Hvor i alverden er it-branchens magi blevet af?

Klumme: Hvor i alverden er mulighederne, kreativiteten og magien blev af i vores it-miljø. Vi mangler talenter, og det er i sig selv utroligt, at it skal fremstå så trist og stift.

Masser af nye it-virksomheder starter op i disse år.

I den femte dimension i IT-Væksthuset fortsætter søgningen og de mangeartede nye pulserende it-relaterede virksomhedsaktiviteter.

De seneste årtier har it stået bag en global teknologisk revolution og dybtgående samfundsændringer.

It repræsenterer en fantastisk fortælling, et realiseret samfundsmæssigt eksperiment, som burde tiltrække og tryllebinde de fleste moderne engagerede og oplevelseslystne individer.

Hvor er magien blevet af?

Imidlertid er det en underlig kontrastfyldt virkelighed, som mange af disse nye it-virksomheder bliver konfronteret med, når de kigger ud i det omliggende miljø.

Generelt må man spørge sig selv om, hvad der er sket med it-branchen og udstrålingen af kreativitet i denne selvforherligende nation?

Hvor er mulighederne og magien henne?

Mærkværdigt nok kæmper it-og datalogiuddannelserne herhjemme for at tiltrække og fastholde ansøgere, mens studerende mange andre steder i verden flokkes om disse uddannelser.

Danmark kan tydeligvis ikke uddanne nok til at dække erhvervslivets almene behov i de nærmeste år, og dette problem ser ud til kun at blive større på længere sigt.

De større virksomheder bekymrer sig mere og mere om, hvordan deres renomme fremstår blandt kandidaterne, og rekrutteringen fra udlandet vil formodentlig fortsætte.

Vi mangler talenter

Manglen på en tilgængelig indenlands talentpool vil også gøre det sværere at tiltrække udenlandske it-virksomheder til Danmark, og dermed også i fare for at skabe et mindre interessant arbejdsmarked.

Hvordan skabes der større attraktivitet for it-uddannelserne.

Et tiltag kan være den intense interaktion mellem studerende og it-iværksættervirksomhederne, som man har fået skabt via samlokaliseringen af 5te og IT-Universitetet.

Utroligt, at it ofte skal fremstå så stift og trist.

En levende kultur, der kan tiltrække mangfoldige talenter og være et dynamisk fundament for kreative og ukonventionelle iværksætterkræfter, er præcis, hvad nationen og branchen har allermest brug for.

It-brancheforeningerne gør da også indimellem, når det lige falder dem ind, nogle herligt akavede forsøg på at komme i en selvkonstrueret dialog med iværksætterstanden.

Så skal man være medlem

I traditionalismens navn er der normalt et forarbejdet medlemstilbud lusket med ind i tiltagene, og iværksætteres reelle dialog med foreningerne er bundet op med et medlemskab.

Brancheforeningernes hjemmesider forekommer som et kommunikativt selvhøjtideligt og anakronistisk kapitel for sig.

Ud over, at de gør, hvad de kan for at ligne hinanden og ikke vise for mange (glade) mennesker, så er de også blottede for fremadrettede brugerorienterede visioner og magi.

Direkte spurgt, er jeg sikker på, at brancheforeningerne per automatik gerne ser flere unge få en it-uddannelse, flere kvinder i it-erhvervet og mange flere aktiviteter for it-
vækstiværksættere.

Hvorfor mon så det ikke sker?

Der har berettiget været talt og skrevet meget om betydningen af en samfundsmæssig risikovillighed.

Normalt har denne debat centreret sig om finansiering og rammerne omkring selve iværksætterkulturen – villigheden og paratheden til personligt at satse.

Det er dog i høj grad ligeså vigtigt, at der udvikles en risikovillighed blandt de større etablerede it- virksomheder til at indgå i test- og demonstrationsprojekter med nye iværksættervirksomheder.

Miljøet skal stimuleres

Åbenhed, risiko- og samarbejdsparathed i forhold til iværksættertanker og -initiativer vil tydeligvis stimulere it-miljøet og forøge attraktiviteten ved at være en del af organisationen i både den store virksomhed og den lille startup.

Mere seriøs fokus på disse tre aspekter kunne nok kaste mere glans over branchen.

Sam K. Steffensen er ph.d., forretningsudviklingschef i IT-Væksthuset A/S som driver 5te, ­business development director i Symbion og bestyrelses­formand i CPH Design, Damptech og Smart Parts Nordic.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere