Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Danmark har tradition for kuldsejlede it-projekter i det offentlige: I hvilke andre brancher accepterer man en vare med 1.000 fejl?

ComputerViews: Danmark har udviklet en tradition for skandaleramte it-projekter i den offentlige sektor, men har de kuldsejlede projekter også været med til at sænke standarderne og forventningerne til udviklingen af de nye offentlige it-systemer? Mentaliteten skal ændres, og alle parter bærer en del af ansvaret.

Premium Kun for abonnenter
Det får du i artiklen
  • Indblik i hvorfor forventningerne til offentlige it-projekter tilsyneladende er sænket
  • Læs hvilke parter der står til ansvar
  • Indsigt i hvordan parterne sammen bør hjælpe hinanden med at hæve standarderne fremadrettet
1.179
6 min
ComputerViews: Politiets Polsag-projekt nåede kun at blive sat i pilotdrift, før det blev skrottet, Region Hovedstadens valg af Sundhedsplatformen har givet personalet en lang række uhensigtsmæssige forløb og Skat's EFI-system, der i 2015 blev lukket ned efter blot to års drift, kosterede skatteyderne flere milliarder kroner.

De tre eksempler er bare et lille udpluk af en række skandaleramte it-systemer i den offentlige sektor i Danmark, som desværre kan nævnes i flæng.

I mindre skala har Københavns Universitet for nyligt droppet det nye it-system, Epos, der blev udskudt fire gange på fem år, før systemet blev lagt i graven.

Fejlene er forskellige i de offentlige it-projekter, men der er også bemærkelsesværdigt mange gengangere, når fejlene skal forklares:

Årsager som - projektet identificerer ikke brugernes behov, projektet vil opnå for meget på én gang, brugerfladerne designes alt for sent, eller der opstår for mange overraskelser for sent i processen, når de forskellige systemer integreres - er blandt mest hyppige forklaringer.

Det kan du læse mere om her: Københavns Universitet udskød it-system fire gange på fem år, før det blev lagt i graven

Selvom det på ingen måde tåler sammenligning med ovenstående skandaler, har Computerworld for nyligt også afdækket, at der er en række problemer med det nye boligstøttesystem, som blev sat i drift i slutningen af marts.

I den forbindelse kom professor på IT-Universitetet, Søren Lauesen, med en bemærkelsesværdig udtalelse til Computerworld.