Jensby investerer entertainer-penge

Gennem det seneste år har tidligere CSC-direktør Asger Jensby placeret 17 millioner risikovillige kroner i danske it-virksomheder via investeringsselskabet JMI Invest. En del af pengene tilhører entertaineren Finn Nørbygaard, som ved meget lidt om it, men har næse for en god forretning.

Navnet JMI Invest vækker næppe genklang hos mange, men det gør til gengæld navne Asger Jensby og Finn Nørbygaard. Men at der er en sammenhæng mellem de to personer, og at den sidstnævnte skulle have noget som helst med it-verden at gøre, ved de færreste.

Sammen med Tom Matthiesen, administrerende direktør for fodboldklubben AaB, udgør de to bestyrelsen i investeringsselskabet JMI Invest.

I alt har JMI Invest siden sommeren 2003 lagt omkring 17 millioner kroner i de syv porteføljeselskaber, som efter planen skal kunne sælges med en fornuftig profit efter fire til seks år.

De syv selskaber er Opportunity Solutions, Wendia, Link2-IT, Handstep, Netkoncept, ITF (det tidligere IT Factory) og Bridicum, som kom med på listen i sidste uge.

Selskaberne omsatte tilsammen for 170 millioner kroner i 2002. I 2003 - hvor JMI var inde i fem af selskaberne - var tallet oppe på 350 millioner kroner. For 2004 er der budgetteret med en omsætning på 820 millioner kroner.

I alt er der 274 ansatte i selskaberne, heraf over halvdelen i Netkoncept.

Risikovillig indflydelse

Ideen om at investere i mindre danske it-selskaber med behov for en vende forretningen kom, efter at Asger Jensby endegyldigt sagde farvel til topchef-niveauet i den danske it-verden efter en kort karriere hos EDS, som fulgte 12 år i chefstolen hos CSC.

- Tanken virkede helt naturlig: Hvis vi kan være med til at vende en virksomhed, får vi mulighed for at købe os ind til en fornuftig pris, en plads i bestyrelsen samt direkte indflydelse på det daglige arbejde. Det var den tanke, der blev kimen til JMI Invest, siger Asger Jensby, som "slet ikke er færdig" med at udbygge porteføljen.

Asger Jensby stiftede bekendtskab med sine pengestærke kollegaer via bestyrelsen i fodboldklubben FC Århus, der - som det vil være de fodboldkløgtige bekendt - hverken sportsligt eller økonomisk har nydt nogen medvind i de seneste år. Faktisk går det med Asger Jensbys egne ord "ad helvede til."

Men Finn Nørbygaard havde efterlyst nogle investeringstips hos den it-kyndige Jensby, og efter nogen overtale fra den tidligere CSC-direktørs side blev det så til samarbejdet i JMI Invest. Finn Nørbygaard og Tom Matthiesen ejer hver 15 procent og førstnævnte har investeret lidt under to millioner kroner.

Sidste år kom en fjerde, ikke navngiven investor til, som ejer 25 procent af selskabet, mens Asger Jensby ejer resten.

- Tom og Finn har lagt nogle penge i det her, og det forpligter, men det er kun godt at være moralsk knyttet op på det, man laver. Og jeg har lovet Finn, at jeg ikke tager et nyt corporate job, siger Asger Jensby.

Han beskriver Finn Nørbygaard som et stort aktiv for bestyrelsen trods den mangelfulde viden om it.

- Han går meget op i andre mennesker og er i øvrigt i gang med at uddanne sig til sociolog. Og det eneste aktiv i de virksomheder, vi investerer i, er mennesker, forklarer Asger Jensby.

Tommelskruer motiverer

Virksomhederne, der har JMI Invests bevågenhed, er forholdsvis nøje beskrevet. De er mindst tre-fire år gamle, videnbaserede - og gerne i økonomiske vanskeligheder, som det eksempelvis gjaldt ved den seneste investering i den konkursramte sikkerhedsvirksomhed Bridicum.

Et element af tommelskruer er nemlig ifølge Asger Jensby ikke en dårlig faktor for en virksomhed, der skal vokse.

- Der får du den bedste motivation for forandring, slår han fast.

Selv om JMI Invest betinger sig retten til at blande sig i den daglige drift af virksomhederne, er det kun med en minoritetsandel i selskabet. Mellem 20 og 30 procent er tommelfingerreglen.

- Hvis du har majoritet, så ejer du også problemerne. Det skal være sparring - selv om problemerne er svære, siger Asger Jensby. Han påpeger, at ejerne af virksomhederne selv har inviteret JMI Invest indenfor.

Selv mener han, at investeringsselskabets styrke er, at man har koncentreret indsatsen på nøje udvalgte områder.

- Vi er ikke 2M Invest, for de gik fallit. Det gik godt, mens de var ydmyge og omhyggelige, men de spredte sig meget. Vi planter vores investeringer i en forholdsvis begrænset cirkel, hvor der er synergier og selskaberne kan hjælpe hinanden - eksempelvis via fælles kunder eller at sende leads videre, siger han.

ASP-potentiale i porteføljen

Behovet for turn-around har været fælles for de syv selskaber, og en anden fælles faktor ser Asger Jensby i potentialet for at bygge en forretning der, hvor mange andre har fejlet - nemlig på udlejning af software over internet, ASP (application service provider).

- Når vi ser trenden vende på det område - og jeg vil ikke give et bud på hvornår - så kan vi inden for egne rækker samarbejde om en ASP-løsning, siger Asger Jensby.

Han peger på, at porteføljevirksomhederne breder sig over softwareudvikling, hosting og distribution. Blot mangler der mest indlysende en ERP-del, men også det er allerede inde i overvejelserne, hvad enten det bliver via samarbejde med en leverandør eller et opkøb til porteføljen.

Fælles faciliteter

JMI Holding giver sine selskaber mulighed for at dele kontor med søstervirksomhederne i domicilet i Birkerød, der nu huser fire af selskaberne. Desuden kan virksomhederne trække på en række standarddokumenter fra ansættelses- og eksport-kontrakter til likviditetsbudgetter, som hver enkelt selskab dermed ikke behøver udforme. Samtidig er man ved at indføre fælles bogføring.

Med det daglige engagement i porteføljevirksomhederne savner Asger Jensby ikke indhold i hverdagen, selv om han ikke længere må på ugentlige udlandsrejser eller kan sætte en håndfuld årlige millioner ind på bankkontoen i direktørløn.

Ifølge hans eget udsagn giver hans stilling som den eneste lønnede medarbejder i JMI Invest indtil videre en løn, som selv en sekretær ville fnyse hånligt af.

Færdig med topstyring

Men forskellen er, mener Asger Jensby, at man i dag som direktør i en amerikansk virksomhed som eksempelvis CSC - til forskel for for blot få år siden - blot er den forlængede arm for den amerikanske topledelse.

Det var det, der til sidst fik ham til at trække sig fra de bonede gulve og i stedet se på potentialet i mellemlaget af danske it-virksomheder.

- Jeg havde ikke et akut behov for at tjene penge, men havde stadig lyst til at arbejde meget, bare ikke i et multinationalt selskab. Og jeg mente at have en viden, som jeg kunne dele ud af. Måske er den ikke unik, men normalt er den begravet i de multinationale selskaber og ikke umiddelbart tilgængelig, siger han.

Et af de næste mål for Asger Jensby er at tiltrække en teknisk begavelse til bestyrelsen, der kan matche hans egen næse for forretningsdrift med en udpræget sans for det gode produkt. Adspurgt om en Erik Damgaard ville være drømmeaspiranten til den post, tøver Asger Jensby ikke længe.

- Ja, men jeg har ikke brug for hans penge. Men jeg ville gerne have hans hoved med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere