Af Torben Okholm, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Med gamingtjenesten Google Stadia kan du streame videospil til dit fjernsyn via Raspberry Pi, et godt alternativ til Chromecast Ultra. Raspberry Pi 4 kan lige akkurat streame Stadia-spil. Det kan halte lidt på grund af minicomputerens begrænsninger. Men prøv dig frem – mange spil kører fint
1 Forbered din Pi
Hvis du overhovedet skal i nærheden af input uden afbrydelser med en Raspberry Pi 4, skal du begynde med en letvægts-distro. Til vores test brugte vi Raspbian Buster Lite med Xfce-desktoppen. Begynd med at åbne en terminal og opdatere og installere de nødvendige opgraderinger.
sudo apt update && sudo apt
dist-upgrade
Genstart med:
sudo reboot
Når din Pi genstarter, installerer du X.Org Server og Xfce:
sudo apt install xserver-xorg
sudo apt install xfce4 xfce4-terminal
>> Nu skal du slutte din Pi til routeren med et Ethernet-kabel i stedet for at satse på Wi-Fi. Hvis du vil overtale Raspberry Pi til at køre hurtigst muligt, er du nødt til at overclocke den [Billede]. Det indebærer nogle ulemper: Pi kører hurtigere, men ydelsen bliver mindre driftssikker. Der kan opstå visse stabilitetsproblemer såsom SD-kortfejl eller pludselige systemnedbrud.
>> Overclocking af Raspberry Pi 4 er lidt anderledes end hos ældre versioner. Begynd med at fjerne Pi fra dens kabinet, og stil den lodret. Hvis du ikke har en ventilator knyttet til dens SoC, er det den bedste måde at opnå køling på. Et par Lego-klodser kan være nyttige her: Du kan måske få Pi til at balancere i kabinettets ene halvdel. Når det er på plads, er tiden inde til at begynde med at skrue op for Pis spænding og clockhastighed. Åbn config.txt:
sudo nano /boot/config.txt
Find den sektion, der hedder: “#uncomment to overclock the arm. 700 MHz is the default.” Tilføj det følgende for at øge hastigheden:
over_voltage=2
arm_freq=1750
Klik Ctrl + X for at gemme og slutte, og genstart så igen. Hvis Pi booter tilfredsstillende, vender du tilbage til config.txt og justerer indstillingerne igen:
over_voltage=6
arm_freq=2000
>> Det burde være nok til at køre Stadia på Chromium. Du kan overclocke til arm_freq=2147 og tilføje gpu_freq=750, men det er at lege med ilden uden en køleløsning i den høje ende.
>> Husk, at hvis Pi sidder fast i en genstart-løkke eller ikke starter korrekt, kan du ordne det ved at ændre config.txt. Gå tilbage til arm_freq=800, og fjern indstillingen over_voltage. Gem så, gå ud, og genstart.
Hvis det ikke er nok, er du nødt til at omformatere dit SD-kort.
2 Streaming med Chromium
Du ved formentlig, at Chromium giver den bedste browsing på Raspberry Pi. Chromium streamer Netflix og andre tjenester, og det er den eneste adgang til Stadia. Der samme gælder på andre platforme, hvor Google Chrome (der bygger på Chromium), er den eneste måde at spille spil via Stadia på.
>> Når kortet fungerer ved højeste has-tighed, er tiden inde til at installere eller opdatere Chromium:
sudo apt install chromium-browser --yes
>> Genstart Pi, åbn browseren, og gå ind på https://stadia.google.com. Hvis du ikke allerede har en Google-konto, opretter du en og går på Stadia. Du kan undgå uventede regninger, når prøveperioden slutter, ved at arrangere en reminder. Hvis du allerede har Stadia, logger du på.
3 Konfigurer en spilcontroller
For at spille spil på Stadia skal du bruge en spilcontroller, som man kan route via Chromium. Her er Stadia-controllerne det bedste valg [Billede], og de skal forbindes via et USB-C-kabel. Normalt vil man forbinde dem via Wi-Fi til fjern-gameserveren, men det virker ikke korrekt med browseradgang på nogen platform.
>> Andre controllere bliver understøttet af Stadia, herunder Xbox One-controlleren og PS4-controlleren. Igen skal man bruge kabel i stedet for Bluetooth. Nogle generiske tredjeparts-USB-controllere fungerer også, men sørg for, at de har to thumbsticks, D-Pad og aftrækkere. De fleste USB-controllere bør fungere på Raspberry Pi. Der er drivere til populære enheder indbygget i kernen.
>> Når du er klar, vælger du et spil på Stadia-siden og klikker på playknappen. Du vil straks se, at der er en vis forsinkelse. Det er uundgåeligt, men det er mindre vigtigt i nogle spil. Vi har konstateret, at nogle spil klarer sig bedre end andre.
Undgå således hidsige sager som Thumper og Samurai Shodown, og sats i stedet på puzzle- eller strategispil som Spitlings eller langsommere spil som Farming Simulator 19 [Billede]. Interessant nok klarer Destiny 2 sig udmærket sammen med Raspberry Pi 4.
4 Forbedring af Pi-baseret Stadia
Denne tilgang med Steam Link og Parsec er blot én adgang til at spille pc- og konsolstandard-spil på den ydmyge Raspberry Pi. Latens er et problem, men man får en fornemmelse af, at det kan blive bedre, og at Raspberry Pi kan blive et kompetent alternativ til en Chromecast Ultra som dedikeret Stadia-enhed.
>> Hvad kan man så gøre for at forbedre ydelsen? En mulighed består i at prøve et andet operativsystem. ChromiumOS til Raspberry Pi er én løsning, men en anden er Android. Der findes adskillige Android-varianter til Raspberry Pi 4, idet Konsta-kangs LineageOS 16 (der bygger på Android 9) af udvikleren bliver betragtet som uegnet til medier og gaming på dette stade. Den udgør dog en fristende mulighed for fremtidig Android-anvendelse på Pi 4.
>> Som med så mange andre Pi-pro-jekter kan udbyttet variere. I værste fald får man en vis tilfredsstillelse af at bruge Stadia på en Raspberry Pi; i bedste fald kan man drive en virtuel bondegård.
Stadia: Det er bedre end forventet
Du sidder måske nu og tænker: “Google Stadia – er det ikke den opblæste tjeneste uden spil?” Og du har delvis ret. Det er rigtigt, at Google Stadia endnu ikke har et spilbibliotek, der kan udfordre Xbox One eller PS4, men det er langtfra opblæst. Nogle få funktioner (såsom deling af skærmdumps og videoer) har krævet lang tids modning, men Google Stadia er en spilstreaming-platform, der fortjener alvolig overvejelse.
Med en relativt beskeden internetforbindelse kan man nyde perfekt streaming ved standardopløsning. Det virker faktisk, som om spillet bliver streamet på en konsol i ens hjem, snarere end på en fjernserver et eller andet sted. Ethernet leverer de bedste resultater til streamingenheden (uanset, om det er en Chromecast Ultra, Android-enhed, desktop-pc eller Raspberry Pi), og alt, hvad man skal gøre, er at have en egnet controller ved hånden.
Stadia findes i to versioner, og ingen af dem er perfekte. Premiere Edition (der afløser den Founders Edition, som kom før lanceringen) koster 799 kroner. For det beløb får man en spilcontroller og Chromecast Ultra, 4K-streaming og gratis spil hver måned, men man skal betale abonnement. Den anden version, Pro, omfatter ikke hardwaren, koster 69 kroner om måneden (med en prøveperiode på to måneder), og man kan købe de spil, man vil – når man vil.