Artikel top billede Ikon

HP tager stor beslutning: WebOS bliver open source

Mobilstyresystemet webOS har en lang historie og har for nylig været tæt på at blive skrottet. Nu er det håbet, at det kan komme til sin ret som open source.

Computerworld News Service: Hewlett-Packard vil 'skænke' det dyrt indkøbte mobilstyresystemet webOS til open source-communitiet.

Sammen med applikations-frameworket ENYO vil softwaren nu blive gjort tilgængelig under en open source-licens til enhver, der ønsker at bruge mobilstyresystemet, som blev udviklet af Palm til sine smartphones fra produktlinjen Pre.

Det er HP's hensigt at blive en "aktiv partner og investor" i open source-initiativet, men selskabet har ikke sagt noget om på hvilken måde eller i hvor høj en grad.

HP's pressemeddelelse om denne beslutning leverer ikke mange detaljer.

Det nævnes for eksempel blot, at HP vil "spørge open source-community'et om hjælp til at definere projektets vilkår."

Fremskyndelse af åben udvikling

Projektets "driftsprincipper" inkluderer en fremskyndelse af den åbne udvikling til webOS samt oprettelse af en "gennemsigtig" governance-model for at undgå at fragmentere platformen.

Tiden vil vise, om open source-community'et vil tage imod HP's bidrag.

I pressemeddelelsen understreger selskabet, at webOS tilbyder udviklerne en enkel, integreret software-stack samt portabilitet på tværs af forskellige hardwarearkitekturer.

Enhedsproducenterne kan anvende den samme software - og model til applikations-udvikling - til en bred vifte af mobilprodukter.

Denne beslutning er som en benådning af mobilplatformen. WebOS blev oprindeligt udviklet af Palm, og da mobilstyresystemet blev præsenteret for verden i den første Palm Pre-smartphone midt på året 2009, blev det hyldet af de udviklere, der tog det til sig.

Det var muligt at skrive applikationer udelukkende i JavaScript, HTML og Cascading Style Sheets, som alle er velkendte teknologier for webudviklere.

Det var desuden designet til at kunne multitaske med funktioner til at minimere en række potentielle problemer, der kan opstå ved at køre flere mobilapplikationer samtidigt.

Brugergrænsefladen blev rost for at tilbyde en enkel, intuitiv brugeroplevelse.

Fik kolde fødder

Men Palm fik kolde fødder, da forbrugerne og udviklerne ikke ligefrem flokkedes til produkterne og platformen.

I april 2010 offentliggjorde HP, at selskabet ville købe Palm for 6,7 milliarder kroner med den hensigt at lancere et aggressivt fremstød ind i markedet for mobilprodukter og telefoner.

I sommer lancerede HP sin første tablet-pc med webOS, HP TouchPad, som fik blandede anmeldelser.

Kun 49 dage senere opgav daværende koncernchef Leo Apotheker produktet og HP's fremtid med webOS som en del af en kontroversiel organisatorisk omstrukturering. Ikke længe derefter opsagde HP's bestyrelse kontrakten med Apotheker, og bestyrelsesmedlem Meg Whitman blev udnævnt som ny koncernchef.

Hun lovede at genoverveje mobilstyresystemets skæbne.

I pressemeddelelsen i fredags udtaler Whitman, at webOS er den eneste platform, der er "designet fra grunden til at være mobil, forbundet med skyen og skalerbar." Det er hendes håb, at dette initiativ vil "slippe open source-community'ets kreativitet løs."

Læs også:

HP: Det er svært at beslutte webOS' fremtid

HP helt bimmelim: Sejler forvirret rundt i øst og vest

HP dropper TouchPad - milliarder ud med badevandet

Oversat af Thomas Bøndergaard


  • Seneste nyt
  • Læses lige nu
  • Mest læste
  • It-job
  • Søg


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere