God og billig Pocket PC fra Dell

Stakkels konkurrenter. Dells nye Pocket PC-baserede lommecomputere med navnet Axim giver samme faciliteter som konkurrenterne til halvdelen af prisen. Dell kan dermed ikke blot tage markedsandele fra konkurrenter som HP, Dell kan også tage en bid af det marked, der i øjeblikket tilhører det konkurrerende system Palm OS.

Billig

Det er imponerende, hvor meget Pocket PC, man får for pengene med Dells nye Axim X5. Vi har kigget på den store af de to modeller, og konklusionen er klar: Vi har at gøre med det bedste produkt i Pocket PC sammehæng nogensinde, hvis man også ser på prisen. Traditionelt har Pocket PC-lommecomputere som de populære iPAQ-modeller fra Hewlett-Packard (HP) kostet fra 5.000 kroner og opad, men Dell går nu i ren priskrig med konkurrenterne.

Den nye Axim fås i to modeller, og den billige kaldet "basic" koster kun 2.500 kroner med moms i Danmark. Det er imponerede, for der er ikke tale om discount-modeller. Der er alt, hvad man kan ønske sig i disse computere, og de rummer seneste teknologi. Den større model kaldet "advanced" koster 1.000 kroner mere.

Axim er ikke så lækkert designet som iPAQ, men bortset fra det, så matcher denne Dell-computer konkurrenterne til halvdelen af prisen. Det betyder også, at de prisbevidste, der har droppet Pocket PC til fordel for Palm, nu har et reelt alternativ med Microsofts styresystem.

Den store model rummer 64 megabyte RAM og 48 megabyte ROM hukommelse. Processoren er en 400 MHz XScale fra Intel. Den billigere Axim fra Dell rummer 32 megabyte RAM og 32 megabyte ROM hukommelse. Hertil kommer, at processorens frekvens er skruet ned til 300 MHz. Ellers er der ikke mange forskelle på de to modeller. Med den store version følger en cradle, hvor man må nøjes med et kabel til den billige Axim.


Dells Axim X5 matcher konkurrenterne til halvdelen af prisen, og så får man indbygget Compact Flash og SD.
Axim er stort set lige så lang og bred som den oprindelige Compaq iPAQ. Men den er noget tykkere, hvilket er et minus. Størrelsen er 128 x 82 x 18 millimeter, og vægten er 196 gram. På siderne er der gummikanter, hvilket betyder, at man har et godt greb om den.

På venstre side er et såkaldt jog-wheel, der er en genial opfindelse. Sony lancerede denne særlige knap i sine Palm-computere. Med dette jog-wheel kan man rulle op og ned i lister og vælge elementer med venstre tommelfinger. Har man først vænnet sig til det, vil man næppe kunne leve med en lommecomputer uden.

Dell har forsynet sine computere med både CompactFlash (CF) Type II og SD, og det er virkelig smart. SD er nok ved at blive standard til små enheder, men CF er billigt og udbredt. Mange brugere har allerede CF-kort til for eksempel deres kameraer, og de har tilhørende kortlæsere til pc'en. Det gør det billigt at bruge Axim som bærbar MP3-afspiller. Der er ikke indbygget Bluetooth og Wi-Fi som i visse af de dyrere konkurrenter, men Dell har lovet at levere begge dele i form af CF-kort.

En anden genistreg er et udskifteligt batteri på hele 1.440 mAh, hvilket er næsten samme størrelse som i HP's iPAQ 38xx og 39xx. For det første er det ganske meget strøm, hvilket Pocket PC nu også sluger meget af, for det andet kan man udskifte batteri undervejs, hvis man har flere. Dell har lovet at levere et batteri med hele 3.400 mAh som ekstraudstyr senere. Køber man den store X5, kan den medfølgende cradle oplade både lommecomputer og ekstra batteri på én gang.

God batterilevetid

Vi har tidligere kritiseret Pocket PC for i visse tilfælde at sluge så meget strøm, at værdien af disse enheder var diskutabel. Her er vi meget overraskende over Dell Axim. Lommecomputeren kan naturligvis ikke matche en Palm på det område, og det er også en uretfærdig sammenligning, men den giver den bedste batterilevetid, vi endnu har set i Pocket PC.

Vi kørte flere dage uden opladning, og batterimåleren fortalte os, at der var masser af strøm endnu. Vi valgte laveste styrke i baggrunds­belysningen, men det er også nok.

Vi vurderer, at Axim kan køre mindst 7 timer konstant eller mere end en uge med jævnligt brug. Det er mere en dobbelt så meget som første generation af Pocket PC.

Skærmen på 240x320 pixels er med sine 3,5 tommer lidt mindre end den, de bedste konkurrenter har, men det er til at leve med. Og Axim kan ligesom konkurrenterne bruges som lommelygte, hvis man absolut vil brænde batteriet ned på ingen tid.

Ser man på software, er der naturligvis tale om forholdsvis standard Pocket PC 2002 med miniature-udgaver af Word, Excel og Internet Explorer. Der er standard-programmerne til synkronisering i form af e-mail, todo, kalender og notater. Hertil kommer programmer som Media Player og MS Reader.

Dell har ændret et par småting. Man kan for eksempel skrue ned for processorens frekvens, så den kører 200 MHz, og det sparer på sprømmen. Dell medleverer også et program kaldet Switcher Bar, der giver samme faciliteter som freeware-programmet WisBar, vi skrev om for nylig. Det vil sige batterimåler i menulinjen - og mulighed for at afslutte programmer derfra.


Dell Axim er noget tykkere end den klassiske iPAQ 3630, men det prisen for indbygget Compact Flash.
Dell har også forsynet Axim med et såkaldt Home-program, der startes fra knappen yderst til højre på fronten. Home viser programikoner fuldstændigt som konkurrenten Palm OS. Så er der vist ingen, der kan være i tvivl om, hvem der skal konkurreres med.

Konkurrenterne må virkelig have fået noget at tænke over med disse nye Axim-modeller fra Dell. For de har intet, der kan matche Dell lige nu.

HP har annonceret en billig iPAQ med titlen 1910, der i øjeblikket koster cirka 290 dollar i USA. Den kommer til Danmark inden længe. Den er blevet rost i USA for sin begrænsede størrelse, der gør den til en oplagt konkurrent til Palm, men den kan ikke matche de mange muligheder i Axim. PC World Online tester naturligvis den nye iPAQ, når den kommer til landet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere