3 og TDC får milliardlån fra EU

Ved at give favorable lån til teleselskaberne 3 og TDC indtager EU's investeringsbank en central rolle i udbygningen af 3G-nettet.

EU's inversteringsbank, EIB, har ifølge dagbladet Børsen givet teleselskaberne 3 og TDC milliardlån på favorable vilkår, der skal bruges til at udbygge 3G-mobilnettet i Danmark og Sverige. Dermed tager EIB en hovedrolle i udbygningen af 3G-nettet.

Selskabet 3 har netop fået et lån på omkring 1,5 milliarder kroner gennem det svenske investeringsselskab Investor AB, der ejer 40 procent af Hi3G, der står bag selskabet 3. Børsen erfarer, at TDC tidligere har modtaget et lignende EU-støttet lån på 1,4 milliarder kroner. Begge lån er øremærkede til udbygning af et mobilt højhastighedsnet. De to andre aktører på det danske marked for 3G-mobiltelefoni, TeliaSonera og Orange, har derimod ikke søgt om samme favorable lånemuligheder.

EIB's penge kommer fra EU's medlemslande - og dermed også fra Danmark, der kan siges at give med den ene hånd, hvad man tager med den anden. De fire teleselskaber med 3G-licens skulle nemlig betale omkring 1 milliard kroner til den danske stat for at få retten til at udbygge 3G-nettet. Selskaberne forventes desuden at skulle investere et tilsvarende beløb i at bygge deres egne UMTS-net i Danmark.

Det er første gang, at EIB giver lån til udbygningen af 3G-nettet, men investeringsbankens næstformand, Sauli Niinistö, oplyser, at projektet er i tråd med EU's politik om at fremme innovation og højteknologi.

»EIB's engagement på dette vendepunkt i udbredelsen af 3G-teknologi er et tegn på støtte til konkurrence og innovation,« siger Sauli Niinistö til dagbladet Børsen.

Mobilselskabet Orange afviser at benytte samme lånemulighed.

»Selv hvis vi var i den samme situation som 3, var det ikke en model, vi ville vælge. Vi planlægger at udbygge 3G i Danmark og at finansiere hele projektet internt,« lyder beskeden fra Orange-gruppens hovedkontor til Børsen.

Heller ikke TeliaSonera har udnyttet muligheden for at søge om favorable lån hos EIB.

»Vi har ikke nogen kommentarer til, at EIB yder lån til specifikke 3G-selskaber, idet det står ethvert selskab frit for at sørge for egen finansiering,« lyder meldingen fra TeliaSoneras internationale koncernkommunikationsdirektør, Michael Kongstad.

Analytikerne overraskede
De analytikere, dagbladet Børsen har talt med, er overraskede over lånene. Det kommer bag på teleanalytiker Torben Rune fra rådgivningsselskabet Netplan, at EIB vælger at investere aktivt i 3G-teknologien.

»Det, der overrasker mig mest, er, at selskaberne har fundet nogle, der er villig til at skubbe så store beløb i teknikken på det her tidspunkt. Det er en meget risikovillig måde at investere sine penge på, for det bør være kendt, at risikoen ved 3G er ganske stor‚« vurderer Netplan-analytikeren, der anser 3G-teknologien for at have en begrænset levetid.

Senioranalytiker Peter Nyborg Moltke fra investeringsbanken Gudme Raaschou er overrasket over, at EIB vælger at investere her i landet.

»Jeg havde mere forventet, at investeringerne ville ligge i de tidligere østeuropæiske lande, som står over for en stor omvæltning i deres telekomindustri, eller i lande, hvor man kan hjælpe med springe fra et meget dårligt fungerende netværk op til dagens standard,« siger Peter Nyborg Moltke til dagbladet Børsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere