kontrasten. Det var et stort problem tidligere, da TFT skærme generelt havde en dårlig kontrast.
I dag er de angivne betragtningsvinkler ganske uinteressante, og vi ser i stedet på forandringer i farver ved forskellige vinkler. Også dette fænomen bliver et stadig mindre problem. Alle skærmene i denne test har en form for IPS eller PVA paneler.
Moderne paneler med nogle af disse teknikker bevarer farverne næsten uforandrede i de fleste vinkler. Billigere skærme, som i stedet anvender TN teknik, har derimod problemer med dette.
Hos Eizo og Dell 2405FPW falmer farverne synligt allerede fra en lille vinkel. Samsung lider under det samme fænomen, men ikke helt i samme grad. Faktum er, at de noget overmættede farver hos Samsung falmer til nærmest perfekte farver ved en vinkel på ca. 20 25 grader.
Philips 230W gør derimod farverne noget mørkere med en tiltagende vinkel. Sony og Viewsonic har en udmærket evne til at holde på farverne ved selv kraftige vinkler. Disse skærme giver et godt billede fra siden, og du kan endda se de samme farver, som du ser fra midten. Imponerende.
Menusystemer og styring
Alle disse skærme er dyre, og de har en hel del muligheder for billedjustering. Desværre er justerings menuerne ofte ganske besværlige. Derudover findes der mange mærkelige ideer om, hvordan man bedst navigerer i menuer med knapperne på skærmen.
Dell skærmene er bedst på dette område. Skærmene har som altid hos Dell tydelige knapper og menuer, som er meget lette at navigere i. Det er bare ærgerligt, at menuerne ikke er på dansk. Philips 230W har rigtige knapper, men det kan nogle gange være svært at se, hvor man befinder sig i menuen.
Eizo og Sony har usædvanligt nok touch knapper, som på Sony skærmen desuden er slukkede ved normal drift. Når du trykker på en knap, lyser den op. Dette er en rigtig god løsning, da knapperne er tydelige, når du skal bruge dem, men ellers ikke forstyrrer skærmens udseende. Sonys menu er let at navigere i, og den er desuden på dansk.
Eizos trykknapper var på vores testeksemplar meget følsomme, og vi gled ofte forbi den menuindstilling, som vi forsøgte at ramme. Ifølge Eizo er dette forbedret på de skærme, der nu er i handelen.
Desværre er menuen hos Eizo svær at navigere i med sine små og utydelige ikoner. Menuen kan forstørres, men der er kun tale om en moderat forbedring. Menuen findes på dansk, hvilket er godt, men det hjælper desværre ikke så meget, da der sjældent vises tekst.
Viewsonics knapper er dårlige. De er små og har sorte symboler, som er svære at læse på sort baggrund. Menuen er derimod tydelig og enkel at arbejde med.
Samsung har den pæneste skærmmenu, vi hidtil har set. Stor, pålidelig, letlæselig, og den findes på dansk. Dette er et eksempel, som flere producenter burde lære af.
Desværre sker navigering i menuen med fire knapper på nærmest ubegribelig vis. Systemet er enkelt i teorien, men i praksis er det yderst forvirrende. Så snart du tror, at du har valgt en indstilling og forsøger at ændre den, går du tilbage i menuen eller havner i en anden indstilling.
Ergonomi
Det er herligt at se, at det kun er tre skærme, Philips 230W5BS, Samsung og Sony, som mangler højdejustering. De øvrige kan drejes og placeres i forskellige vinkler og justeres i højden.
Philips og Sony kan drejes og placeres i forskellige vinkler, mens Samsung kun kan placeres i forskellige vinkler.
Eizo har en lidt speciel fod. Den er bestemt både stabil og ganske justerbar, men det tager lidt tid at finde ud af, hvordan den fungerer.
Der er desværre begrænsede muligheder for at justere skærmen i højden.
Sony har placeret et meget stort og selvlysende logo på skærmens underkant. Det ser pænt ud, men det er faktisk temmelig forstyrrende. Vi blev nødt til at sætte en lap papir foran for at undgå, at det kraftige lys fik indflydelse på testen.
Eizo har en blå lysdiode, som viser, at skærmen er aktiv. Desværre lyser den så skarpt, at den faktisk forstyrrer. Men kan slukke for den fra skærmens menu, men en mere dæmpet diode havde været at foretrække.
Finesser
De fleste skærme kan i dag fungere som USB hubs. Du trækker et USB kabel fra computeren til skærmen og kan derefter koble tastaturet eller andet direkte til skærmen. Det er praktisk. Desværre har de fleste producenter gemt USB stikkene væk på skærmens bagside, hvor det er svært at få adgang til dem.
Der er dog undtagelser. På Dell 2405FPW er USB stikkene placeret på siden af rammen, hvilket giver let adgang til dem. Ved siden af dem er der placeret en kortlæser til de almindeligste former for hukommelseskort. Eizo og Philips 200W6 har også USB stikkene på siden, Eizos er skjult lidt.
Philips har begået en endnu pænere løsning på sin 230W. På skærmens forside under knappanelet kan du åbne en lille luge. Under den findes både USB stik og kortlæser til hukommelseskort.
USB i foden
Det kan nogle gange være bedre at have USB stikket i skærmens fod. På Dell 2405FPW bliver det ofte et problem at få USB kablerne til at nå, hvis du drejer skærmen. Venstrekanten, hvor stikkene er placeret, ender med at være højt placeret, når skærmen står på højkant.
Der kan samtidig være en ulempe med USB i foden: Hvis du vælger at anvende en arm til f.eks. vægmontering i stedet for den medfølgende fod, mister du USB stikkene.
Eizo og Samsung har farvekalibrering i seks akser – du kan med andre ord arbejde med seks farver (rød, grøn, blå, cyan, magenta og gul) i stedet for de sædvanlige tre farver (rød, grøn og blå).
Der følger separate fødder til højttalere med Samsung skærme, så de kan stå frit i stedet for at være fast placeret ved skærmens sider. Da Samsung har indbygget tv modtager, medfølger desuden en fjernbetjening.
Konklusion
Vi har sagt det flere gange, men det kan siges igen. Størrelsen spiller en stor rolle. Vi var vældig begejstrede for Dell 2405FPW og Samsung Syncmaster 242MP. Der er tale om to store apparater, men 24" skærmen er en fryd at se på.
De tre skærme med billedstørrelsen 1.680x1.024 punkter er også behagelige bekendtskaber, men også her gælder grundreglen – jo større jo bedre. Eizo S2110W vinder ved at være 21" sammenlignet med de to andres 20.
Eizo skærmen har et lille fantastisk billede med samme mageløse kontrast som Samsung, og den kommer ind lige efter de to testvindere.
De to testvindere finder vi endda i den større størrelse. 1.920x1.200 billedpunkter er en skøn størrelse at arbejde med. Den store Dell skærm kommer ikke langt efter de to vindere med et godt billede og tankevækkende detaljer som kortlæsere. Den kunne have været godt køb blandt de store skærme, hvis vi havde haft en sådan kategori.
Sådan testede vi
Vi anvendte en computer, hvor vi via DVI-udgangen og en DVI-splitter parallelt kunne teste fire skærme ad gangen. Alle skærme blev nultstillet til deres fabriksindstillinger. Hvis der fandtes en form for automatisk billedjustering, aktiverede vi denne.
I forbindelse med støj, forstyrrelser og stabilitet har vi anvendt særlige mønstre i programmet Displaymate. Når det gælder ensartetheden i skærmens baggrundsbelysning, har vi set på skærmen, når den kun viste sort, og så har vimålt lysets fordeling i ni punkter, når den kun viste hvidt.
Farvegengivelse er dels bedømt med Displaymate, dels med en gruppe udvalgte fotografier, som er meget svært at vise korrekt.
Kontrasten har vi bedømt ud fra evnen til at vise mørke toner mod sort og lyde toner med hvidt. Betragtningsvinklen er målt ved at se, hvor store farveforandringer, der sker i forskellige vinkler. Skarpheden er bedømt ved hjælp at af tekst med meget lille skriftstørrelse.
Vi har gennemgået alle skærmenes menusystemer og styresystemer og prøvet at ændre et antal indstillinger. Bedømmelsener foretaget ud fra, hvor enkle menuerne er at arbejde med, og hvor godt knapperne fungere.
Vores bedømmelse er ergonomien er baseret på, hvor meget skærmen kan justeres (højde, drejning og vinkel). Vi har også givet pluspoint for en smal og diskret ramme.
Derfor blev de bedst
Bedst i test
Det var et svært valg, så her bliver tale om en delt førsteplads. De to vindere har lidt forskellige stærke sider. Samsung Syncmaster 242MP har et fantastisk og kontrastrigt nyt billedpanel, hvor hvidt i sandhed er blænende hvidt, uden at skærmen tappes for den sorte farve. Hvad angår farvevisning i øvrigt er Viewsonic VP231wb lidt bedre med sine neutrale og jævne farver.
Godt Køb
Dell 2005FPW er god, og prisen er vældig attraktiv. Den eneste svaghed er den ujævne baggrundsbelysning, men ellers har den et vældigt fint billede.
Produktfakta: Dell 2005FPW
Producent Dell
Webadresse www.dell.dk
Pris med moms 4.063
Størrelse (tommer) 20
Ydermål, mm (BxHxD) 473x398x230
Skærmareal, mm (BxH) 434x271
Rammetykkelse
vertikalt/horisontalt, mm 20/20
Optimal billedstørrelse, pixel 1.680x1.050
Anbefalet billedfrekvens, Hz 60
Kontrast 600:1
Lysstyrke, opgivet [cd/m2] 300
Lysstyrke, målt gennemsnit, lux 365,9
Betragtningsvinkel,
vertikalt/horisontalt, grader 176/176
Responstid, ms 12
Paneltype VA, IPS
Pixelpolicy, maks. antal
pixelfejl ISO 13406-2 klasse 2
Tilslutningsmuligheder D SUB, DVI I,
composite,
S-video
Vesa interface VESA 100
TCO certificering TCO 99
Pivotfunktion ja
USB porte, antal/version fire/2.0
Højttalere, antal/effekt nej (kan løbes)
Fodjustering vinkel, højde og drejning
Menuer på dansk nej
Garantiperiode, måneder 36
Fordele prisen
Ulemper ujævn belysning
Vurdering Vægt
Støj, forstyrrelser
og stabilitet 2 1
Ensartethed 5 2
Farvegengivelse,
sort 9 5
Farvegengivlse,
foto 9 7
Kontrast,
mørke toner 16 13
Kontrast, lyse toner 16 13
Betragtningsvinkel 16 13
Skarphed 16 10
Menusystem og
styring 2 1
Ergonomi 9 9
Total 100 74
Produktfakta: Dell 2405FPW
Producent Dell
Webadresse www.dell.dk
Pris med moms 7.537
Størrelse (tommer) 24
Ydermål, mm (BxHxD) 560x451x230
Skærmareal, mm (BxH) 519x325
Rammetykkelse
vertikalt/horisontalt, mm 22/21
Optimal billedstørrelse, pixel 1.920x1.200
Anbefalet billedfrekvens, Hz 60
Kontrast 1000:1
Lysstyrke, opgivet [cd/m2] 500
Lysstyrke, målt gennemsnit, lux 360,3
Betragtningsvinkel,
vertikalt/horisontalt, grader 178/178
Responstid, ms 12
Paneltype VA
Pixelpolicy, maks. antal
pixelfejl ISO 13406-2 klasse 2
Tilslutningsmuligheder D SUB, DVI I,
composite,
S-video
Vesa interface VESA 100
TCO certificering TCO 99
Pivotfunktion ja
USB porte, antal/version fire/2.0
Højttalere, antal/effekt nej (kan løbes)
Fodjustering vinkel, højde og drejning
Menuer på dansk nej
Garantiperiode, måneder 36
Fordele størrelsen,prisen
Ulemper lidt blege farver
Vurdering Vægt
Støj, forstyrrelser
og stabilitet 2 1
Ensartethed 5 4
Farvegengivelse,
sort 9 9
Farvegengivlse,
foto 9 5
Kontrast,
mørke toner 16 16
Kontrast, lyse toner 16 13
Betragtningsvinkel 16 10
Skarphed 16 10
Menusystem og
styring 2 1
Ergonomi 9 9
Total 100 78
7.537 8.895 5.395 9.995 10.589 11.695 12.789
24 21 20 23 24 23 23
519x325 458x282 434x271 495x309 519x325 495x309 495x309
22/21 24/24 23/21 27/25 20/20 20/19 23/22
1.920x1.200 1.680x1.050 1.680x1.050 1.920x1.200 1.920x1.200 1.920x1.200 1.920x1.200
60 60 75 60 60 60 60 60
1000:1 1000:1 600:1 500:1 1000:1 500:1 500:1
500 450 300 250 500 250 250
360,3 643,7 354,6 253,3 505,6 240,6 267,4
178/178 178/178 176/176 176/176 178/178 176/176 176/176
12 8 16 16 16 (grå grå) 16 16
VA S PVA S IPS S IPS PVA Ikke oplyst IPS
ISO 13406 2 klasse 2 Ingen hele pixels Færre end tre Færre end tre ISO 13406 2 ISO 13406 2 klasse 2 ISO13406 2 klasse 2
D SUB, DVI I, composite, D SUB, DVI I D SUB, DVI I D SUB, DVI I, composite, D SUB, DVI I 2 D SUB, DVI I D SUB, DVI I component, S video component, S video,
tv antenne, scart
VESA 100 VESA 100 VESA 100 VESA 100 VESA 100 VESA 100 VESA 100
TCO 99 TCO 03 TCO 03 TCO 03 TCO 99 TCO 99 med sort ramme, ellers TCO 03 TCO 99
ja nej nej** nej nej nej ja
fire/2.0 to/2.0 to/2.0 to/2.0 nej nej fire/2.0
nej** nej ja, 2x2 ja, 2x3 ja, 2x5*** nej nej
vinkel og drejning vinkel vinkel och drejning vinkel, højde og drejning
nej ja nej nej ja ja nej
36 60**** 36 36 36 36 36
størrelsen, prisen farverne, kontrasten, prisen, prisen prisen farverne, kontrasten, farverne, udseendet farverne, betragtningsvinkel
evnen til at vise hvidt evnen til at vise hvidt
lidt blege farver farverne blegner ved vinkling fejl i kontrasten ergonomi, kontrasten ergonomi prisen prisen
Produktfakta: Eizo S2110W
Producent Eizo
Webadresse www.eizo.dk
Pris med moms 8.895
Størrelse (tommer) 21
Ydermål, mm (BxHxD) 501x424x225
Skærmareal, mm (BxH) 558x282
Rammetykkelse
vertikalt/horisontalt, mm 24/24
Optimal billedstørrelse, pixel 1.680x1.050
Anbefalet billedfrekvens, Hz 60-75
Kontrast 1000:1
Lysstyrke, opgivet [cd/m2] 450
Lysstyrke, målt gennemsnit, lux 343,7
Betragtningsvinkel,
vertikalt/horisontalt, grader 178/178
Responstid, ms 8
Paneltype S-PVA
Pixelpolicy, maks. antal
pixelfejl Ingen hele pixels
Tilslutningsmuligheder D-SUB, DVI-I
Vesa interface VESA 100
TCO certificering TCO 03
Pivotfunktion Nej
USB porte, antal/version to/2.0
Højttalere, antal/effekt nej
Fodjustering vinkel, højde og drejning
Menuer på dansk ja
Garantiperiode, måneder 60 (højst 30.000 timer)
Fordele farverne, kontrasten,
prisen, evenen til at
vise hvidt
Ulemper farverne bleger ved
vinkling
Vurdering Vægt
Støj, forstyrrelser
og stabilitet 2 1
Ensartethed 5 4
Farvegengivelse,
sort 9 9
Farvegengivlse,
foto 9 7
Kontrast,
mørke toner 16 16
Kontrast, lyse toner 16 13
Betragtningsvinkel 16 6
Skarphed 16 16
Menusystem og
styring 2 1
Ergonomi 9 7
Total 100 80
Produktfakta: Philips 200W6CS
Producent Philips
Webadresse www.philips.dk
Pris med moms 5.395
Størrelse (tommer) 20
Ydermål, mm (BxHxD) 476x378x230
Skærmareal, mm (BxH) 434x271
Rammetykkelse
vertikalt/horisontalt, mm 23/21
Optimal billedstørrelse, pixel 1.680x1.050
Anbefalet billedfrekvens, Hz 60
Kontrast 600:1
Lysstyrke, opgivet [cd/m2] 300
Lysstyrke, målt gennemsnit, lux 354,6
Betragtningsvinkel,
vertikalt/horisontalt, grader 176/176
Responstid, ms 16
Paneltype S-IPS
Pixelpolicy, maks. antal
pixelfejl Færre end tre
Tilslutningsmuligheder D-SUB, DVI-I
Vesa interface VESA 100
TCO certificering TCO 03
Pivotfunktion Nej (kan løbes)
USB porte, antal/version to/2.0
Højttalere, antal/effekt ja. 2x2
Fodjustering vinkel, højde og drejning
Menuer på dansk nej
Garantiperiode, måneder 36
Fordele prisen
Ulemper fejl i kontrasten
Vurdering Vægt
Støj, forstyrrelser
og stabilitet 2 1
Ensartethed 5 3
Farvegengivelse,
sort 9 7
Farvegengivlse,
foto 9 7
Kontrast,
mørke toner 16 13
Kontrast, lyse toner 16 6
Betragtningsvinkel 16 13
Skarphed 16 3
Menusystem og
styring 2 1
Ergonomi 9 7
Total 100 61
Produktfakta: Philips 230W5BS
Producent Philips
Webadresse www.philips.dk
Pris med moms 9.995
Størrelse (tommer) 23
Ydermål, mm (BxHxD) 550x454x240
Skærmareal, mm (BxH) 495x309
Rammetykkelse
vertikalt/horisontalt, mm 27/25
Optimal billedstørrelse, pixel 1.920x1.200
Anbefalet billedfrekvens, Hz 60
Kontrast 500:1
Lysstyrke, opgivet [cd/m2] 250
Lysstyrke, målt gennemsnit, lux 353,3
Betragtningsvinkel,
vertikalt/horisontalt, grader 176/176
Responstid, ms 16
Paneltype S-IPS
Pixelpolicy, maks. antal
pixelfejl Færre end tre
Tilslutningsmuligheder D-SUB, DVI-I,
composite, component,
S-video, tv-antenne,
scart
Vesa interface VESA 100
TCO certificering TCO 03
Pivotfunktion Nej
USB porte, antal/version to/2.0
Højttalere, antal/effekt ja. 2x3
Fodjustering vinkel og drejning
Menuer på dansk nej
Garantiperiode, måneder 36
Fordele prisen
Ulemper ergonomi, kontrasten
Vurdering Vægt
Støj, forstyrrelser
og stabilitet 2 1
Ensartethed 5 4
Farvegengivelse,
sort 9 7
Farvegengivlse,
foto 9 7
Kontrast,
mørke toner 16 13
Kontrast, lyse toner 16 6
Betragtningsvinkel 16 13
Skarphed 16 10
Menusystem og
styring 2 1
Ergonomi 9 5
Total 100 61
Produktfakta: Samsung Syncmaster 242MP
Producent Ingram Micro, Scribona,
SMG, Tech Data
Webadresse www.samsung.dk
Pris med moms 10.589
Størrelse (tommer) 24
Ydermål, mm (BxHxD) 556x430x175 (ca.20
mm skyldes
højtalerfastgørelsen)
Skærmareal, mm (BxH) 519x325
Rammetykkelse
vertikalt/horisontalt, mm 20/20
Optimal billedstørrelse, pixel 1.920x1.200
Anbefalet billedfrekvens, Hz 60
Kontrast 1000:1
Lysstyrke, opgivet [cd/m2] 500
Lysstyrke, målt gennemsnit, lux 505,6
Betragtningsvinkel,
vertikalt/horisontalt, grader 178/178
Responstid, ms 16 (grå-grå)
Paneltype PVA
Pixelpolicy, maks. antal
pixelfejl ISO 13406-2
Tilslutningsmuligheder D-SUB, DVI-I
Vesa interface VESA 100
TCO certificering TCO 99
Pivotfunktion nej
USB porte, antal/version ja, 2x5 (aftagelige)
Højttalere, antal/effekt ja. 2x3
Fodjustering vinkel
Menuer på dansk ja
Garantiperiode, måneder 36
Fordele farverne, kontrasten,
evnen til at vise hvidt
Ulemper ergonomi
Vurdering Vægt
Støj, forstyrrelser
og stabilitet 2 1
Ensartethed 5 4
Farvegengivelse,
sort 9 9
Farvegengivlse,
foto 9 7
Kontrast,
mørke toner 16 16
Kontrast, lyse toner 16 16
Betragtningsvinkel 16 13
Skarphed 16 13
Menusystem og
styring 2 1
Ergonomi 9 4
Total 100 84
Produktfakta: Sony SDM P234B
Producent Sony Sverige
Webadresse www.sony.dk
Pris med moms 11.695
Størrelse (tommer) 23
Ydermål, mm (BxHxD) 535x432x248
Skærmareal, mm (BxH) 495x309
Rammetykkelse
vertikalt/horisontalt, mm 20/19
Optimal billedstørrelse, pixel 1.920x1.200
Anbefalet billedfrekvens, Hz 60
Kontrast 500:1
Lysstyrke, opgivet [cd/m2] 250
Lysstyrke, målt gennemsnit, lux 240,6
Betragtningsvinkel,
vertikalt/horisontalt, grader 176/176
Responstid, ms 16
Paneltype Ikke oplyst
Pixelpolicy, maks. antal
pixelfejl ISO 13406-2 klasse 2
Tilslutningsmuligheder 2 D-SUB, DVI-I
Vesa interface VESA 100
TCO certificering TCO 99 med sorte
ramme, ellers TCO 03
Pivotfunktion nej
USB porte, antal/version nej
Højttalere, antal/effekt nej
Fodjustering vinkel og drejning
Menuer på dansk ja
Garantiperiode, måneder 36
Fordele farverne, udseendet
Ulemper prisen
Vurdering Vægt
Støj, forstyrrelser
og stabilitet 2 1
Ensartethed 5 4
Farvegengivelse,
sort 9 7
Farvegengivlse,
foto 9 9
Kontrast,
mørke toner 16 13
Kontrast, lyse toner 16 13
Betragtningsvinkel 16 16
Skarphed 16 10
Menusystem og
styring 2 1
Ergonomi 9 5
Total 100 79
Produktfakta: Viewsonic VP231wb231wb
Producent Viewsonic
Webadresse www.viewsonic.dk
Pris med moms 12.789
Størrelse (tommer) 23
Ydermål, mm (BxHxD) 540x394x270
Skærmareal, mm (BxH) 495x309
Rammetykkelse
vertikalt/horisontalt, mm 23/22
Optimal billedstørrelse, pixel 1.920x1.200
Anbefalet billedfrekvens, Hz 60
Kontrast 500:1
Lysstyrke, opgivet [cd/m2] 250
Lysstyrke, målt gennemsnit, lux 267,4
Betragtningsvinkel,
vertikalt/horisontalt, grader 176/176
Responstid, ms 16
Paneltype IPS
Pixelpolicy, maks. antal
pixelfejl ISO 13406-2 klasse 2
Tilslutningsmuligheder D-SUB, DVI-I
Vesa interface VESA 100
TCO certificering TCO 99
Pivotfunktion ja
USB porte, antal/version fire/2.0
Højttalere, antal/effekt nej
Fodjustering vinkel, højde drejning
Menuer på dansk nej
Garantiperiode, måneder 36
Fordele farverne,
betragtningsvinkel
Ulemper prisen
Vurdering Vægt
Støj, forstyrrelser
og stabilitet 2 1
Ensartethed 5 4
Farvegengivelse,
sort 9 9
Farvegengivlse,
foto 9 9
Kontrast,
mørke toner 16 13
Kontrast, lyse toner 16 13
Betragtningsvinkel 16 16
Skarphed 16 10
Menusystem og
styring 2 1
Ergonomi 9 9
Total 100 85