Artikel top billede

Ubuntu forhindrer eksamensnyd blandt præste-studerende

Efter gode erfaringer med teologistuderende vil it-firma sælge linuxløsning til flere uddannelsessteder.

Hvordan giver man studerende mulighed for at bruge internet og computere til eksamen, uden at computeren bliver brugt til snyd?

En af løsningerne er Ubuntu.

Helt konkret kan linux-distributionen bootet fra en usb-stik betyde, at undervisere kan slippe eleverne løs på computere og give dem specifik adgang til de hjemmeside eller de programmer, som eksamen tillader.
Firmaet Linos har skræddersyet en gratis CD-ROM-løsning men sælger også en usb-udgave af den såkaldte Linos GoSchool.

Når eleven booter sin medbragte computer, får han kun adgang til de forudinstallerede programmer, hvilket typisk er OpenOffice.org, en webbrowser og en multimediafspiller.
 

Eleverne kan bruge egne computere

Løsningen blev udviklet i 2008, da den it-ansvarlige på Menighedsfakultetet i Aarhus læste om det første produkt fra Linos. Den såkaldte Linux Stick der var en fuld linux-version (Debian) på en usb. En nyhed man også kunne læse på ComON i 2008 (styresystemer på USB-stik).

Henning Maagaard, der er it-ansvarlig på Menighedsfakultetet, bad om at få usb-løsningen tilpasset en eksamenssituation. Selv om GoSchool er oplagt at bruge for at minimere snyd, så hævder Henning Maagaard, at linux-løsningen ikke er taget i brug, fordi der er markant mange snydere blandt skolens elever.

“Vi bruger det ikke på grund af snyd. Vi bruger det, fordi vi mener, at vi er kommet så langt it-mæssigt i Danmark, at det ville være oldnordisk at bede eleverne om at arbejde med pen og papir,” siger Henning Maagaard om eksamener, der skal teste elevernes paratviden.

Teologiunderviserne er begejstrede for deres nye hjælpemiddel, og mener, at andre skoler også kunne få gavn af Ubuntu-løsningen, men at mange af dem i stedet vælger at fjerne eksamener med paratviden, fordi de netop er svære at gennemføre. I dag anvendes GoSchool på Menighedsfakultetet og Dansk Bibel Institut.
 

Alt kan hackes

Usb-løsningen gør det let at sikre, at eleverne ikke henter hjælp fra hinanden, fra nettet eller fra filer gemt på computeren.
GoSchool låser adgangen til den interne harddisk, og han har heller ikke mulighed for bruge cd-rom-drevet, diskette-drevet, usb-stikket, hukommelseskort eller andre medier. En konfigurationsfil placeret på data-drevet kan desuden ændre i firewallen, så eleven kun kan læse hjemmesider, som underviseren har bestemt.

Men kan man garantere, at løsningen forhindrer eleven i at snyde?

På Menighedsfakultetet fik skolens it-kyndige elever lov til at teste den første version før eksamen, og det lykkedes dem faktisk at finde enkelte huller.
Det drejde sig om, at elever med teknisk viden kunne bruge en genvejstast under opstarten og forhindre, at man starter op i det kontrollerede linux-miljø. Det har en ny opdatering lukket. I den seneste version er det også muligt at bruge Macs og gamle Windows-maskiner, som tidligere ikke kunne boote fra stikken.

Jimmy Thomsen fra Linos er også overbevist om, at hans produkt kan forhindre snyd.

"Så skal man virkelig være nørd. Men ingenting er selvfølgelig hundrede procent sikkert. Vi kan jo heller ikke forhindre, at folk skrive noter på armen og tage en langærmet bluse på til eksamen. Men jeg kan ikke forestille mig, at der er mange, som vil være i stand til at bryde sikkerheden som den er nu. Så skal de dælme være dygtige".

Opdateret: ComON har spurgt Undervisningsministeriet, om GoSchool kan komme på tale i den danske folkeskole. Undervisningsministeriet oplyser, at de nationale test i folkeskolen og den digitale afgangseksamen kun er testet på Mac og PC. Det kan dog ikke udelukkes, at den webbaserede tjeneste sagtens kan afvikles i linux.
Det er dog ikke relevant, at anvende GoSchool i forhold til de nationale test, da de ikke på samme måde skal afdække elevernes udenadslære.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere