Google er det selskab, som flest danske it-studerende drømmer om at komme til at arbejde for. Det har flere undersøgelser vist gennem de seneste år.
Men det er ikke altid drømmen at arbejde for Google. Det fremgår med al tydelighed af en artikel i den britiske avis The Guardian.
For ifølge artiklen er der en markant forskel på, hvilke vilkår, som folk hos Google bliver ansat under.
Læs også: Se listen: Disse it-virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for
Må ikke få t-shirts
Ifølge artiklen har Google en hel hær af medarbejdere, der er ansatte via kontrakter med tredjeparter - også kendt som TVC’er (Temp, Vendor or Contractor).
Det er eksempelvis velkendt, at ansatte hos Google og andre tech-giganter har adgang til gode sundhedsforsikringer og ofte også bliver en del af attraktive aktieprogrammer.
Men The Guardian har haft adgang til interne dokumenter, der viser, at selvom de arbejder side om side med Googles fastansatte medarbejdere, så har TVC'erne betydeligt ringere vilkår
Det fremgår blandt andet af dokumenterne, at de kontraktansatte udover lavere løn end ikke får adgang til officielle Google t-shirts.
Dokumentet viser også, at de heller ikke har adgang til alle møder og efteruddannelse, og det fremgår ligeledes, at de på LinkedIn og andre sociale medier ikke må identificere sig selv som ansatte hos Google.
Læs også: Mød fem danske it-talenter: Dette forventer vi af vores kommende arbejdsgivere
Udgør halvdelen af arbejdsstyrken
Ifølge The Guardian har Google en global arbejdsstyrke på lige knap 170.000 medarbejdere og 49,95 procent af dem er TVC'er.
I dagligdagen kan TVC’erne genkendes på, at de har røde adgangskort, mens folk der er ansat direkte for Google har hvide adgangskort.
Livstruende forskelsbehandling
Ifølge artiklen skabte forskelsbehandlingen især intern vrede tidligere på året, da der var et masseskyderi i Youtubes hovedkvarter (Youtube er en del af Google-koncernen, red.), hvor tre personer blev såret og gerningskvinden tog sit eget liv.
Her modtog de Google-ansatte kontinuerlige opdateringer mens situation udviklede sig, mens en række TVC’er hævdede, at de ikke modtog den samme strøm af potentielt set livsvigtige opdateringer.
I et brev til Googles administrerende direktør Sundar Pichai skrev de ifølge Guardian følgende:
”Google nægter rutinemæssigt TVC’er adgang til information, der er relevant for vores job og vores liv. Da det tragiske skyderi fandt sted hos Youtube i april i år, sendte selskabets real-time sikkerhedsopdateringer til fuldtidsansatte, mens TVC’erne blev efterladt forsvarsløse i krydsilden. TVC’erne blev også ekskluderet fra fællesmødet den efterfølgende dag,” lyder det i brevet, der er underskrevet af Googles TVC'er.
Google bestrider dog anklagerne om, at de midlertidigt ansatte ikke blev informeret under episoden.
Selskabet oplyser ifølge Guardian, at det gav sikkerhedsopdateringer til TVC’erne under skyderiet, men at opdateringerne blev givet via andre e-mail-adresser eller med TVC’ernes arbejdsgiver som mellemmand.
Google oplyser desuden følgende til Guardian:
”Vi hyrer Google-ansatte til de job, der er en del af vores kerneforretning, men vi ansættes midlertidige ansatte og kontraktansatte, når det drejer sig som midlertidlige arbejdsopgaver, vikariater eller korte projekter. De er alle en væsentlig af vores arbejdsstyrke, men de er alle ansatte hos andre selskaber, og ikke ansatte af Google,” oplyser Google talskvinde Jenn Kaiser i en udtalelser til Guardian.
Læs også: Fryns af en anden verden: Arbejdspladserne som vi drømmer om