Strid om regningen for anti-piratmodel

Teleselskaber og rettighedshavere skændes stadig om regningen for at sende advarselsbreve.

Hvem skal betale for at sende de to advarselsbreve, som rettighedshaverne håber på at kunne sende til formodede pirater, inden de eventuelt beder fogeden om at beslaglægge deres computer?

Medlemmerne af Kulturministeriets antipiratudvalg er tilsyneladende stadig uenige om, hvem der skal betale regningen for brevmodellen.

Det oplyser Jakob Willer, direktør for brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien (TI), i et mailsvar til CRNs søstermedie ComON.

"Det er dog også vores opfattelse, at der er udeståender bl.a. i forhold til finansiering af en eventuel brevmodel," skriver Jakob Willer, som dog ikke personligt sidder i udvalget.

Han går ikke i detaljer med, hvilken finansiering der er tale om, eftersom Antipiratudvalgets medlemmer har givet hinanden håndslag på, at de ikke vil diskutere detaljer i pressen.

Som ComON skrev sidste måned, kan Telia ikke umiddelbart indhente adresser på formodede fildelere med firmaets nuværende mobilnet. Det er derfor ikke utænkeligt, at der udover porto og anden almindelig drift, kan ligge en del udgifter til at ændre internetudbydernes systemer. Størrelsen på regningen er stadig et stort spørgsmål.

Kulturministeriet har udover en million kroner til en oplysningskampagne mod pirateri ikke sat penge af til kampen. Derfor skal regningen betales af andre. Både teleselskaber og rettighedshavere håber på at slippe for store udgifter.

Brevmodellen har aldrig været teleselskabernes kop te, og de har derfor ikke været begejstrede for at indføre modellen - eller betale for den - selv om de siger, de anerkender rettighedshavernes problemer med brud på ophavsretten.

"TI finder det stadig ikke dokumenteret at en brevmodel vil løse rettighedshavernes problem og føre til øget lovlig omsætning," skriver Jakob Willer i mailen til ComON.

"Men hvis man i processen når frem til, at en brevmodel er den løsning, som man fra politisk side ønsker – så er det nødvendigt," fortsætter han.

Både oppositionen og regeringen har tidligere stillet sig positive over for en brevmodel.

Teleselskaberne går ikke ind i de retssikkerhedsmæssige spørgsmål for de almindelige forbrugere. Forbrugerne er kun repræsenteret i Kulturministeriets Antipiratudvalg gennem Forbrugerrådet, som tidligere har

afvist at udtale sig konkret

om udvalgsarbejdet. Teleselskabernes interesse er først og fremmest at undgå økonomiske byrder for deres forretning. Deres største krav har været, at det ikke er teleselskaberne, som står som afsender på brevene, og at de ikke skal betale en stor regning for at sætte modellen i værk og drive den. Derudover skal der være et klart lovgrundlag for en eventuel model, siger de.

"Overordnet kan jeg godt sige, at vi nu fornemmer en større forståelse for teleindustriens synspunkter i arbejdet. Og det er positivt," hævder Jakob Willer.

ComON har tidligere aftalt med Antipiratgruppen - der er rettighedshavernes antipiratorgan - om deres syn på brevmodellen. På baggrund af læserkommentarer sendte vi 20 spørgsmål, men Antipiratgruppen afviste efterfølgende at besvare spørgsmålene, før udvalgsarbejdet i Kulturministeriet var færdigt. Antipiratgruppen forventer, at udvalget afleverer en rapport i november. Oprindelig skulle det have været færdigt i september.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere