Windows XP er fyldt fem år

Verdens mest udbredte styresystem fyldte fem år i torsdags. Vi siger tillykke og kigger tilbage på årene, der er gået.

Windows XP virker i dag lidt antikveret og kedeligt, men da det kom frem for fem år siden, var det noget at et spring for Microsoft.

Det var et farvel til den succesfulde 9x-serie og en indskiftning til Windows NT til almindelige forbrugere.

Selv om mange Windows 2000 brugere blot så XP som en kosmetisk opgradering af deres foretrukne styresystem, var det et kæmpe skift for de fleste almindelige pc-brugere, som brugte Windows 98 eller Me.

Der var forskellige bekymringer omkring skiftet til NTFS-filsystemet og XP's upopulære produktaktivering samt også en del brok over det øgede hardwarekrav for at kunne køre XP.

Men der gik mindre end to år, før Windows XP var mere udbredt end Windows 98. Og i midten af 2004 var over halvdelen af verdens styresystemer XP.

I dag er styresystemet på tre ud af fire pc'er, hvilket svarer til 400 millioner maskiner. Windows 2000 har ti procent, mens Windows 98 stadig er på 8 procent af verdens computere. Macintosh er installeret på tre procent.

Service Packs skal der til

Windows XP har fået en store overhaling to gange i løbet af sin levetid. Første gang var da Service Pack 1 blev lanceret 9. september 2002.

Blandt forbedringerne var USB-understøttelse. Den 6. august 2004 kom Service Pack 2 med en lang række sikkerhedsforbedringer i form at Windows Sikkerhedscenter, en indbygget indgående firewall, bedre WiFi og Bluetooth-understøttelse.

Der er lange udsigter til, næste Service Pack kommer. Seneste forlydender er, at Service Pack 3 først kommer i 2008. Måske fordi Microsoft gerne vil have, man skifter til Vista, som kommer til januar?

Indtil Service Pack 3 ankommer vil Windows Update sørge for, at der kommer nye, små opdateringer.

Installerer man XP med Service Pack 2, skal Windows Update minimum installere 38 opdateringer, før styresystemet er klar til sikker brug.

I årernes løb er også kommet særlige versioner af XP. Eksempelvis Tablet PC Edition og Media Center Edition, ingen af dem har dog solgt, som Microsoft havde håbet. Der er også kommet en 64-bit version af Windows XP.

Alt i alt gav Windows XP pc-brugerne langt mere stabilitet, et solidt filsystem og en forbedret ydelse, hvis du ellers har nok RAM.

Med fem år på bagen er Windows XP ved at blive en gammel dreng. Windows 98 blev kun to år før afløsere kom og Me blev kun et år.

Men XP er endnu ikke erstattet og kan stadig det meste.

Hvis man har en gammel maskine er der jo ikke så mange grunde til at opgradere til Windows Vista, hvis man ellers er tilfreds med, hvad XP har at tilbyde.

Hele redaktionen på PC World siger tillykke til en kær, gammel ven. Du styrer stadig for vildt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere