Det var en gammel version af Skype til Windows, der var skyld i, at Skype-brugere verden over ikke kunne ringe ringe til familie og venner og ønske dem glædelig jul lige op til juleaften.
Skypes tekniske chef (CIO), Lars Rabbe, fortæller i et blogindlæg om de fatale kædereaktioner, der fældede det store P2P-telenetværk med de danske rødder.
"Desværre, som resultat af en sammenstrømning af hændelser, server overbelastning, en bug i Skype for Windows-klienter (version 5.0.0.152), og faldet i antal supernoder, var Skypes funktionalitet ikke til rådighed for mange brugere i omtrent 24 timer," skriver Lars Rabbe.
Det hele begyndte, fortæller CIO'en, da en klynge af support-servere, der står for offline chat-beskeder til P2P-klienterne, den 22. december blev overbelastet. De sendte derfor forsinkede beskeder til klienter, og en del af dem, den omtalte version 5.0.0.152 til Windows, håndterede dem forkert og gik ned. Andre brugeres klienter gik ikke ned. Det var til gengæld en anden fejl, der fik nedbruddet til at brede sig som domino-brikker.
Hele 50 procent af verdens Skype-brugere havde nemlig den gamle Windows-version installeret, hvoraf omtrent 40 procent crashede. Blandt disse klienter var en fjerdedel af netværkets supernoder, der fungerer som en form for rygrad i netværket. Supernoderne, der fungerer som bibliotek for andre P2P-klienter. Nedbruddet skabte altså en overbelastning af de sidste supernoder i netværket.
Nedbruddet skete netop som Skype-telefonerne normalt gløder, ved nattetid i Danmark, og derfor fik de resterende op til 100 gange så mange forespørgsler som normalt. Supernoder har indbyggede mekanismer, der får dem til at lukke ned, hvis de er i fare for at distrahere værten, og derfor lukkede flere supernoder. Nedbruddet var altså svært at stoppe på dette tidspunkt.
Skype løste problemet ved at danne flere supernoder.
Skype, der både bliver brugt af private og firmaer, lover nu at forbedre deres system for at fikse bugs og få brugerne til at opgradere til den seneste klient-version. Skype vil desuden forbedre test-fasen, siger Lars Rabbe.