Artikel top billede

Til venstre Cerebras Wafer Scale Engine med 1,2 billioner transistorer og til højre den hidtil største GPU med 21,1 milliarder transistorer.

Verdens største chip har 400.000 kerner: Kan skære træningstiden for AI-modeller ned fra måneder til minutter

En amerikansk startup har netop lanceret en enormt stor chip på størrelse med en iPad, som er designet til at sætte alvorligt skub i udviklingen af kunstig intelligens og deep learning.

Verden er efterhånden forvænt med, at udvikling af chips kun handler om downsizing. Men den amerikanske startup Cerebras er gået en helt anden vej og har netop lanceret det, selskabet kalder verdens største computerchip.

Chippen er målrettet udvikling af kunstig intelligens og deep learning. Den kaldes Wafer Scale Engine og måler 21,5 gange 21,5 centimeter, og den er angiveligt den største chip, der nogensinde er bygget.

Chippen har 1,2 billioner transistorer og 400.000 AI-optimerede kerner. Kernerne har 18 gigabyte on-chip memory til rådighed, som distribueres i et såkaldt single memory-hierarki ‘one clock cycle’ fra hver kerne. Kernerne er forbundet med en ekstremt højtydende arkitektur, skriver Cerebras i et whitepaper, som du kan finde her.

Kan accelerere udviklingen markant

Selskabet noterer, at chippen kan reducere tidsforbruget på træning af modellerne til kunstig intelligens fra måneder til minutter og fra uger til sekunder.

På den måde kan den nye chip sætte AI-udviklerne i stand til at teste hypoteser meget hurtigere og gøre det muligt at teste ideer, som med den sædvanlige chiparkitektur simpelthen ikke kan lade sig gøre, eller som er for risikabelt.

Ifølge BBC er udviklingen af kunstig intelligens og deep learning typisk foregået ved brug af grafikprocessorer - GPU’er - som typisk har betydelig flere kerner end CPU’er. AI-processerne kan nemlig brydes ned i selvstændige enheder, som kan køres simultant.

De kraftigste CPU’er har omkring 30 kerner, mens de mest kraftfulde GPU’er har op til 5.000 kerner. Til gengæld er kernerne i GPU’er typisk ikke så kraftige som i CPU’erne.

Ifølge Ian Cutress, seniorredaktør på nyhedstjenesten AnandTech, er Cerebras’ chip besværet af størrelsen, for virksomheder vil have brug for specialbygget infrastruktur for at udnytte kræfterne, og det begrænser kundekredsen.

“Men det er også derfor, chippen er beregnet til udvikling af kunstig intelligens, for det er på det felt, de store investeringer sker lige nu,” siger han til BBC.

Prisen på chippen er ukendt. Ifølge BBC er Cerebras i færd med at sende de nye chips ud til et mindre antal kunder.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering