Gammel Windows-klient fældede Skype

Skype taler ud om årsagen til massivt nedbrud.

Det var en gammel version af Skype til Windows, der var skyld i, at Skype-brugere verden over ikke kunne ringe ringe til familie og venner og ønske dem glædelig jul lige op til juleaften.

Skypes tekniske chef (CIO), Lars Rabbe, fortæller i et blogindlæg om de fatale kædereaktioner, der fældede det store P2P-telenetværk med de danske rødder.

"Desværre, som resultat af en sammenstrømning af hændelser, server overbelastning, en bug i Skype for Windows-klienter (version 5.0.0.152), og faldet i antal supernoder, var Skypes funktionalitet ikke til rådighed for mange brugere i omtrent 24 timer," skriver Lars Rabbe.

Det hele begyndte, fortæller CIO'en, da en klynge af support-servere, der står for offline chat-beskeder til P2P-klienterne, den 22. december blev overbelastet. De sendte derfor forsinkede beskeder til klienter, og en del af dem, den omtalte version 5.0.0.152 til Windows, håndterede dem forkert og gik ned. Andre brugeres klienter gik ikke ned. Det var til gengæld en anden fejl, der fik nedbruddet til at brede sig som domino-brikker.

Hele 50 procent af verdens Skype-brugere havde nemlig den gamle Windows-version installeret, hvoraf omtrent 40 procent crashede. Blandt disse klienter var en fjerdedel af netværkets supernoder, der fungerer som en form for rygrad i netværket. Supernoderne, der fungerer som bibliotek for andre P2P-klienter. Nedbruddet skabte altså en overbelastning af de sidste supernoder i netværket.

Nedbruddet skete netop som Skype-telefonerne normalt gløder, ved nattetid i Danmark, og derfor fik de resterende op til 100 gange så mange forespørgsler som normalt. Supernoder har indbyggede mekanismer, der får dem til at lukke ned, hvis de er i fare for at distrahere værten, og derfor lukkede flere supernoder. Nedbruddet var altså svært at stoppe på dette tidspunkt.

Skype løste problemet ved at danne flere supernoder.

Skype, der både bliver brugt af private og firmaer, lover nu at forbedre deres system for at fikse bugs og få brugerne til at opgradere til den seneste klient-version. Skype vil desuden forbedre test-fasen, siger Lars Rabbe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere