Selv gennem de digitale spalter kunne man næsten høre et jubelskrig fra mange af de ideologisk funderede medlemmer af open source-bevægelsen, da Lyngby-Taarbæk Kommune meddelte, at den havde besluttet at installere OpenOffice på kommunens pc'er, der i dag kører på Microsofts licensbaserede Office-programmel.
Kommunen selv vurderede, at skiftet kunne udløse en kontant besparelse på 800.000 kroner alene i de såkaldte initial-omkostninger, hvilket fik Microsofts teknologi-direktør, Jasper Hedegaard Bojsen, til at lange ud efter kommunens dispositioner i områdets lokal-avis.
Alt det kan du læse om her - inklusive de mere end 130 debatindlæg, der er fulgt i kølvandet på den pågældende artikel.
Licens er blot en del af prisen
800.000 kroner er ikke mange penge for en kommune af Lyngby-Taarbæks størrelse. Kommunen har godt 51.000 indbyggere og mere end 4.000 medarbejdere, og alene borgmesterens årsløn modsvarer omtrent besparelsens størrelse.
Hertil kommer, at licensomkostningerne i sagens natur ikke udgør alle omkostningerne ved et program, hvilket gør den økonomiske side af sagen uklar.
Produktivitet, implementering, vedligeholdelse og lignende koster alt sammen penge og skal indregnes, før det store regnskab giver mening. Og det varierer fra organisation til organisation.
Ikke mange penge
Heller ikke for Microsoft - der er herostratisk kendt for sin evne til at kapitalisere på produkter, projekter og ideer - er der tale om mange penge.
Så hvorfor den megen ballade? Hvorfor de mange ophidsede debatindlæg fra begge parters side? Hvorfor sende teknologi-direktøren i offensiven? Hvorfor så meget fokus?
Svaret er: Fordi der sidder mange 'almindelige' danskere i kommunerne, som aldrig har brugt andet end Microsofts Office-programmer.
De er installeret på arbejds-computeren i kommunal-forvaltningen og findes også på hjemme-computeren og på ungernes, tanternes, onklernes og bedsteforældrenes computere, hvor de altid har været.
Får hr. og fru Hansen henne i den kommunale forvaltning først smag for et program, som arbejdspladsen tvinger ned over hovedet på dem, kan det hurtigt brede sig som ringe i vandet. Vi vil vel alle gerne spare en tusse til julegaverne.
Der er med andre ord tale om noget, der kan blive til en rambuk ind på massemarkedet for alternativerne til Microsoft.
Det håber i hvert fald dele af open source-bevægelsen, der har Microsoft som erklæret "empire of evil."
Her har man ventet længe på tegn på et folkeligt gennembrud og mange er ved at koge over af fryd over kommunens beslutning, der ikke er den første af slagsen og sikkert heller ikke bliver den sidste.
I den anden lejr argumenterer Microsoft på livet løs med, at skiftet væk fra Microsofts produkt-vifte vil forringe "it-understøttelsen i læringen," og at skiftet i den sidste ende vil gå ud over både kommunens økonomi og skole-elevernes evne til at modtage undervisning.
OpenOffice er ikke vigtig
På den måde er alt, som det plejer at være.
Bemærkelsesværdigt er det dog, at Microsoft slet ikke opfatter OpenOffice - der ligner Microsoft Office meget og som har kommercielle Microsoft-konkurrenter som IBM og Sun bag sig - som hovedkonkurrenten indenfor kontor-programmel.
I en tid, hvor alt skal online, er truslen fra det net-baserede Google Apps efter Microsofts mening derimod langt mere alvorlig.
Det skyldes ikke mindst, at Google Apps netop er netbaseret, fleksibel og en del af en stor produkt-familie, der er forbundet på kryds og tværs.
Den holdning deles også af denne mand, der om nogen ved, hvad der rører sig i de danske kommuners it-afdelinger.
Så er det heller ikke værre
Microsoft har sendt kavalleriet i byen for at kæmpe for hæder og ære og for at forsvare tilkæmpet territorium, men selskabet ved godt, at markedet for office-programmel er på vej ind i en ny fase.
Her vil kampen i overvejende grad komme til at stå på nettet.
Dermed følger udviklingen på mange måder den økonomiske teori, der siger, at alle varer bliver billigere og billigere for til sidst at blive så billige, at forbrugerne opfatter dem som gratis, hvilket gør det påkrævet med konstant udvikling af både produkter og forretning.
Microsoft er, hvor pengene er
I modsætning til mange af de erklærede private open source-tilhængere, der opererer ud fra principielle og politiske motiver, er Microsoft in it for the money.
Selskabets reaktioner, strategier og initiativer har altid været styret af en nøje vurdering af indtjenings-potentialet.
Selskabet vil med andre ord altid bevæge sig i den retning, hvor pengene er. Alt iberegnet.
Det vil også være denne logik, der vil styre Microsofts reaktion (eller manglende reaktion) på OpenOffice-rykket i de danske kommuner. Er der penge i at gøre noget (alt iberegnet). Eller er der ikke?
Masser af hype på en gratis Office-version kan sagtens være svaret.