I Region Syddanmark nærmer afgørelsen sig: Inden længe skal regionen beslutte sig for en leverandør, der skal stå bag den syddanske pendant til den østdanske Sundhedsplatform.
I de første dage af det nye år er der deadline for indlevering af det endelige tilbud. Regionen skal kun tage stilling til to af slagsen: Et fra danske Systematic og et fra svenske Cambio.
CGI trak sig fra udbuddet i sidste uge med begrundelse om, at den prisberegningsmodel, som Region Syddanmark har valgt, ikke tilgodeser selskabets bud.
Region Syddanmark vægter både pris og kvalitet, men CGI vurderer selv, at selskabet kommer ud med en så dårlig score på prisen, at det ikke kan vinde udbuddet.
Det forklarer administrerende direktør for CGI, Michael Hermansen.
”På grund af den måde man beregner prisen på, så tror vi ikke på, at vi kan lave en konkurrencedygtig pris, der gør, at vi kan vinde,” siger han.
Det er nemlig sådan, at prisen vægtes 40 procent, mens kvaliteten vægter hele 60 procent.
Men hvis en får en ringe bedømmelse for sin såkaldte tilbudstekniske pris på EPJ-løsningen, så kan det blive svært at vinde, selvom man har et godt produkt.
”Tildelingsmodellen bruger den tilbudstekniske pris, og det vi kan konstatere er, at vi ikke tror på, at vi kan komme langt nok ned i den tilbudstekniske pris,” forklarer Hermansen, der altså står bag virksomhedens beslutning om at sløjfe deltagelsen i udbudsfinalen i Region Syddanmark.
Læs mere om det her: Stor-leverandør trækker sig uden varsel fra milliard-udbud i Region Syddanmark: "Efter mange overvejelser er vi desværre nået til den konklusion"
Den såkaldt tilbudstekniske pris findes ved at måle på 21 parametre.
Her mener CGI, at selskabets næsten færdige løsning kommer til at stå svagt prismæssigt ved siden af løsninger, der kræver mere tilpasning.
Fejlagtig model
Men modellen, der altså nu har kostet CGI deltagelsen i det syddanske milliardudbud, giver ikke nødvendigvis regionen den bedste løsning rent økonomisk.
Det mener professor på IT-Universitetet, Søren Lauesen.
Han har mange års erfaring med at kigge på offentlige it-udbud og han er ikke i tvivl om, at modellen ikke virker - i hvert fald ikke, hvis man skal finde det økonomisk set mest favorable tilbud.
“Den måde, som man beregner tildelingen med point for pris og point for kvalitet, er en traditionel model, der er opfundet af danske jurister. Derfor er der ingen, der anfægter den. Der har ikke været en økonom med, for det, man gør, har ingen som helst økonomisk relevans. De kalder det det økonomisk mest fordelagtige tilbud, men det har ingenting med økonomi at gøre,“ siger Søren Lauesen.
Læs mere her: Region Syddanmark fastslår trods virak og afsløringer: NNIT og Epic endegyldigt ude i milliardudbud
Han mener ikke, at modellen reelt set afspejler det bedste tilbud, den ikke giver et reelt billede af det økonomisk mest favorable tilbud.
Han giver som eksempel, at det system, der har den laveste pris fra leverandørens side, ikke nødvendigvis er det system, der bliver billigst, hvis man medregner eksempelvis øget arbejdstid hos lægerne.
Det store spørgsmål er så, hvad man egentlig kan bruge sådan en model til?
“Regionen bruger modellen til at træffe en mekanisk afgørelse med hovedet under armen og så kører resten videre. Nogle gange kommer man tilfældigvis til at træffe den rigtige afgørelse. Andre gange rammer man forkert, og der er aldrig nogen, der kigger efter, om det var det rigtige valg,” siger han.
Læs mere om sagen her: NNIT-boss om milliard-udbud i Region Syddanmark: “Det her udbud er designet til, at en bestemt leverandør skal vinde"
Kritikken fra professor Søren Lauesen er nådesløs, når det kommer til modellen, der bruges til at tildele udbuddet i Region Syddanmark.
Selvom det er svært at forestille sig, at man i den syddanske region pludselig skulle begynde at ændre i nogle udbudsbetingelser, der har ligget fast fra begyndelsen, så anser Søren Lauesen det som sandsynligt, at modellen spiller en rolle i CGI's exit.
“Man kan jo ikke lave om på udbudsbetingelserne, når først udbuddet er i gang, men det kan godt være, at CGI har sagt, at med de tildelingskriterier, vil de blive nummer chok," siger han.
Ikke en ny model
Modellen, der benyttes i Region Syddanmark til at tildele en af de prækvalificerede leverandører ordren, er ikke ny.
Faktisk er den vidt udbredt i offentlige udbud.
Michael Hermansen, dansk landechef for CGI igen:
”Den her 60/40-model er der mange offentlige myndigheder, der arbejder med. Det er der ikke noget odiøst i. Det er en model som mange andre. Den fordeling er ikke ved at være reglen, men vi ser den rigtig tit blandt offentlige myndigheder. Det er ikke en ny model, der er dukket op.”
Læs mere om udbuddet her: Region Syddanmark på kant med loven: Hjælper Systematic med at skjule vigtige dokumenter i milliard-udbud
Men selvom modellen er vidt udbredt, når det offentlige skal afgøre foreksempel, hvem der skal levere EPJ-systemer til hospitalerne, så betyder det ikke, at det er en god model.
Det mener Søren Lauesen, der med sine mange år som professor med speciale indenfor offentlige it-udbud, ryster på hovedet over modellen.
”Sådan er det, når man måler på kvalitet og pris, som de gør. Man tror, at kvalitet er det samme som økonomisk værdi, og det er det ikke."
Læs mere her: Systematic og Region Syddanmark skjuler detaljer om milliard-udbud: Her er papirerne offentligheden ikke må se