I Norddjurs Kommune er man fløjtende ligeglade med advarlser fra it-giganten KMD om, at udlevering af priser til kommunernes it-selskab, Kombit, kan stride mod konkurrenceloven.
Således har kommunalbestyrelsen på et møde den 17. april 2012 besluttet, at kommunens priser skal sendes til Kombit på trods af KMD's modstand.
Økonomiudvalget har behandlet sagen på sit møde den 10. april 2012 "og indstiller, at Norddjurs Kommune skal udlevere de modtagne oplysninger til Kombit uden KMD's samtykke."
"Kommunalbestyrelsen godkender indstillingen," står der i referatet.
KMD: Strider imod konkurrenceloven
Af referatet fra mødet fremgår det, at politikerne har været fuldt oplyste om KMD's holdning til sagen.
"KMD mener ikke, at de detaljerede oplysninger kan fremsendes til Kombit på baggrund af, at det kan være i strid med konkurrenceloven, når Kombit udbyder og ejer it-løsninger, som KMD potentielt kan have et konkurrerende
forhold til," står der i sagsfremstillingen.
"Det vil efter KMD's vurdering være ulovligt for KMD at sende disse detaljerede oplysninger til Kombit, da det vil være en overtrædelse af konkurrencereglerne," slås det fast.
Ifølge kommunen har KMD blandt andet følgende eksempler på løsninger, der danner baggrund for vurderingen af Kombit som
udbyder og ejer af it-løsninger: DUBU og Umbrella.
"Derudover mener KMD, at Kombit skal formidle en serviceplatform til de kommuner, som ønsker at være med. Dette er en serviceplatform, som KMD også mener, at de kunne være leverandør af," fremgår det.
Strid i milliardklassen
Hos alle kommuner drejer det sig om sammenligning af priser for langt over en milliard kroner.
Alene i 2011 var kommunernes regning til monopol-systemerne, hvoraf nogle nu skal bruges til Udbetaling Danmark under ATP, på 1,1 milliard kroner.
Bølgerne er gået voldsomt højt undervejs, hvor KL's tidligere formand var ude med riven, men hvor også Kombits rolle er blevet debatteret.
Af kommunens sagsfremstilling fremgår videre, at KMD har opfordret Kombit til, at de sammen går til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få afklaret den juridiske problematik.
Men Kombit har bedt advokatvirksomheden Bech-Bruun om en udtalelse, skriver kommunen.
Kombit-notat: I må gerne
"Bech-Bruun vurderer i deres notat, at udleveringen af den enkelte kommunes datagrundlag til Kombit ikke vil udgøre en informationsudvekslingspraksis, der er i strid med konkurrencelovens forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler."
"Notatet indeholder desuden følgende vurdering:
"Kombit udfører ikke på nogen måde aktiviteter, herunder udviklings- eller it-servicerelaterede, der kan føre til at anse Kombit for en aktuel eller potentiel konkurrent til KMD for så vidt angår kritiske it-løsninger til kommunerne," står der i referatet fra Norddjurs Kommune.
På bundlinjen vælger byrådet altså at sende prisoplysningerne videre til Kombit.
Mere end 12 kommuner har sendt
I øvrigt selvom KMD i en medfølgende mail med priserne gør
"opmærksom på den fortrolighedsbestemmelse, der er i aftalen mellem kommunen og KMD."
"Det er forvaltningens vurdering, at KMD ikke vil være indstillet
på at acceptere en videresendelse af oplysningerne til Kombit," hvilket altså ikke har påvirket politikerne.
Endelig oplyses det i sagsfremstillingen, at per 20. marts 2012 har 12 kommuner udleveret deres oplysninger til Kombit.