Det er ingen hemmelighed, at konceptet digitale tvillinger har fået stor betydning i de seneste år, hvilket understreges af de seneste rapporter fra branchen, som anslår at væksten på markedet for programmer med digitale tvillinger vil øges fra 10,1 mia. USD i 2023 til 110,1 USD i 2028 med en samlet årlig vækstrate på 61,3 % i løbet af prognoseperioden.
Der har allerede været en større udvikling i Danmark, som kan ses i bekendtgørelser i 2019, hvor Aarhus Universitet med en donation på mere end 12 mio. kroner fra Poul Due Jensens Fond officielt åbnede dørene for sit nye ultramoderne forskningscenter: Aarhus Universitets Center for Digitale Tvillinger[1].
Formålet med centeret er at understøtte udviklingen af intelligent co-simulering af fysiske systemer i realtid, også kaldet digitale tvillinger. Ud over at være Danmarks første center for digitale tvillinger er centeret også ét af verdens første forsøg på at arbejde kritisk og akademisk med emnet i forskningssammenhæng. Ifølge direktøren for Poul Due Jensens Fond, Kim Nøhr Skibsted, vil dette få stor værdi for danske industrivirksomheder.
Så hvad præcist er digitale tvillinger, og hvordan vil de påvirke verden af i dag?
En digital tvilling forbinder den virkelige verden med den digitale. Ved at registrere data i realtid kan den forstå den nuværende tilstand og simulere en fremtidig tilstand og derved skabe grundlag for optimering. Den giver mulighed for tidlig registrering af problemer, kan bruges som basis for in silico-test og er en metode til forbedring af kontroller.
Disse data kan bruges til at skabe simuleringer og mere præcist at forudsige, hvordan en proces eller et produkt vil fungere, og kan genereres af flere hovedarketyper af digitale tvillinger: En produkttvilling, som repræsenterer et fysisk produkt, en produktionsanlægstvilling, som kan gengive et helt produktionsanlæg, en indkøbs- og forsyningskædetvilling, dvs. en netværkstvilling, en infrastrukturtvilling, som kan gengive lokale eller globale ressourcer og processer digitalt.
Brugen af digitale tvillinger har mange anvendelser på tværs af brancher, som tilbyder mulighed for at fremskaffe værdifulde data om et produkts styrke og funktion – samt dets begrænsninger – alt sammen uden at påvirke en prototype fysisk.
Fordele ved implementering af projekter med digitale tvillinger:
Brugen af programmer for digitale tvillinger vil give en række fordele for virksomheder. Da der ikke er behov for at bygge noget fysisk og potentielt risikere, at der er fejl i prototypen og skulle starte forfra gentagne gange, er de mest fremtrædende fordele ved projekter med digitale tvillinger mindre affald, kortere tid til markedet og værdifuld kundeindsigt.
Digitale tvillinger bliver derfor ekstremt tiltrækkende for enhver virksomheds fremtidige succes.
Udfordringer ved implementering af projekter med digitale tvillinger:
Når digitale tvillinger anvendes i forsyningskæden vil de nogle gange afsløre uventede udfordringer. Disse udfordringer kan omfatte behov for bedre datastyring eller integration af nye teknologier.
Desuden er en digital tvilling typisk afhængig af data fra flere kilder, f.eks. sensorer, simuleringer og historiske registreringer, for at kunne skabe en virtuel kopi af et fysisk objekt eller system, hvilket igen kræver overvågning og analyse af flere datapunkter, lagring og analyse af historiske data.
Krav til hardware ved implementering af digitale tvillinger
Projekter med digitale tvillinger kræver en stor lagrings- og hukommelseskapacitet til håndtering af digitaliserede data for komplekse opgaver, f.eks. konstruktion af fly eller højhuse. Hvis du har planer om en sådan implementering, er det vigtigt at vurdere din hardwareopsætning.
Investering i både SSD'er i datacentre og server-DRAM er afgørende for at kunne følge med behovet fra disse avancerede teknologier. Deres exceptionelle hastighed, enorme kapacitet, uovertrufne pålidelighed og høje ydeevne præcist, hvor det er nødvendigt, vil spille en afgørende rolle for succes med denne innovative arbejdsmetode.
Med hensyn til server-DRAM vil det være nødvendigt at vurdere dine nuværende behov og evaluere, om du anvender den mest anvendte DDR4-standard i dag eller DDR5, som vil kunne håndtere fremtidens arbejdsbelastninger. Uanset hvilken løsning, du vælger, skal den kunne klare kraftige arbejdsbelastninger i scenarier, som er typiske for en datacenterserver, som kræver adgang til data 24/7 for at kunne understøtte vigtige områder, f.eks. følgende:
Eksempler på vertikale anvendelser
Digitale tvillinger finder anvendelse på tværs af forskellige brancher, herunder fremstilling, bygning, detail og den offentlige sektor. Inden for bygningsbranchen giver digitale tvillinger f.eks. mulighed for designoptimering, simulering og forudsigelser om naturbetingede hændelser på infrastrukturen. Tilsvarende kan digitale tvillinger i fremstillingsbranchen fremme overskuddet, reducere tiden til markedet og forbedre produktkvaliteten.
Udfordringerne i den globale forsyningskæde har givet en ideel basis for programmer med digitale tvillinger. Organisation kan udnytte digitale tvillinger for at simulere forsyningskædedrift, identificere flaskehalse, forbedre ruteeffektiviteten og forudsige og forhindre forstyrrelser.
Virksomheder, som f.eks. energiselskabet Netselskabet Elværk har allerede set fordelene ved digitale tvillinger. Ved at bygge hele deres elektriske netværk, systemer og udstyr digitalt kan virksomheden optimere, hvordan de opererer og forudsige problemer, før de opstår. Men det er ikke kun en kortsigtet løsning – ved at bruge digitale tvillinger, kan de også bygge for fremtiden – med et stigende elektricitetsbehov og forbrug, som forventes at blive fordoblet inden for de næste ti år.
Konklusion
Når der tages skridt til at implementere digitale tvillinger, anbefales det kraftigt at indgå partnerskab med et team af eksperter via tjenester, som f.eks. Spørg en ekspert, som kan rådgive om valg af den rigtige hardware, som er specifikt skræddersyet til dit virksomhedsprojekt, så du kan opnå det bedste afkast af investeringen.
Brugen af digitale tvillinger har uden tvivl udviklet sig fra den oprindelige tiltænkte anvendelse inden for fremstillings- og motordesign. Virksomheder på tværs af mange brancher kan nu således udarbejde prognoser og konstruere med større nøjagtighed og fremsyn end nogensinde før. Når digitale tvillinger bruges korrekt vil de kunne markere en ny æra for mange virksomheder, men det vil vise sig, i hvilken udstrækning, og hvordan denne teknologi udvikler sig.
[1] https://ingenioer.au.dk/en/current/news/view/artikel/aarhus-university-opens-denmarks-first-centre-for-digital-twins