Artikel top billede

Masterseeks stifter konkurs

En gammel skattegæld er ifølge Masterseek-stifteren Rasmus Refer årsagen til, at han endnu en gang er gået konkurs med et selskab. Han tror dog stadig på Masterseek.

I mere end 12 år har Rasmus Refer arbejdet på at banke en dansk søgemaskine for firmaer op. Masterseek hedder projektet, og som stifter og direktør har Rasmus Refer forsøgt at promovere søgemaskinen som en yderst lovende investering med potentiale for en enorm global vækst.

Seriøsiteten er mildt sagt blevet betvivlet et par gange, og så sent som i foråret blev Masterseek i Berlingske Business hængt grundigt til tørre som et foretagende, der mest interesserer sig for at tømme lommerne på sine investorer.

Ifølge CRNs søstermedie ComONs oplysninger er cykelmagnaten Bjarne Riis blandt de forretningsfolk, der har skudt penge i Masterseek – en oplysning, der bekræftes af Rasmus Refer.

"Snart klar til gennembruddet"

Trods al modgang forbliver Rasmus Refer altid optimist. Nogle vil sige fantast. Allerede i 2002 blev han af Computerworld kaldt en internetguldgraver med flere konkurser bag sig, og siden har Masterseek i forskellige afskygninger været gennem en konkurs flere gange. Alligevel har Rasmus Refer oftere, end de fleste journalister kan holde rede på, fejet alle bekymringer og al kritik til side: Så snart småfejlene er rettet, og småproblemerne løst, er Masterseek klar til det store gennembrud, har det heddet igen og igen.

Nu er der sket et gennembrud af en helt anden og negativ art for Masterseek-stifteren. Han er blevet erklæret konkurs.

Det er kammeradvokaten, der står bag konkursbegæringen. Rasmus Refer fortæller til ComON, at den skyldes en gammel skattegæld på knap seks millioner kroner, som oprindeligt stammer tilbage fra 2001.

”Jeg havde tilbudt at betale den næste år, men det ville man åbenbart ikke acceptere,” siger Refer med henvisning til konkursbegæringen.

Han fastholder, at hans personlige konkurs ikke får indflydelse på Masterseeks fremtid.

”Jeg er stadig direktør for selskabet,” siger han.

Internettets skrammel

Da ComON sidste år talte med Rasmus Refer var han dog hverken direktør eller ejer, men kaldte sig særlig rådgiver. I dag har han ifølge selskabet hovedside titel af president for Masterseek.

Det selskab, han er direktør for, udsendte så sent som i sidste uge en pressemeddelelse om endnu et nyt gennembrud: Masterseek giver nu brugerne mulighed for at søge *udenom* internettets megen skrammel snarere end *gennem* det, (hvordan det så ellers skal tolkes).

”Selskabet proprietære data-mining teknikker gør det muligt at søge med lynets hast gennem et rod af web-sider, mens de stadig opretholder fuld kontrol over søgningens retning og resultat,” hedder det så smukt i pressemeddelelsen, der skal skaffe ny tiltro til det skrantende søgemaskineprojekt. Hele den bombastiske melding kan læses her .

ComON har tidligere beskrevet, hvordan Masterseek-søgemaksinen trods mange års udvikling stadig leverer vrøvle-resultater. En søgning på selskabet Google gav en adresse på et møbelfirma i den vestjyske by Tarm.

Google ude af Tarm

Rasmus Refer siger i dag, at der nok er fejl, men at der er kommet mange forbedringer.

”Det kan godt være, at man nu kan finde Google i Hedehusene, men set fra oven begynder det at blive meningsfyldt,” siger han.

ComON har gennemført et par testsøgninger, og resultatet er ikke særligt overbevisende – og langt fra altid meningsfyldt. Søger man i en kategori får man mange ikke-relevante hits. Eksempelvis vil en søgning på mobilselskaber blandt andet vise en blog, der skriver om kræftrisikoen ved mobilstråling kontra kræftriskoen ved rygning – næppe særlig brugbart, hvis man som firma leder efter potentielle kunder i mobilbranchen.

”Jeg er enig i, at datakvaliteten skal være bedre. Kategorierne er ikke helt færdige, men vi arbejder på dem, og i løbet af 2-3 uger sidder den i skabet,” lover den optimistiske Rasmus Refer.

Newsbooster.dk er testsite

Rasmus Refer har udover Matserseek.dk og .com også erhvervet sig en lang række andre domæner, som var store i Danmark tidligere. Det gælder blandt andre newsbooster.dk og danmark.net.

Da ComON spørger, hvad de mange forskellige sites skal bruges til, svarer Rasmus Refer, at han har anvendt dem som test-sites.

Hvad tester du?

”Jamen, jeg tester usability og forretningsmodeller og sådan noget - ting, som hvad folk søger på,” siger Rasmus Refer om ejerskabet af Newsbooster.dk og danmark.net.

Testningen har tilsyneladende ikke hjulpet så meget på kvaliteten af de data, Masterseek offentliggør om sig selv. På førnævnte investor relations side anføres det, at Masterseek har den danske it-direktør Kim Winther Jensen som medlem af bestyrelsen.

Falsk bestyrelsesmedlem

Kim Winther Jensen, der står i spidsen for itselskabet Sirius IT, oplyser imidlertid, at han ikke er og aldrig har været medlem af Masterseeks bestyrelse.

”Jeg har tidligere været investor. For et par år siden blev jeg spurgt af Rasmus Refer, om jeg ville træde ind i bestyrelsen. Jeg sagde nej, men det har han åbenbart ikke registreret ,” siger Kim Winther Jensen til CRNs søstermedie.

Han fortæller videre, at han gentagne gange har bedt Rasmus Refer om at få sit navn fjernet, men nu har set sig nødsaget til at sætte sin advokat på sagen.

Ifølge Rasmus Refer vil Kim Winther Jensens navn blive fjernet ”snart”. Dermed er der kun Refer selv samt en Benny Michelsen tilbage i bestyrelsen for det amerikansk registrerede selskab, men ifølge Refer kommer der snart nogle nye, amerikanske navne på. Altså nye investorer, der tror på den fantastiske fremtid for den danske søgemaskine.

Er det ikke svært for dig at skaffe nye investorer, når de kan se, at stifteren og topchefen er blevet erklæret konkurs?

”Ja, det kan du selvfølgelig sige, men hvis Masterseek bare kan leve op til de visioner, vi har, så er det ikke noget problem,” lyder svaret fra Ramus Refer med den aldrigt svigtende optimisme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere