Digitaliseringsstyrelsen og digital post-leverandøren e-Boks har efter et offentligt udbud indgået en ny aftale for leverancerne af digital post til danskerne og vores virksomheder.
Prisen på kontrakten med den eneste byder i udbuddet, e-Boks, lyder på 10 millioner kroner, ligesom det også var prisen ved sidste kontraktunderskrivelse.
Sidenhen tjener e-Boks så penge på de enkelte forsendelser, som staten, regionerne og kommunerne sender ud til de 4,3 millioner tilmeldte danskere, og de hundredetusindvis af virksomheder, som er forpligtede til at modtage digital post.
Forward til din egen indbakke
Den nye digital post-kontrakt indebærer også en række nye funktioner, når den tages i brug fra begyndelsen af næste år og frem til slutningen af 2018, skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside.
"Med den nye version af Digital Post får brugerne på en række områder en endnu mere brugervenlig løsning. Borgerne kan for eksempel automatisk få videresendt beskeder og breve modtaget i Digital Post til deres egen eller andres e-mail adresse," forklarer Digitaliseringsstyrelsens direktør Lars Frelle-Petersen.
"Myndighederne kan bede om at få en kvittering fra borgeren om, at de har læst beskeden sendt som Digital Post. Det kan eksempelvis være hospitalet, der beder borgeren bekræfte, at de har modtaget indkaldelsen til undersøgelse," fortsætter Digitaliseringsstyrelsens direktør på hjemmesiden.
Bliver billigere
Lars Frelle-Petersen forklarer, at enhedspriserne reduceres 'væsentligt'. Det betyder, at hver enkelt forsendelse bliver billigere at sende.
I dag betaler hver myndighed et engangsbeløb på 5.465 kroner for tilmelding og herefter en grundtakst på 70 øre for den første afleverede kilobyte, herefter fire kroner per megabyte, mens maksimalprisen ligger på 6,75 kroner for en forsendelse.
I gennemsnit regner den offentlige sektor med, at en digital post-meddelelse koster en krone.
Den pris ryger nu ned på et gennemsnit på 30 øre, når der skal sendes digital post ud til de 4,3 millioner tilmeldte danskere, og de hundredtusindvis af virksomheder, som er forpligtede til at modtage digital post.
I den nye aftale bliver tilslutningsprisen på 1.000 kroner, mens alle i forvejen tilsluttede myndigheder og organisationer bliver flyttet gratis med over i den nye løsning.
Begynder med det samme
Hos leverandøren e-Boks, der ejes ligeligt af Nets og Post Danmark, er der glæde over kontrakten, som indebærer, at styrelsen og e-Boks starter arbejdet med næste generation med det samme.
"Indgåelsen af kontrakten betyder blandt andet, at danskerne vil møde en genkendelig digital løsning, hvor de fortsat kan modtage og opbevare breve fra både offentlige og private afsendere," lyder det blandt andet fra e-Boks-direktør Henrik Andersen.
Udover genkendelighed bliver det i den kommende løsning også nemmere og billigere at sende store filer, mens virksomhederne gerne skulle få det noget nemmere med deres digital post-fordelingsmuligheder internt i virksomheden.
Skal spare en milliard om året
Du skal dog ikke forvente seriøse omvæltninger omkring digital post i de kommende dage, da den nuværende aftale med de gammelkendte funktioner og priser løber frem til, at den nye version er klar.
Den klarmelding forventes at lyde i starten af 2016.
Overordnet er indførelsen af digital post et storstilet it-projekt fra det offentlige, der på den måde kan spare op mod en milliard kroner årligt ved at droppe snail-mails i den fysiske postkasse.
Første mål i den rejse er, at 80 procent af kommunikationen mellem offentlige myndigheder og borgerne er digital. Udover digital post er de digitale selvbetjeningsløsninger også en væsentlig del af denne strategi.
Begge løsninger er blevet kritiseret ved indførelsen, da mange (især ældre) borgere har udfordringer med selvbetjeningen, mens digital post er blevet beskyldt for at være en offentlig skandale i sin vorden.
Læs også:
Usability-ekspert: Her er ni problemer med digital post