Artikel top billede

Den prunkløse BE25-enhed er helt renset for skæg og ballade. Den multifarvede lysdiode på undersiden viser status. Grøn betyder selvfølgelig, at alt funker. (Foto: TP Link PR)

Netværksduel med Wi-fi 7 - Kan mesh til routerpris svare sig?

Router eller mesh? Vi tester to løsning fra samme mærke til omtrent samme pris og performance. Hvilken model er den rigtige for dig?

Mens vi fejrer, at fritstående wi-fi 7-routere prismæssigt er kommet inden for rækkevidde af andre end de dybeste it-lommer, kan vi glæde os over, at det samme er ved at ske med mesh-systemer.

Forleden blev et stærkt bud på en enkelstående router teste, mens vi i dag vender os mod en mesh-løsning, hvor tre enheder fra samme producent til samme pris, skal stå deres prøve.

Det testede TP-Link Deco BE25 BE3500-sæt med tre identiske enheder er aktuelt på tilbud flere steder for 2.599 kroner, men jeg har også set det til 700 kroner mere hos andre forhandlere.

Deco BE25 er baseret på cirkelrund enhed med en diameter på 15 centimeter, der kan konfigureres som router eller satellit. Elektronikken og de fire antenner er indpakket i plast af god kvalitet.

Farvevalget kan ikke støde nogen i et nordisk ”Fifty Shades of White” miljø, og formen ser ud til at kunne være inspireret af Tupperware.

Ellers er der ikke så meget andet at sige om konstruktionen, end at den er ventilatorløs og derfor lydløs. Den bliver dog en lille smule lun i drift på grund af et strømforbrug på 9,5 watt – per enhed.

Hvis hele sættet kører 24/7, registrerer elmåleren på årsbasis et forbrug på 250 kWh, som ved en pris på 2,50 kroner sniger sig op i 624 kroner. Det er også muligt at købe et sæt med to enheder…

Nem opsætning i Deco-app

Et mesh-system som Deco BE25 skal opsættes ved hjælp af TP-Links tilhørende Deco-app. Hvis du allerede har denne app installeret på din smartphone, er det efter min erfaring nemmest at starte med at afinstallere appen og derefter installere en frisk kopi. Dette kan spare dig og telefonen for en del forvirring.

Firmaets Quick Installation Guide er noget af en joke med ganske lille skrift og en QR-kode på én side med målene 120 x 55 millimeter, men i det mindste får du at vide, hvad den enlige lysdiode prøver at fortælle dig.

Min erfaring med mesh-systemer siger, at opsætningen går nemmest ved først at installere den enhed, der skal fungere som router, og derefter tilslutte satellitterne.

For at være sikker på at enhederne kommunikerer, klarer jeg opsætningen på mit arbejdsbord i kontoret. Hvis enhederne ikke kan finde telefonen, kan det skyldes, at afstanden er for stor. Så stiller jeg simpelthen smartphonen op ad routeren eller en af de andre enheder; det plejer at virke.

Først når det hele klapper, flytter jeg satellitterne ud i huset. Hele processen kunne klares på mindre end en halv time, fordi jeg til testformål altid arbejder med de samme positioner. I andre situationer anbefales det at bruge lidt tid til at eksperimentere med placeringerne.

Til dette formål tilbyder TP-Link en feature, der hedder Netværksoptimering. Find den i appen, tap på den og vent omkring 15 sekunder.

Nogle gange er der ingen gevinst, og andre gange – typisk i systemets yderområder – kan forbedringen være til at tage og føle på.

Det er måske lidt egoistisk, for når jeg netværksoptimerer på første sal, hvor wi‑fi-signalerne er svagest, kan modtagelsen blive meget bedre. Det kan så gå ud over kvaliteten andre steder i huset. Bare ærgerligt for resten af husstanden…

Rigtig god wi-fi-dækning – i hele huset

Den tekniske del af testen er gennemført med routeren parkeret i mit kontor i kælderetagen.

Den første satellit har jeg placeret i tv-stuen og forbundet til routeren med et LAN-kabel.

Den anden satellit har jeg sat på første sal, hvorfra den kommunikerer trådløst med de to andre enheder. Se også beskrivelsen i testen af TP-Link Archer BE550.

Det er bemærkelsesværdigt, at Deco BE25-sættet ikke blot ligger i samme prisklasse som Archer BE550-routeren. De to wi-fi-løsninger kommer også ud med praktisk talt identiske CPI-scoringer – 12.731 og 12.873, henholdsvis. Alligevel performer de meget forskelligt i mit testmiljø.

Konklusion

TP-Link Deco BE25 BE3600 er et diskret designet mesh-system med tre enheder til en attraktiv pris.

Mesh-løsningen gør det muligt at wi-fi-dække udfordrende miljøer som for eksempel en lille virksomhed med flere rum og solide vægge eller et hjem med to eller flere etager.

I begge scenarier opnås de bedste resultater ved brug af kablet kommunikation mellem routeren og satellitterne.

Bundlinjen

Hvis dit wi-fi-budget er omkring 3.000 kroner, er både Archer BE550 og Deco BE25 værd at overveje. Hvis du skal vælge én af disse løsninger fra TP-Link, har jeg disse råd:

Den enkelstående router Archer BE550 er min anbefaling, hvis du skal wi-fi-dække en virksomhed eller en bolig i ét plan på op til omkring 200 kvadratmeter, hvor der ikke er for mange solide betonvægge. De højeste hastigheder i gigabit-klassen forudsætter, at de enkelte klienter kan ”se” routeren, som derfor bør placeres så centralt som muligt.

Mesh-løsningen Deco BE25 er min anbefaling, hvis dit bolig- eller kontormiljø er fordelt på flere rum og/eller etager på op til omkring 200 kvadratmeter, hvor der er faste rum- og etageadskillelser. Et mesh-system med en router og en eller flere satellitter kan nogle gange kommunikere trådløst indbyrdes, men den sikreste og hurtigste løsning er kablede forbindelser.


Loading ikon