Det var ikke just en velkomstkomite af begejstrede medarbejdere, der modtog Amazons topleder Jeff Bezos, da han for få måneder siden landede i den tyske hovedstad Berlin.
I stedet blev han ifølge nyhedsbureauet Reuters mødt af flere hundrede højlydt utilfredse fagforeningsmedlemmer, da han trådte ud fra et møde i den tyske mediegigant Axel Springers hovedkvarter.
De tyske fagforeninger beskylder Amazon for at ville "amerikanisere" arbejdsmarkedet i Tyskland og underminere de rettigheder, som den magtfulde tyske fagbevægelsen gennem årtier har tilkæmpet sig.
Danske fagforeninger forbereder sig
Som Computerworld tidligere har fortalt, peger rygterne på, at Amazon i øjeblikket arbejder på at gå ind på det nordiske marked.
Taler rygterne sandt, kan vi dermed også forvente, at vi inden for en overskuelig fremtid vil se Amazon, som en større arbejdsgiver på dansk jord.
Derfor forbereder fagbevægelsen sig i disse dage på, at Amazon i løbet af den kommende tid vil etablere sig enten i Københavns-området eller det sydlige Sverige, det forklarede Simon Tøgern, der er sektorformand i HK/Privat, for nylig i et interview med Ekstra Bladet.
”Når det sker, bliver det formentlig en samlet fagbevægelse, som vil gå til Amazon og sige, at vi har en forventning om, at de efterlever danske arbejdsvilkår og tiltræder en overenskomst. Etablerer de sig i Sverige, kommer vi helt sikkert til at tale meget med vores svenske kolleger om det,” sagde han til Ekstra Bladet.
Ramt af hård kritik
Den stærke reaktion fra den danske fagbevægelsen skyldes i høj grad, at det langt fra er første gang, at Amazon er blevet mødt med den type kritik, som vi for nylig hørte fra Tyskland.
Gennem de seneste år har den amerikanske gigant været under hård beskydning fra kritikere, der mener, at virksomheden dræber job i detailbranchen, betaler bemærkelsesværdigt lidt i skat og er skyld i omfattende butiksdød i store dele af USA.
Læs mere om det her: Amerikansk forfatter: Der er ingen vej udenom - Google, Facebook og Amazon skal reguleres
Overser komplekse mekanismer
Især teknologi-virksomheder lever i en verden, hvor skalerbarhed betyder alt, og hvor nye forretnings-modeller kan udrulles med samme hastighed som en ny softwareopdatering.
Man har derfor ofte på fornemmelsen, at de i farten glemmer, at der er betydeligt mere komplekse mekanismer på spil, når deres ekspansions-iver påvirker tusindvis af medarbejdere på tværs af forskellige kulturer og arbejdsmarkedsmodeller.
Spørgsmålet er derfor om Amazon, når virksomheden før eller siden kommer til landet, har lært noget af Uber og Ryanairs problemer på det danske arbejdsmarked?
For sidste år valgte Ryanair at forlade Københavns Lufthavn efter en langvarig strid med de danske fagforeninger, mens Uber som bekendt også har måtte forlade Danmark efter at have været kastet ud i både retssager og konflikter med fagbevægelsen.
Læren fra kontroverserne mellem på den side fagbevægelserne og på den anden side Uber og Ryanair er derfor, at selv store, innovative og fremadstormende virksomheder kan blive kastet ud i lange og omkostningsfulde konflikter, hvis de tager arbejdsvilkårene fra deres hjemmemarked og forsøger at anvende dem på det skandinaviske marked.
E-handlere skal sætte deres lid til fagbevægelsen
Det er dog ikke kun fagbevægelsen, der frygter Amazons indtog.
Det samme gør sig gældende for store dele af den danske detailbranche og e-handelsbranche, som gennem det seneste årti har kunne se, hvordan Amazon især på det amerikanske marked har tromlet henover deres kolleger.
Det er derfor svært at forestille, at den danske branche alene vil kunne udgøre nogen konkurrencemæssig stopklods, så længe Amazon selv kan bestemme, hvilke regler der spilles efter.
Men her bør branchen måske sætte sin lid til fagbevægelsens magt og mulighed for at påvirke spillereglerne.
Amazon kan derfor lynhurtigt ende i et dilemma, hvor virksomheden enten må kaste sig ud i en konflikt med vrede fagforeninger, eller vælge at tilpasse sig normerne på det danske arbejdsmarked.
Ingen af løsningerne vil være optimale for Amazon. En konflikt vil i sagens natur være skadelig, mens den sidstnævnte løsning næsten uundgåeligt vil hæve virksomhedens udgiftsniveau, og dermed skære i de i forvejen papirtynde profitmarginerne, som virksomheden lever af.
Derfor kan vi komme til at stå i en situation, hvor LO-formand Lizette Risgaard og den danske fagbevægelse ender med at blive en overraskende ven i nøden for mange danske virksomhedensejere i de kommende år.
Læs også:
Stor dansk webshop om Amazons mulige entre i Danmark: "Nogle webshops kommer til at dø"