Den populære musiktjeneste Spotify har det sidste års tid gået sin sejrsgang i store dele af verden, og takket være programmets indbyggede sladrehank kan vi se, hvad vores venner og bekendte lytter til.
Det gælder også, når vores kolleger lytter til Lady Gaga i arbejdstiden.
Men er det en god idé at høre musik, når vi arbejder?
Kan musikken distrahere og være skadelig for koncentrationen, eller kan den ligefrem gøre os mere effektive?
Nogle lader sig distrahere
Det er svært at svare entydigt på, fordi det er meget individuelt, hvordan vi lader os påvirke af musik, fortæller den danske hjerneforsker Peter Lund Madsen.
Han mener, at musik ganske rigtigt kan virke distraherende for nogle mennesker, som har brug for absolut ro, når de skal fordybe sig i et stykke arbejde.
"Men har du ikke koncentrationsbesvær, vil der i langt de fleste tilfælde være en positiv effekt ved at lytte til musik i arbejdstiden," siger han.
Chefer skal ikke gribe ind
Derfor mener han også, at chefer skal være meget forsigtige med at gribe ind over for ansatte, der sidder og rocker til musik i arbejdstiden.
"Bare fordi du som boss ikke selv kan lave regneark og høre musik samtidig, kan det meget vel være, at dine medarbejdere godt kan finde ud af det," siger han.
Eksempelvis kender han hjernekirurger, der kun kan føre kniven, hvis de hører opera-musik imens. Men han ved også, at den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa kun kan arbejde, når hun lytter til musik med Metallica.
Her er musikkens fordele
Peter Lund Madsen foretrækker også selv at lytte til musik, når han arbejder.
"Det er nok også derfor, at jeg har et ret large forhold til det her spørgsmål. Men der er da også nogle arbejdssituationer, hvor jeg har brug for at være superkoncentreret og derfor må stoppe musikken," fortæller han.
Perfekt til fysisk arbejde
Musik og arbejde kan især være en god cocktail, hvis du skal udføre fysisk eller rutinepræget arbejde.
"I den slags situationer kan musik være med til at skabe en følelse af flow. Det skyldes, at vi har et særligt område i hjernen, der bruges til at opfatte musik, og når det bliver stimuleret, mens vi bevæger os, kan der opstå en underlig vekselvirkning mellem musik og bevægelse," siger han.
Peter Lund Madsen forklarer, at mange mennesker derfor oplever at få nogle helt særlige og specielle musikoplevelser, når de kører bil eller løber, mens de lytter til musik.
Men musik er i høj grad en følelsesmæssig oplevelse, fortæller han. Derfor kan musik være et effektivt middel til at skabe en stemning, der kan være kreativitets-stimulerende.
"Eksempelvis er jeg sikker på, at det vil kunne hjælpe en forfatter, der skal skrive et uhyggeligt kapitel, til at komme i den rette stemning, hvis vedkommende samtidig hører noget musik, der understøtter den stemning," siger han.
Læs også:
Fem tips til at arbejde super-effektivt hjemmefra
Sådan dræber du dine net-overspringshandlinger