Snart skal det være slut med de rutineprægede opgaver for de ansatte i Københavns Kommune.
I stedet skal opgaverne overtages af software-robotter, der er i stand til at automatisere en lang række arbejdsgange, som i dag bliver udført manuelt af kommunens ansatte.
Mads Buch Andersen, kontorchef i Københavns Kommunes it-udviklingscenter, fortæller, at Københavns Kommune i øjeblikket søger to software-udviklere, der har erfaring med "robotic proces automation. "
Det antal vil dog med tiden blive øget, og det er ifølge Mads Buch Andersen ambitionen, at kommunen skal etablere et helt nyt kompetencecenter, der udelukkende skal beskæftige sig med robotautomatiseringer.
Ikke så sexet som det lyder
Københavns Kommunes brug af robotter er dog ikke helt så sexet, som den slags måske umiddelbart kan lyde.
Det skyldes, at det i følge Mads Buch Andersen er de kedelige og rutineprægede arbejdsgange, der skal automatiseres.
"I stedet for, at en personalekonsulent bruger enormt lang tid på at oprette en personalesag i vores sagsbehandlingssystem og skriver et standardbrev, så kan konsulenten i stedet bruge sin tid på den egentlige sagsbehandling. Ingen går hjem lykkeligere, fordi de har brugt deres arbejdsdag på at udføre denne samme proces 700 gange," siger han
l praksis kan det eksempelvis dreje sig om en sag, hvor en medarbejder i kommunen fratræder. Når ansættelsesforholdet er afsluttet i kommunens lønsystem og sagsbehandlingssystemer skal der udarbejdes et fratrædelsesbrev, der skal journaliseres korrekt og samtidig sendes til medarbejderen.
I fremtiden kan hele den proces udføres en af robot, fortæller Mads Buch Andersen.
Han forklarer, at robotten er et stykke software, der programmeret til at udføre præcis de samme handlinger på computeren, som medarbejderne normalt vil udføre manuelt med tastatur og mus,
Eksempelvis er robotten programmeret til at åbne de samme programmer og indtaste de samme oplysninger, som medarbejderen normalt vil gøre
"Derfor er det også kun opgaver, der er baseret på gentagelser og regler, som kan automatiseres," siger han.
Det betyder også, at robotterne i nogle tilfælde ville skulle omprogrammers, hvis brugerfladen i de bruger, der anvendes bliver ændret. Det kan eksempelvis være, hvis en knap som robotten er programmeret til at klikke på bliver flyttet til et andet sted på skærmen.
Læs også: Københavns CIO har 452 millioner kroner og mere end 30 ledige it-stillinger: "Folk kan bare ringe"
Million-besparelse
Ifølge Mads Buch Andersen har automatiseringer som disse potentiale til at kaste store besparelser af sig.
Han ønsker endnu ikke at sætte eksakte tal på besparelsernes størrelse, men han forventer dog, at Københavns Kommune i løbet af de næste kommende seks måneder vil investere i omegnen af en million kroner i indsatsen.
"En investering som jeg mener, at vi uden problemer vil være i stand til at levere retur," siger han.
Det er Mads Buch Andersens forhåbning, at der vil blive tilført endnu flere ressourcer til indsatsen, når det er muligt at dokumentere besparelser i denne størrelsesnorden.
Når vi taler om robotter er der altid nogen, der vil tænke: 'bliver mit job overtaget af en robot?" Er det noget, som de ansatte i Københavns Kommune nu bør frygte?
"Nej, det er ikke vores intention med projektet. Vi opfatter det som en digital kollega, der hjælper de ansatte med at udføre de sure opgaver, så de i stedet kan bruge mere tid på at udføre kernevelfærden," siger han.
Læs også:
Det danske arbejdsmarked står overfor store forandringer - vi har ikke brug for gennemsnits-mennesker
Kunstig intelligens nærmer sig: Udviklings-tempo af robotter og automatiserings-løsninger stiger vildt