Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det myldrer med nye hackerangreb mod virksomhederne

Danske virksomheder er blandt målene for en række nye hackerangreb. I øjeblikket er der tre typer malware, man især skal holde øje med – ifølge førende sikkerhedsvirksomheder.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Verden over trues virksomheder af angreb fra cyberkriminelle, der konstant forsøger at få fat i følsomme data, afpresse virksomheder, eller som har det mål at lukke en virksomhed ned i kortere eller længere tid.

En ny undersøgelse fra den globale forsikrings- og finansvirksomhed Allianz viser, at virksomheder over hele verden, betragter netop cyberangreb som den største trussel mod deres virksomheder.

Det understøttes af den amerikanske virksomheder, Cybersecurity Ventures der anslår, at de globale skader forårsaget af cyberkriminalitet sidste år nåede op på seks billioner dollar – et beløb de forventer kommer til at stige til 10,5 billioner dollar i 2025.

Gammel kending slår til

Men selvom Danmark er et lille land, hvor vi primært består af små og mellemstore virksomheder, så betyder det ikke at vi går ram forbi. Den danske afdeling af sikkerhedsfirmaet Check Point Software Technologies fortæller, at den gamle malware Emotet nu igen er den største cybertrussel mod danske virksomheder.

Fire procent af de danske virksomheder blev ramt af Emotet i december, en stigning fra tre procent i november.

Hvad værre er, så vente Emotet tilbage, samtidig med at sikkerhedshullet i Log4j blev opdaget, og vi kender stadig ikke de fulde konsekvenser for danske virksomheder af sidstnævnte trussel.

Ny spyware i gang

Det er dog langt fra kun kendte trusler og malware, der truer danske virksomheder. Ifølge sikkerhedsfirmaet Kaspersky tager de cyberkriminelle konstant nye midler i brug for at ramme virksomheder, ikke mindst industrivirksomheder, som vi har en del af i Danmark.

Kaspersky oplyser, at selskabet har identificeret en spywarekampagne, der har angrebet mere end 2000 industrivirksomheder verden over.

Men i modsætning til mange tidligere kendte spywarekampagner, så adskiller disse angreb sig ved at have et begrænset antal mål, og en meget kort levetid. Når den løber ud, ændrer spywarekampagnen sig, og går efter nye mål – igen kun i kort tid.

Målet med den nye spywarekampagne er, ifølge Kaspersky, at samle data ind der igen kan sælges på ”det mørke internet”.

Udover at være målrettet og kortlivet, spreder denne kampagne sig fra virksomheder til virksomheder, en teknik der ligeledes er med til at gøre det til en kampagne, som det er yderst kompliceret at gøre noget ved.

Udnytter også Covid-19

De cyberkriminelle benytter sig også af andre metoder for at komme ind på virksomhedernes netværk, ikke mindst den globale Covid-19 pandemi har givet afsæt til en helt ny værktøjskasse, de kan dykke ned i.

Et andet sikkerhedsselskab, Barracuda Networks, kan oplyse, at efter Omikron-varianten dukkede op, kunne selskabet måle en stigning på 521 procent alene mellem oktober sidste år og januar i år.

De cyberkriminelle udgiver sig blandt andet for at være HR-afdelingen i virksomheder, og sender dokumenter ud, der efterspørger medarbejdernes vaccinationsstatus. Hackerne kobler sig ind på samtalen mellem medarbejderen og virksomheden og kan den vej igennem opsnappe kontooplysninger – noget der er i høj kurs på det sorte marked.

Brug to-faktor-godkendelse

Både Kaspersky, Check Point Software Technologies og Barracuda Networks opfordrer til, at virksomhederne uddanner deres medarbejdere og sikrer, at den sunde fornuft og ikke mindst skepsis skal være med hele vejen.

Herudover lyder der en opfordring til at benytte sig af to-faktor-godkendelse, hvilket gør det markant sværere at komme ind til at begynde med, og desuden overvåge, hvor meget virksomheden er eksponeret på internettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere