Artikel top billede

Betjentes it-evner største udfordring for nyt megasystem til 400 mio. kroner

Flere børnesygdomme i politiets nye it-system, men den største udfordring med Polsag er ikke digital.

I dag har politiets it-system præcis været i brug i to måneder på Bornholm. Og testfasen blandt bornholmske betjente har vist sig nyttig.

”Jeg er rigtig glad for, at vi ikke introducerede Polsag med et ”big bang” over hele landet,” siger Camilla Borchorst, der er leder af Rigspolitiets projektkontor, og som skal styre Polsag i mål uden de sædvanlige skandaler, som offentlige it-projekter ofte havner i.

Afdelingschefen glæder sig over, at de første spæde skridt med Polsag er taget i kravlegården i Østersøen, fordi testfasen har afsløret de forventede børnesygdomme, brugerproblemer og usability-fejl.

”Systemet fungerer. Men vi får nogle meldinger om lange svartider, og så er der to ting, som simpelthen ikke fungerer hensigtsmæssigt. Det er integrationen med Word og integrationen med registret Index2000, hvor man slår navne og personnumre op. I begge tilfælde bliver man logget ud af Polsag. Det skyldes, at vi endnu ikke har et single-sign-on. Så spørgsmålet om brugerverifikationen skal vi have løst hurtigst muligt,” siger Camilla Borchorst.

”Vi har fået nogle rigtige værdifulde erfaringer fra Bornholm, som vi aldrig ville have fanget i et lukket miljø”.

Men Bornholm er jo et meget lille sted. Kan man ikke frygte, at typerne og antallet af kriminelle handlinger ikke er repræsentativ for hele Danmark?

”Enig. Jeg er helt enig. Men det er derfor, at Midt- og Vestjylland er planlagt som næste pilotkreds, fordi den geografisk strækker sig over et meget større område. Men meningen med at bruge Bornholm er netop, at der kun er cirka 80 brugere, så det ville være relativt let at rulle systemet tilbage, hvis det viste sig at være helt i skoven,” siger Camilla Borchorst, der kan glæde sig over, at det ikke har været nødvendigt.


Brugerne skal have hjælp fra papkort

Men selv om nogle brugere klager over lange svartider, så er det måske ikke hele sandheden, gætter afdelingschefen.

”Vi kan se, at nogle er så nervøse ved at bruge systemet, at deres frustration bliver vekslet til ”Ej, systemet fungerer helt af helvede til”. It-paratheden er ikke så stor i politiet som den branche, jeg kommer fra, og det skal vi have respekt for,” siger Camilla Borchorst, der har en baggrund i den finansielle sektor.

Rigspolitiet er på Bornholm hver uge for at hjælpe og observere, og der er arrangeret undervisning og lavet manualer til systemet.

"Men nytter jo ikke noget, hvis manualerne ikke bliver brugt. Og det er den lære, som vi kan tage med fra Bornholm. Blandt andet er vi begyndt at lave nogle laminerede action cards, som kan ligge ude ved computerne, som skal gøre det nemmere at få hjælp til systemet," forklarer Camilla Borchorst.

"Fra brugerniveau kan det også være frustrerende, at Polsag nu kræver at der skal indtastes meget mere metadata til sagerne. Det kan virke irriterende og unødvendigt, men det er jo det, som på længere sigt, kan gøre, at et cykeltyveri på Bornholm kan blive opklaret i Viborg. Som bruger giver det måske mere mening at have mange fritekst-felter, men i Polsag skal mange felter udfyldes med for eksempel dropdown-menuer. Det gør vi for at højne den samlede datakvalitet, men udbyttet at en forbedret datakvalitet ser man jo først på den anden side," siger Camila Borchorst, som flere gange understreger, at Polsag som udgangspunkt ikke er en it-opgave:

”Kun en fjerdedel af det her projekt handler om IT. Det handler meget mere om mentalitet, kultur, ændrede arbejdsgange og usikkerhed,” siger Camilla Borchorst.


De jyske betjente skal klædes på

I forbindelse med Polsag er der lavet såkaldte modenhedsanalyser i politiet. Det sker i erkendelse af, at mange betjente ikke er vant til at bruge it i deres daglige arbejde. I den kommende pilotkreds i Midtjylland scorede nogle betjente meget få point.

”Cirka 10 procent af medarbejderne i Midt- og Vestjylland skal på et decideret pc-kursus, fordi de mangler den helt fundamentale it-forståelse, før vi kan slippe dem løs i Polsag. Det er ærgerligt, at Polsag-udrulningen bliver ramt af det, men vi må se på det positive i, at vi med Polsag er med til at give et kompetenceløft,” siger Camille Borchorst.

Polsag erstatter Polsas, der stammer fra 90'erne. Udviklingen af Polsag er flere gange blevet forsinket. Det samlede udgifter er ifølge Finansministeriet lidt over 400 millioner kroner.

Læs også om de bornholmske betjentes syn på sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere