Man begynder med at udvælge de 1.000 bedste billeder blandt mere end 50.000 indsendte bidrag. Så går den internationale dommerkomité i tænkeboks, og når den har grublet, vurderet og diskuteret, står den tilbage med 100 fremragende fotos.
I år lægger Statens Naturhistoriske Museum for fjerde gang sale til den danske udgave af Wildlife Photographer of the Year.
Her kan man i stort format og med flot lyssætning se resultatet af verdens mest prestigefyldte kåring af naturfotos.
Dørene slås op fredag 24. november, og i år er hovedvinderen den franske marinbiolog og fotograf Laurent Ballesta, der optræder med en serie fotos af dolkhaler i farvandet ud for Pangatalan-øen i Filippinerne.
Det er også herfra, at konkurrencens overordnede vinderbillede – ovenfor – stammer. Du kan se og høre ham fortælle kort om vinderfotoet her.
Ballesta vandt for øvrigt også konkurrencens hovedpris for to år siden, hvilket dog ikke skyldes, at dommerne har tendens til at klappe personlige favoritter på ryggen. De kender nemlig slet ikke identiteten på de deltagende fotografer, før der er kåret en vinder i alle 19 kategorier.
Wildlife Photographer of the Year afholdes i år for 59. gang og har de seneste år undergået en markant forandring.
”Stadig flere af vinderbillederne fortæller i en eller anden grad en historie om, hvor presset naturen er blevet mange steder,” siger zoolog og naturfotograf Mogens Trolle.
Han arbejder med formidling på museet og blev selv kåret som vinder i konkurrencens kategori for bedste dyreportræt i 2020 med et portræt af en næseabe fra Borneo.
”Det er ikke nok ”kun” nok at tage et teknisk eller æstetisk flot naturbillede; der skal også gerne følge en fortælling med. Man kan også helt konkret se, at de enkelte billedtekster i dag er længere i dag end for blot få år siden,” tilføjer Mogens Trolle, der selv har taget naturfotos verden over og bl.a. har taget mange af debilleder, der optræder på museets aktuelle særudstilling om primater.
I år var en anden dansker dog med i konkurrencens finale, nemlig undervandsfotograf Jørgen Rasmussen. Hans foto af en giftig gople med en fisk i maven og en blæksprutte, der får et lift, kan også ses på udstillingen.
Desuden kan man – som altid – på udstillingen se et vildt imponerende udvalg af fotos med alt fra dyr, planter, svampe og scenerier til menneskets ikke altid lige positive indvirkning på alt det, der omgiver os.
Ligeledes kan fotointeresserede under hvert af de udstillede fotos se data om kamera, linse, blænde osv.
Læs mere om udstillingen her.
Wildlife Photographer of the Year
Statens Naturhistoriske Museum
24. november 2023 – 8. september 2024