Snedig TomTom-GPS får dig uden om trafikpropper

Den nyeste GPS fra TomTom er klassens Kloge Åge, der med avanceret teknik får dig uden om alskens trafikale problemer. Hemmeligheden? HD Traffic. Vi har prøvekørt TomTom Go Live 1000.

HD Traffic. Det er betegnelsen for TomToms avancerede trafiktjeneste, og selv om HD står for high definition, har det ikke noget med fladskærme at gøre.

Trafiktjenesten er netop lanceret i Danmark efter at have været testet i Holland siden 2007, og den byder på langt mere præcise informationer til bilisterne på vejene.

HD Traffic samler data ind på en lang række områder og sender det videre til de nyeste TomTom-modeller, GO LIVE 1000 og 1005.

Tjenesten benytter informationer fra det velkendte TMC, Traffic Message Channel, og ikke mindst IQ Routes, der er kendt for at indsamle trafikdata anonymt fra de TomTom-GPS'er, som kobles på nettet for opdateringer og nye kort.

Men det mest unikke med HD Traffic er evnen til at indsamle og sende information direkte til og fra de enkelte bilister.

Det skyldes, at de nye GPS'er fra TomTom er udstyret med sim-kort, og navigatoren kontakter hvert femte sekund TomToms centrale trafikcenter.

Det tygger sig igennem de mange data fra andre bilister med de nye Go LIVE GPS'er, og dermed er det muligt at få et overblik over den aktuelle trafiksituation.

Hvis flere biler kun kører 50 km/t. i timen på motorvejen, kan systemet regne ud, at der er kø, og den information sendes tilbage til andre bilister, som måske netop er på vej mod køen.
De har dermed en mulighed for hurtigt at søge nye veje. Hvert andet minut modtager GPS'en en ny melding om trafiksituationen.

Kræver mange brugere

Problemet med det nye system er naturligvis, at det først bliver rigtigt effektivt, hvis mange bilister vælger at benytte det og investerer i de nye GPS'er.

Ifølge TomTom er det dog allerede velfungerende, og den hollandske GPS-producent har blandt andet allieret sig med et taxaselskab og Dansk Autohjælp, der hele tiden har biler ude på vejene. Dermed er indsamlingen af direkte data allerede i gang.

I går fik vi mulighed for at prøvekøre systemet under en kort tur gennem København. Den foregik ved middagstid, hvor trafiksituationen var meget udramatisk, og derfor fik vi ikke for alvor set, hvor effektiv HD Traffic er.

Umiddelbart virker GPS'en fint og er nem at betjene. Den nye GPS er blandt andet udstyret med en "Fluid Touch" skærm, hvor man med et enkelt tryk kan zoome ind og ud af kort eller rulle op og ned i menuen med fingeren.

GPS'en har også adgang til søgning via Google og kan advare om fotofælder - både faste og mobile kameraer.

Betaling hvert år

Det kræver dog en rigtig - og længerevarende test - før det er muligt at sige, om HD Traffic virkelig batter noget til hverdag.
TomTom GO LIVE 1000 og 1005 fungerer i 33 europæiske lande og er ude i butikkerne i begyndelsen af november, og prisen er 2.299 og 2.699 kroner.

Den største forskel på de to modeller er skærmstørrelsen. Hvor GO LIVE 1000 har en på 4,3 tommer, har storebror GO LIVE 1005 fem tommer at gøre godt med.

Det første år skal man ikke bekymre sig om det medfølgende sim-kort og adgangen til direkte trafikinformation, da det er med i prisen. Men herefter skal der betales 379 kroner årligt for at have udbytte af HD Traffic.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere