Europaudvalg diskuterer software-patenter

I dag behandler Folketingets Europaudvalg det omstridte softwarepatentdirektiv, som foreligger i en kompromistekst fra det irske EU-formandsskab. Den blev skrevet, efter EU-Parlamentet viste sig utilfreds med EU-Kommissionens foreslåede tekst, men har ikke mildnet parlamentsmedlemmerne. Prosa advarer om, at it-integration kan blive hæmmet under den nye patentlov.

Folketingets Europaudvalg skal i dag behandle det irske EU-formandsskabs forslag om en modificeret tekst på patentområdet, som kan få vidtgående konsekvenser for muligheden for at tage patent på software.

De nye regler, som forventes anbefalet i politisk enighed, vil kræve en ændring af dansk lovgivning, som lægger sig op af den europæiske patentkonvention.

Den gør det indtil videre ikke muligt at patentere software, som i stedet henlægges under ophavsretsloven.

Tilladt i praksis

Dog har man i praksis tilladt at patentere software, hvis opfindelsen i øvrigt har opfyldt patenterings-reglerne om at være nyskabende og ikke eksempelvis blot en ny teknik til finansielle beregninger.

Den nye softwarepatentlovgivning har været længe undervejs, men blev for nylig skubbet forbi EU-Parlamentet til afgørelse alene på ministertopmødet i den kommende weekend.

Det har ført til stærk kritik fra en række EU-parlamentarikere, som mener, at de sat uden for indflydelse, fordi EU-embedsmænd med vold og magt vil have direktivet vedtaget nu.

Dele af EU-Parlamentet viste sig ved en tidligere afstemning meget forbeholdent over for den foreslåede tekst og havde en række ændringsforslag, som stort set er blevet forbigået i den irske tekst.

Den såkaldte kompromistekst fra Irland har ikke mildnet gemytterne, og en række EU-parlamentarikere har samlet underskrifter ind i protest mod, hvad de kalder en lukket og udemokratisk lovgivningsproces.

Advarer mod licenser

I anledning af mødet i Folketingets Europaudvalg advarer it-fagforeningen Prosa sammen med It-politisk Forening politikerne mod at tillade, at man kan kræve licenser på teknologier, der er nødvendige for at få it-systemer til at arbejde sammen.

- Medlemsstaterne skal sikre, at hvor brugen af en patenteret teknik er nødvendig med det ene formål at sikre interoperabilitet, er en sådan brug tilladt under licens-frie betingelser, lyder Prosas forslag til en dansk modificering af den irske tekst.

Den henviser til, at man ved domstolenes hjælp kan få udstedt licenser "på rimelige og ikke-diskriminerende" vilkår, når det drejer sig om patenteret teknologi, der relaterer sig til interoperabilitet.

Men den retslige sikkerhed har ifølge Prosa vist sig uanvendeligt i praksis, og den holdning bakkes op af lektor ved Aarhus Universitet, Anders Skovsted Buch. Han påpeger i et brev til Europaudvalget, at de foreslåede regler vil gøre det umuligt at anvende patenterede filformater i open source-programmer.

- Det er værd at bemærke, at det eneste reelle alternativ til Microsofts monopol på tekstbehandling er Openoffice, som netop udvikles som et open source-projekt. Det vil være en smal sag for Microsoft at eliminere denne konkurrence , hvis selskabet udtager patent på Word-filformatet, skriver lektoren.

Han peger på, at Microsoft er i gang med at patentere en række XML-standarder, som kan forventes at ligge til grund for fremtidige Word-versioner.

Prosa mener samtidig generelt ikke, at der er videnskabeligt belæg for, at patenter vil fremme softwareudviklingen, og påpeger, at mange former for software er blevet udbredt med ekstrem hastighed uden patenter. I stedet henviser Prosa til, at software er beskyttet ophavsretsmæssigt.

IT-Brancheforeningen har anbefalet, at man holder sig til en lovtekst som bevarer status quo på softwarepatenteringsområdet, sådan som det er beskrevet i Patent- og Varemærkeloven.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere