JavaScript-programmer som bogmærker

Bookmarklets er små programmer, som udvider browseren med nye funktioner.

Web-dokumenter behøver ikke være statiske og uforanderlige. De kan indeholde scripts, små programmer, som udfører forskellige funktioner, ændrer indholdet dynamisk og reagerer på brugerens aktioner. Programmerne skrives ofte i JavaScript, et simpelt programmeringssprog, der trods navnet ikke har meget til fælles med Java. Det er forholdsvis let at skrive programmer i JavaScript, og den færdige kode fylder ikke ret meget. Koden kan endda være en del af en ganske almindelig Internet-adresse, med protokolnavnet java script:. Det medfører, at JavaScript-programmer kan aktiveres, når man klikker på et link eller endda placeres som bogmærker i browseren, favorit-links i værktøjsbjælken eller ikon-genveje på skrivebordet. Programmøren Steve Kangas har videreført denne ide og specialiseret sig i at skrive små programmer, der ikke fylder mere end 255 tegn og kan placeres i en almindelig URL-streng.


Man skal blot højreklikke det enkelte link og vælge "Føj til foretrukne" eller en tilsvarende funktion, hvorefter programmet føjes til bogmærke-listen. Det kan derefter kaldes med et enkelt klik i menuen. Kangas kalder sådanne programmer for "bookmarklets" og har oprettet en hjemmeside, http://www.bookmarklets.com, hvor man finder over 150 gratis programmer.


Et bookmarklet er altså et lille JavaScript-program, der er lagret som et bogmærke. Den nedenstående kode, der stammer fra programmet "Text Font to Verdana", er et eksempel. I stedet for http: indledes adressen af java script:, som fortæller browseren, at den ikke skal springe til dette link, men udføre koden. Med kommandoen "void" angiver man, at browseren i øvrigt ikke skal foretage sig noget, f.eks. skifte side. I parantesen findes den egentlige kode, der i dette tilfælde bestemmer, at dokumentets skriftart skal være Verdana. Når man klikker på dette link forvandles dokumentets tekst altså til denne skrift.


java script:void(document.body.style.fontFamily='verdana')


De fleste bookmarklets virker både med Internet Explorer 4.0 og nyere og Netscape Navigator 4.0 og opefter. Styresystemet har ingen betydning; programmerne fungerer ens, hvad enten man bruger Windows, Linux eller Mac, fordi de er begrænset af browserens "sandkasse" og ikke kommer i kontakt med selve styresystemet. Man behøver heller ikke været bekymret for sikkerheden - JavaScript-sproget er begrænset til håndtering af web-dokumenter og kan ikke skrive eller slette filer på harddisken.


Bookmarklets er en nem og effektiv måde at udvide browserens funktionalitet, uden at man skal installere ekstra-programmer eller hente plug-ins.


Programmerne


På Steve Kangas' hjemmeside kan man svælge i over 150 små programmer, som kan tilføjes til bogmærke-listen med et enkelt klik. Ideen er, at man kan oprette sit personlige bibliotek med de funktioner, som man ønsker. F.eks. findes et meget praktisk bookmarklet med titlen "List All Links". Det åbner et vindue med alle links, som findes på en web-side. Når man har placeret dette link i sin bogmærke-liste kan man til enhver tid kalde en oversigt over alle links i det aktuelle dokument, som man har åbnet i browseren, ved at vælge "List All Links" i menuen Foretrukne (Communicator/Bookmarks i Netscape Navigator).


Nedenfor er blot et lille udvalg af de gratis programmer, som kan hentes på nettet.


Page Freshness

Fortæller, hvornår hjemmesiden sidst er opdateret.


List Email Links

Fremkalder en oversigt med alle links til e-mail adresser.


Document Size in Windowsfulls

Fortæller, hvor langt dokumentet er. Meget praktisk, når man arbejder med meget lange web-sider.


Send Location

Med dette program kan man sende adressen på det aktuelle dokument til en e-mail modtager.


Send Selected Text

Marker en tekst og send den som e-mail.


Make Page with Selection

Skaber et nyt web-dokument med den tekst, som man har markeret.


Date and Time

Viser den aktuelle dato og tid.


Stop Music

Stopper for afspilning af lydfiler i dokumentet.


Page Color

Med dette program kan man ændre sidens baggrundsfarve.


Scroll Page

En "auto-scroll" funktion, der automatisk ruller siden nedad.


Hvis man har lyst til at skrive sine egne bookmarklets finder man hjælp hos Builder.com (http://www.builder.com), hvor man kan benytte et værktøj, Bookmarklet Maker, der pakker koden sammen til en URL-streng. Man skal blot huske, at koden ikke kan være længere end 255 tegn. Det er alligevel forbavsende, hvor meget funktionalitet, man kan proppe ind i de små programmer.





    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere