tilfældigheder. Det er ikke en parameter der betyder noget for pæretræers evne til at overleve.
Det er frøets størrelse til gengæld. det skal være lille nok til at blive slugt af en fugl og derefte skidt ud et sted langt væk hvor der (forhåbentlig) er plads til et pæretræ. Så de frø du binder i kernehusene er nogenlunde lige store.
samme problemstilling finder du jo også imellem mennesket kontra rotten, en hanrottes testikler er, i forhold til kroppens størrelse, større end mennesket, men okay ikke helt det samme:-)
ztyxx> relevant ja, men man kan stille spørgsmål ved om det er kompetent. Jeg vil gerne have svar fra en der ved noget om æbler og pærer - ikke blot en frugtspisende teoretiker (No offence jacoba).
Naturen er finurlig - det er jo derfor jeg er nysgerrig :-)
Jeg bor i København ved søerne - her er ikke andet en myg og edderkopper!
bananfrø er meget små og spreder sig på en anden måde. når fuglen spiser får den klistret bananmos på næbbet og i mosen er der frø. Sidenhen når fuglen er fløjet et stykke vej tørrer mosen ind så den ikke klistrer mere og frøet falder til jorden.
Jeg ved det ikke, men 2 mulige: 1) de er runde og hårde, så hvis træet står på bare lidt skrå jord vil de trille. 2) Thor heyerda experimenterede lidt med det og de kan flyde i nogen uger før de mister evnen til at spire. Dvs de kan falde i vandet fra een ø og skylle iland på en anden.
eller kokosplukker 1 har haft en affære med kokosplukker 2´s kone, kokosplukker 2 finder ud af det, og vil hævne sig, bevæbnet med et par kokosnødder opsøger han kokosplukker 1 på hans adresse, i landsbyen 15 km væk, prøver at kaste kokosnødderne i hovedet på ham, men rammer ved siden af, hvorved de ryger ud i kokosplukker 1´s have og spirer... nej nu må jeg vist hellere snart gå i seng ;-)
Du er faktisk ikke helt galt på den. For selvom de kan flyde en rum tid er det ikke nær længe nok til at de kan vøre flydt fra ø til ø over hele stillehavet. Men kokospalmer findes oå alle ørene så teorien er at mennesker har haft dem med som forråd på lange sejladser og smidt resterne når de endelig kom iland for enden af rejsen.
jeg tror mere at det skyldes avl og sort. plantageejere er selfølgelig intreseret i at fremavle en dejlig saftig pære uden et kærnehus på størrelse med en golfkugle.
Nu har jeg læst lidt i diverse encyklopædier og tager til takke med følgende bud:
Pæretræet har udviklet sig i varmere regioner end æbletræer. (teori) Æbletræet er mere hårdfør en pæretræet. (faktum!)
Æblet har en isolerende luftlomme omkring kernerne for at beskytte kærnerne mod temperatur svingninger (måske kun under udviklingen, måske mod varme, måske kulde??). Denne beskyttelse er ikke nødvendig for pæren, da den har udviklet sig i varmere regioner end æblet.
Well, tak for teorier om fugle og kokosnødder! ztyxx, smid et svar. jakoba for point for den tekniske del, ztyxx for den kreative :)
ztyxx> Det var en kommentar... sidste chance, ellers må du nøjes med at kigge forbi til en pære :)
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.