Artikel top billede

Skærmdump fra YouTube.

Dansk teknologi kunne have forhindret VM-skandale

Inde eller ude? Dansk-udviklet fodbold kunne have afgjort sagen i gårsdagens VM-kamp mellem Tyskland og England. Læs her, hvordan teknologien virker.

Hævnens time er sød - men ikke desto mindre uretfærdig.

Det er faktum efter, at Englands Frank Lampard i går blev snydt for et klokkeklart mål til 2-2 i den højspændte 1/8-finale mellem England og Tyskland.

Den engelske midtbanespiller knaldede bolden på overliggeren, hvorefter den hoppede ind i det tyske mål. Dommerens fløjte var dog tavs, spillet gik videre, og England endte med at tabe kampen 4-1.

Frank Lampard-målet var dog endnu mere tydeligt end VM-historiens allermest kontroversielle mål - Geoff Hurst' mål til 3-2 i overtiden i finalen mellem netop England og (Vest-)Tyskland i 1966.

Men forskellen fra dengang, da VM-kampe blev sendt i sort/hvid, og til i dag er, at vi i 2010 har alskens teknologi til rådighed, der kan afgøre, om en bold er over stregen eller ej.

Og rent faktisk kunne en dansk opfindelse fra virksomheden GoalRef have afgjort, om bolden var inde.

Virksomheden har i samarbejde med blandt andre Alexandra Instituttet og Amfitech været 10 år undervejs med opfindelsen, der afgør, om en håndbold eller fodbold har passeret mållinjen.

Sådan virker systemet

De århusianske opfindere benytter ikke chip eller målkameraer til afgørelsen, men systemet virker ved hjælp af induktionsstrøm i bolden og måleudstyr på selve målet.

I bolden er der indlejret tre bøjelige kobberspoler og en lille radiosender, der kan sende besked til dommere og linjevogtere, når bolden passerer mållinjen.

Systemet virker ved, at kobberspolerne i bolden skaber induktionsstrøm inde i bolden. Når bolden er inden for skudafstand af målet, bliver der tændt en lille radiosender, som kontakter måleudstyret/antennerne i målet.

Hvis bolden er helt over stregen, kan måleudstyret i målet sende et hemmeligt signal til dommer og linjevogter, der i samme sekund også skal afgøre fodboldmæssige ting som eksempelvis offside i situationen.

Samtidig har udviklerne arbejdet hårdt på, at man ikke kan hacke sig ind i systemet og eksempelvis registrere mål i de tilfælde, hvor bolden ikke passerer mållinjen.

Tyskerne får bolden

Systemet skulle have været brugt til VM i Håndbold i 2009, men blev i sidste ende fravalgt, fordi det ikke var helt gennemtestet.

I foråret er systemet dog blevet færdigudviklet og gennemtestet, så det kan bruges til kampe i håndboldhallerne og på grønsværen under eksempelvis verdensmesterskaberne i fodbold.

Siden færdigudviklingen er det danske selskab GoalRef pudsigt nok - gårsdagens VM-modstandere taget i betragtning - på vej på tyske hænder, oplyser investeringsselskabet Mercon, der står bag GoalRef.

For to uger siden underskrev en endnu ukendt tysk virksomhed nemlig en købskontrakt med GoalRef for et tocifret millionbeløb, erfarer Computerworld.

"Vi kan ikke sige noget før august," fortæller project manager i Mercon, Lone Husted, til Computerworld.

Hun oplyser dog, at udviklingsholdet bag Goalref flytter med over i det tyske selskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere