DNS, USA, NSA, EU og så lige Icann.
Det er de vigtigste forkortelser i en ny udvikling med kontrollen af internettets webadresser.
For webadresser som Computerworld.dk har af historiske årsager i flere år været administreret af USA i tæt parløb med internettets styringsorgan, Icann (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).
Nu skal kontrollen over webadresser helt og aldeles overdrages til non-profit-organisation Icann.
Det betyder konkret, at blandt andet DNS - Domain Naming System - med navngivning af meningsfyldte webadresser fremfor IP-adresser bestående af en masse tal overdrages til Icann.
Det skriver BBC.
EU bankede i bordet
I over 20 år har USA siddet på magten, når det kom til navngivningen af webadresser ovenpå de noget uforståelige og for menigmand intetsigende IP-adresser.
Senest i 2014 bankede EU-folk i bordet og krævede en mere neutral styring med DNS ovenpå afsløringer af massiv amerikansk overvågning fra landets efterretningstjeneste NSA.
Den sag kan du læse mere om her: EU efter skandale: USA skal afgive kontrollen over internettet
USA har mærket det stigende diplomatiske pres for at slippe tøjlerne med internet-udviklingen, og har nu givet efter.
Fra 1. oktober vil Icann således nøglerne til kongeriget, som en ekspert udtaler til BBC, når organisationen tager den fulde kontrol over DNS fra USA.
Kontrollerer stadig fra USA
Almindelige mennesker vil næppe mærke noget til den nye DNS-administration.
En række republikanske politikere fra USA med den tidligere præsidentkandidat Ted Cruz som medunderskriver har dog udtrykt bekymring over udviklingen.
Bekymringen skyldes, at de amerikanske politikere frygter, at fremmede magter som eksempelvis Kina og Rusland får mere at skulle have sagt, når Icann til efteråret er suverænt i spidsen for nettets navnesystem.
Disse nationer har tidligere bedt FN om at varetage DNS, men det blev altså Icann, som bor i den amerikanske delstat Californien.
Læs også:
Hackere slår til mod internettets ICANN: Snupper brugernes adgangskoder