Nyt buzzword: web-programmering med SOAP

Nu skal Microsofts programmører udvikle web-software med Simple Object Access Protocol (SOAP). Men også andre kan skrive distribuerede softwarekomponenter med SOAP protokollen.

Indhold

De store softwarefirmaer er på vej bort fra situationen, hvor programmørerne lavede ét program til ét styresystem, og som skulle køre på én maskine. Dagens orden for udvikling af software til pc´er hedder netværk. Programmerne skal kunne kommunikere over netværk, og de skal kunne samarbejde og koordinere afvikling på flere maskiner over netværk.

Udbredelsen af internet betyder, at stadig flere programmører skal skrive web-baseret software. Programmerne skal køre på web-servere og fungere op imod web-browsere. Disse programmer har mange hidtil skrevet i Java. Men specielt Microsoft har arbejdet på alternativer, som nu er på markedet.

Som vi skrev i artiklen: Dot Net - Microsofts kovending, så arbejder Microsoft med softwarekomponenter med internet som platform. Med .NET stategien har Microsoft bebudet et skift bort fra Windows pc´en som den tunge personlige klient. Den skal erstattes af internet som platform og en anvendelse af distribuerede softwarekomponenter. Her bruger Microsoft netop SOAP som en protokol, der skal sikre sammenhængen henover nettet. SOAP og XML er platformen for denne strategi. SOAP indføres som et supplement til COM (Common Object Model), idet den giver adgang til effektiv opbygning af XML-baseret informationbehandling.

Hvad er SOAP?
SOAP, Simple Object Access Protocol, er en metode til at skrive programmer, der kører på forskellige computere over internet. Det er en simpel mekanisme til at håndtere strukturerede informationer mellem distribuerede programmer på internet.

Når der skal udvikles web-services, da specificerer SOAP, hvordan HTTP header og XML-fil skal programmeres, således at et program på en computer i nettet kan kalde et program på en anden computer og overføre information. SOAP fortæller også, hvorledes det kaldte program skal returnere et svar. Således giver SOAP anvisning på, hvordan man programmerer distribuerede softwarekomponenter.

Protokollen er baseret på XML (eXtensible Markup Language). XML er datasproget for håndtering af strukturerede informationer, som vi præsenterede i artiklen: XML giver data mening uden programmører.

Desuden er SOAP baseret på internettets protokoller. Specielt er den koblet sammen med HTTP (HyperText transfer Protocol), der er protokollen for World Wide Web. Dette betyder, at SOAP bliver en oplagt metode til at programmere web-services til internet.

Hvorfor SOAP?
SOAP er et must for programmører, der skal udvikle applikationer på Microsofts .NET platform. Men SOAP giver også programmøren hjælp til at sikre grundlaget for programmering af web-services på følgende punkter:

  • SOAP er uafhængig af platform og kan anvendes fra såvel Windows som for eksempel Linux

  • SOAP er programmering på netværk, og kobler specielt op til Word Wide Web protokollen (HTTP)

  • SOAP er konstrueret til arbejdsdeling, samt koordinering af strukturelle informationer (XML).

  • SOAP er simpelt og overskueligt

    Du kan altså hurtigt komme igang, du kan programmere på tværs af miljøer, og du spiller med de to store internet-standarder. Dermed giver SOAP på samme tid en tidsbesparelse for programmørerne, og en understøttelse af standarderne. Således at programmerne fungerer ude på nettet bagefter.

    SOAP fra Microsoft og IBM/Apache
    SOAP er udviklet af firmaerne Microsoft, DevelopMentor og Userland Software. Den er forelagt for organisationen Internet Engineering Task Force (IETF), således at den bliver en åben standard. Dermed er der basis for, at det bliver en generel standard på internettet. Microsoft har lavet en programpakke til programmører, der arbejder med deres værktøjer.

    SOAP er specielt vigtig for programmører i Microsoft miljøet, fordi Microsoft bruger SOAP til at bygge sammenhængen i deres .Net strategi. Men IBM har udviklet en version af SOAP for Java, hvorefter firmaet donerede koden til Apache Software foundation. Denne version, Apache SOAP er derefter videreudviklet af open source miljøet.

    I en artikel i morgen tirsdag 19 September fortæller vi, hvordan du kommer igang med SOAP.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Fiftytwo A/S
    Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere