Gratis mail-server til Windows

Der findes adskillige gratis web-servere og databaser til Windows, så man let kan fremtrylle en komplet og gratis server med én pc og ADSL. Langt de fleste gratis mail-servere kan dog kun køre under Linux. Heldigvis har ArGoSoft en gratis mail-server, der kan køre under Windows, og i denne artikel ser vi på, hvor let det er at konfigurere denne mail-server.

Lille og gratis

Man behøver ikke køre Linux for at få adgang til gode gratis server-programmer. Vi har tidligere skrevet om open-source web-servere, programmeringssprog og databaser, der også kørte under Windows. En oplagt mangel er dog mail-servere. Linux' SendMail og QMail kører nemlig ikke under Windows. Men heldigvis er der alternativer. Vi har kigget på en gratis mail-server fra ArGoSoft, som man kan komme ganske langt med.

ArGoSoft Mail Server findes i tre versioner. Den mindste, der er freeware, fylder sølle 1,14 megabyte i download. Det er imponerende. Den kræver ikke nævneværdige ressourcer på kørselstidspunktet, og den er let at konfigurere.

Den kører under stort set alle moderne versioner af Windows, hvilket vil sige 95, 98, NT og 2000. Det vides ikke, om XP er understøttet. Den kan desværre ikke køre som service (tjeneste) under Windows 2000 og NT, men den kan køre i proceslinjen.

Der er tale om en simpel SMTP server, der kræver klienter, som understøtter POP3. Det er nu også alt rigeligt, for de færreste vil køre IMAP i denne forbindelse, hvilket ArGoSoft heller ikke understøtter. Med POP3 kan man bruge Outlook Express og stort set alle andre konkurrenter som klienter.

Den gratis version har kun én irriterende begrænsning. Den accepterer ikke e-mail, der er større end fem megabyte.

ArGoSoft har også to kommercielle versioner. Den næste version, kaldet Plus til 49 dollar, har ikke den begrænsning. Denne version har også distributionslister, sikkerhed i administrations-modulet, filtre, autosvar og (meget vigtigt) indbygget web-server, så brugerne kan få adgang til sine e-mail via en browser overalt i verden. ArGoSoft har også en Pro-version med endnu flere faciliteter.

Selve opsætningen af den gratis mailserver er simpel. Højreklik på ikonet i proceslinjen og vælg Options. Man skal indtaste IP-nummer på sin DNS-server. Den adresse kan ses ved at køre ipconfig i en kommandolinje.

Derefter skal man fortælle mail-serveren, hvad domænenavnet er. Har man brugt DynDNS, så er det navnet derfra.

Det er faktisk nok. Nu kører mail-serveren, men ingen kan endnu sende eller modtage e-mail.

Adgang og sikkerhed

Nu skal man oprette brugere, hvilket også er ligetil. Højreklik igen på programmets ikon og vælg Users. Her skal man blot angive brugernavne og kodeord for de enkelte brugere - mere simpelt kan det næsten ikke være. Den gratis version understøtter i øvrigt et ubegrænset antal brugere.

Nu kan programmet modtage e-mail til den eller de brugere, der er oprettet. Højreklikker man på ikonet og vælger Show, kan man følge med i, hvad der sker på serveren. Prøv at sende e-mail til den.

Hvis programmet skal bruges som generel mail-server for andre programmer på computeren eller netværket, så mangler man lidt mere. I Options skal man slå Allow Relay til. Men pas på, for nu skal der tænkes på sikkerhed.

Hvis man ikke gør mere, kan alle brugere på internettet bruge mail-serveren til at sende fra, hvilket kan få dig i fedtefadet. Derfor skal man gøre følgende: Gå til fanebladet SMTP Authentication i samme Options dialog. Slå Enable SMTP Authentication til.

Man har nu to muligheder, der kan bruges samtidig. Hvis man vælger Use POP3 User Names and Passwords, så skal alle brugere logge på, før de kan bruge mail-serveren. I praksis sker dette automatisk, da det kun er de brugere, som der er oprettet i Users, der nu har adgang.

Benytter man et e-mail program som Outlook Express, så skal man under Konti vælge Min server kræver godkendelse.

Man kan også vælge, at mail-serveren ikke skal kræve kodeord fra brugere med visse IP-numre. Det gøres ved at skrive numrene i feltet Do Not Authenticate Following IP Addresses. Her kan du for eksempel skrive IP-nummeret fra den server, som mail-serveren kører på (altså sig selv). Så kan alle andre programmer på computeren sende e-mails uden videre.

Her er det irriterende, at ArGoSoft ikke tillader et adresserum, så man kunne åbne for hele det interne netværk, men har man en eller få pc'er, er det ikke et stort problem.

DNS og MX

Man behøver ikke at være en virksomhed med fast forbindelse til internettet, før en mail-server kan være interessant. Har man ADSL, kan man faktisk bruge sin hjemme-pc som server. En helt almindelig pc med Windows 98 eller Windows 2000 kan fungere som komplet server - samtidig med, at man bruger den til at arbejde med.

Der er dog nogle detaljer, man skal holde øje med. Installerer man Apache som web-server, behøver man ikke et rigtigt DNS-navn på internettet. Andre brugere kan godt få adgang til web-serveren ved blot at skrive IP-nummeret i browserens adresse-felt. Det er ikke særlig brugervenligt, men det virker. Den fidus går imidlertid ikke med e-mail. Skal andre brugere sende e-mails til mail-serveren, så skal man have et navn.

Det kan man også få helt gratis. Det foregår via dynamiske DNS-servere såsom DynDNS, som vi tidligere har beskrevet.

Her kan man få navne som xyz.dyndns.org. Derefter vil andre brugere kunne få adgang til web-serveren ved at skrive den adresse. Opretter man en bruger i mail-serveren, der hedder jens, kan man sende e-mail til ham ved at skrive til jens@xyz.dyndns.org.

Man skal normalt oprette såkaldte MX records i DNS-databasen for at få mail-servere til at virke. Men det behøves ikke i dette simple eksempel. Har man en eller et par pc'er derhjemme, der er forbundet til internettet via én router, kan du efterlade MX-feltet tomt i DNS-systemet. Alle e-mails vil automatisk blive sendt til den IP-adresse, som er oprettet under det dynamiske domæne-navn.

Systemet forudsætter simpelt hen, at der bag routeren er en mail-server, der står og lytter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere