Natten til tirsdag i sidste uge begyndte der at opstå problemer i 3's mobilnetværk.
En simpel software-opdatering viste sig pludselig at skabe problemer i mobiloperatørens netværk. Det var til gene for operatøren, men ikke mindst erhvervskunderne.
En af erhvervskunderne er Københavns Lufthavne i Kastrup og Roskilde, som har omkring 2.000 ansatte. De er næsten alle sammen udstyret med mobiltelefoner, der er koblet på 3's mobilnet.
"Stort set alle vores medarbejdere blev berørt af nedbruddet, men som virksomhed blev vi meget mindre berørt. Vi er som lufthavn en 24/7-virksomhed, som altid skal køre, og derfor har vi flere systemer at trække på. Alle de kritiske systemer og folk var godt dækket ind med de eksisterende fastnettelefoner," fortæller Christian Poulsen, der er CIO hos Københavns Lufthavne.
Problemet ramte dog ikke kun medarbejderne, der var på arbejde. Mange af de ansatte bruger arbejdsmobilen som deres eneste telefon, og dermed var deres hjemmetelefon også nede.
"Det var selvfølgelig generende for vores medarbejdere. Især dem, der skulle ringe ind for at høre, om de skulle noget særligt den dag. De måtte finde en fastnettelefon og den vej rundt ringe til vagtlederen. Mange af dem valgte også at gå over til mail og instant messaging i de sure timer," forklarer Christian Poulsen.
Stof til eftertanke
Mobilnettet var på et tidspunkt helt nede, men blev derefter af 3 åbnet i en kontrolleret proces op ad eftermiddagen. Christian Poulsen blev holdt underrettet.
"Undervejs og især efterfølgende har vi af 3 fået en fornuftig behandling og forklaring på, hvad der skete, og hvorfor det ikke vil ske igen," siger han.
I de mest kritiske timer blev han holdt underrettet om nedbruddet via mails fra mobiloperatøren, mens han senere var i telefonisk kontakt med 3.
Efterfølgende har Christian Poulsen gjort sig nogle tanker om, hvordan lufthavnen bruger sin mobiltelefoni.
"Det er tankevækkende, at vi er blevet så afhængige af vores mobiler," siger han og uddyber:
"Den meget effektive vane, hvor telefonen altid ligger i lommen, og du overalt kan tjekke intranettet, se telefonlisten, ringe og sms'e, var med ét trylleslag væk. Pludselig skulle de ansatte finde en af de dele-pc'er, vi har stående, eller den ansatte skulle bruge sin egen pc."
Justerer nu beredskabet
Episoden har fået Christian Poulsen til at kigge nærmere på beredskabet i tilfælde af en lignende episode i fremtiden.
"Vi har justeret nogle detaljer. I det her tilfælde var det 3 som operatør, der ikke virkede, men andre mobiloperatører virkede," siger han og tilføjer:
"Vi har i dag abonnementer hos nogle andre mobilleverandører, og dem har vi tænkt os at tænke mere systematisk ind i sådan en situation, så vi i fremtiden har et antal vagtmobiler, vi kan kaste ud i omløb, ligesom vi også har walkie-talkier, radioer og andre kommunikationsformer som andre nødplaner."
3's nedbrud får dog ikke Københavns Lufthavne til at ændre sin strategi om at få stadig mere trådløse kontormiljøer.
"Det her får os ikke til at tænke, at vi skal gå langsommere frem med at få afskaffet fastnettelefonerne på kontorerne. Der skal dog stadig være et vist antal fastnettelefoner tilbage," siger han.
Christian Poulsen pointerer, at nedbruddet dog ikke var af en kritisk karakter.
"Alle vores vitale funktioner er uafhængige af mobilnettet," siger han.
Nedbruddet har ikke fået Christian Poulsen til at ændre sin opfattelse af 3 som leverandør, siger han til Computerworld. Københavns Lufthavne får ikke kompensation af 3 i forbindelse med nedbruddet.