Artikel top billede

Hvor grøn er skyen?

Microsoft mener at cloud computing er godt for miljøet. Greenpeace er uenig.

En ny undersøgelse bestilt af softwarefirmaet Microsoft fortæller at store virksomheder kan reducere deres energiforbrug og dermed også co2-udledningen med op til 30 procent ved at skifte til cloud computing.

Allerede rapportens titel ”The Environmental Benefits of Moving to the Cloud” efterlader ingen tvivl om konklusionen – skyen er grøn og det er en kæmpe fordel for miljøet, hvis software, e-mails og data flyttes fra de lokale servere og ud i skyen.

Et mindre firma med omkring 100 pc-arbejdspladser kan endda reducere sin co2-udledning med hele 90 procent ved at bruge cloud-applikationer, hedder det i rapporten. Microsoft har selv udviklet webversioner af sine mest populære kontorprogrammer.

Hos Greenpeace har man et noget anderledes syn på sagen. Her mener man ligefrem, at cloud computing skader miljøet. I foråret kom rapporten ”Make IT Green – Cloud Computing and its Contribution to Climage Change” fra Greenpeace, som ser nærmere på, hvor grøn skyen virkelig er.

Den tager udgangspunkt i iPad fra Apple som et eksempel på en mobil enhed, der henter alt fra skyen – video, musik, applikationer, data.

De mange nye mobile enheder og trenden mod cloud computing betyder at der skal investesteres i telekommunikations-netværk og servere i datacentre – hele den infrastruktur, der er nødvendig for at levere tjenester fra skyen. Og det får både energiforbrug og co2-emissioner til at eksplodere, mener Greenpeace.

Hvis de nuværende vækstrater fortsætter vil datacentre og telenet bruge 1.963 terawatt-timer strøm i 2020. Det er over 50 gange mere end Danmarks årlige elforbrug.

Og en stor del af energien til de store datacentre hos Microsoft, Google og Apple kommer fra kulkraftværker. Facebook er eksempelvis ved at bygge et nyt stort datacenter i Oregon, hvor stort set hele energien kommer fra kul.

Samtidig vil antallet af pc'er blive fordoblet til fire milliarder i 2020 og antallet af mobiltelefoner vil også næsten blive fordoblet til fem milliarder i samme år. Så cloud computing betyder altså ikke, at der kommer færre personlige computere.

Rapporten forudsiger at co2-emissionerne fra datacentre og telenetværk vil stige med henholdsvis 7 og 5 procent om året frem mod 2020.

Der er en generel tendens hen mod mobile enheder, som bruger mindre energi – for at skåne batteriet, ikke miljøet – men der kommer samtidig flere og flere enheder, så det samlede strømforbrug falder ikke, mener Greenpeace. Det er stik modsat konklusionen i Microsofts rapport.

Nu er Microsoft ikke de eneste, som mener at cloud computing faktisk kan hjælpe med at bekæmpe klimatruslen. Den største fortaler for skyen er nok Google. Her mener man, at den eneste vej frem er at samle computerne i meget store og energieffektive datacentre. Det fortalte Googles datacenter-chef Urs Hölzle sidste år i et interview med ComON.

Google henviser gerne til, at din lokale computer bruger mere energi end Googles servere, når du sender en forespørgsel til søgemaskinen. Det skulle være et eksempel på, at det er mere energieffektivt at flytte regneopgaverne til serversiden. Google har halveret strømforbruget per server i sine datacentre i de seneste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere