Kunstig intelligens og robotter betyder, at der bliver færre job i fremtiden. Derfor får vi brug for at indføre en form for borgerløn, der kan sikre, at alle borgere er sikret en fast minimumsindkomst.
Det mener Elon Musk, der er stifter af elbilsproducenten Tesla Motors og rumfartsselskabet Space X.
Det fortæller han i et interview med den amerikanske tv-station CNBC:
"Der er en rigtig god chance for, at vi ender med en universel minimumsindkomst på grund af automatiseringen. Yeah, jeg har svært ved at se, at der er nogen anden løsning på det. Jeg tror, at det er, hvad der vil ske," siger han.
Det er blot få måneder siden, at der i Schweiz var en folkeafstemning om netop dette spørgsmål.
Her stemte borgerne om at indføre en borgerløn, der vil sikre at alle borgere vil modtage 17.000 kroner hver måned uanset deres indkomst.
Foreslaget blev dog forkastet, da 76,9 procent af afgivne stemmer sagde nej.
Tesla kan udrydde chaufførjob
Tesla er langt fremme med udviklingen af selvkørende biler.
Eksempelvis har Elon Musk tidligere proklameret, at han forventer, at en selvkørende Tesla til næste år vil være i stand til at køre tværs over USA uden indblanding fra en chauffør.
Den udvikling alene kan betyde, at millioner af chaufførjob i fremtiden bliver overflødiggjort.
En del af de folk, der er chauffører i dag, vil formodentligt kunne få nye job, hvor de i stedet for at have ansvaret for at føre én bil vil komme til at sidde bag en computerskærm og overvåge en hel flåde af lastbiler.
"I virkeligheden vil det nok betyde, at de folk får et job, der er mere interessant end, hvis de blot skal køre en enkelt lastbil," siger Elon Musk.
Men ikke desto mindre vil der formodentligt være en lang række chauffører, der står uden job. Men også deres fremtid ser Elon Musk relativt optimistisk på.
"Folk vil overordnet set få mere tid til at gøre ting. Mere komplekse ting. Mere interessante ting. Og de vil uden tvivl få mere fritid," siger han til CNBC.
Berømt forfatter: Vi skal have borgerløn med incitamenter
Elon Musk er langt fra den eneste, der forestiller sig en fremtid, hvor borgerløn bliver et tema.
Martin Ford, der er forfatter til ‘Robotterne Kommer', der er en af tidens mest omtalte bøger, har også argumenteret for, at borgerløn kan blive nødvendig.
"Vi må bevæge os væk fra den opfattelse, at alle skal have et job, hvis de skal have en indkomst. Den letteste metode er, at vi giver alle en garanteret minimumsindkomst. Udfordringen er dog, at vi sikrer, at borgerne samtidig føler, at de lever et meningsfuldt liv."
"Derfor må vi sørge for at bygge incitamenter ind i den garanterede indkomst. Det kan vi eksempelvis gøre ved at give ekstra kompensation til folk, der uddanner sig og påtager sig frivilligt arbejde," sagde Martin Ford, da han tidligere på året deltog i Dansk Industris årlige topmøde.
I en ny klumme i Computerworld stiller Adam Lebech, der er branchedirektør for DI Digital, sig dog kritisk overfor ideen om borgerløn.
I stedet argumenterer han for, at et lavere arbejdsudbud som følge af automatisering ikke bør mødes af borgerløn, men ved at give incitamenter til at arbejde via jobfradrag, fleksjob og tilskud til svage på arbejdsmarkedet.
Læs hele Adam Lebech indlæg her:
Ingen grund til panik, sortsyn eller borgerløn: Digitaliseringen vil skabe masser af nye danske job
Læs også:
Derfor vil robotter og computere ikke føre til massearbejdsløshed - men til gode tider