Cybergeneral kræver nyt internet

Et nyt sikkert netværk skal beskytte myndigheder og forsynings-selskaber mod cyberangreb.

Den nye chef for de amerikanske cybertropper, general Keith B. Alexander, mener at der bør oprettes et selvstændigt, sikkert netværk – et slags nyt internet – der skal være forbeholdt myndigheder og virksomheder som bidrager til kritiske dele af landets infrastruktur, som el- eller gasforsyning. De skal altså afkobles fra det normale, åbne internet. Generalen beskriver dette som en ”sikker zone, en beskyttet zone”. Det skriver New York Times.

Militæret bruger allerede lukkede netværk til sin egen tophemmelige kommunikation, selvom erfaringen viser, at det er muligt for angribere at trænge ind alligevel. Den samme sikkerhed skal altså nu udvides til at gælde for de civile myndigheder og andre, som leverer samfundskritiske funktioner.

Men det er uklart, hvor grænsen mellem det nye sikre internet og det normale, åbne internet skal trækkes, eller hvordan forbindelsen mellem de to netværk skal håndteres. Myndighederne har jo eksempelvis stadig brug for at sende og modtage e-mails fra det normale internet. Så man kan ikke bare blokere for enhver kommunikation mellem de to netværk.

General Keith B. Alexander har fået ansvaret for at forsvare landets militære netværk og gennemføre cyberangreb mod fjender i udlandet. Men militærets rolle i forhold til civile netværk er meget begrænset og den amerikanske lovgivning forbyder militæret at overtage politi-opgaver i hjemlandet uden en direkte ordre fra præsidenten.

Problemet er blot, at det kan være meget svært at afgøre, om et cyberangreb er startet fra USA eller fra et andet land.

”Der er en reel sandsynlighed for, at dette land vil blive ramt af et destruktivt angreb i fremtiden, og vi bliver nødt til at forberede os på det,” sagde general Alexander i sidste uge under et møde med journalister på National Cryptologic Museum i Fort Meade.

Hans forslag om et nyt sikkert internet kan dermed også tolkes som et forsøg på at skaffe militæret en større rolle i beskyttelsen af civile systemer. I den virkelige verden må militæret ikke rulle sine kampvogne hen foran regeringsbygninger og beskytte dem mod demonstranter. Men i cyberspace er det svært at skelne mellem, hvem der er militær eller civil, ven eller fjende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere