Artikel top billede

VPN-pirateri er næppe strafbart - men du kan stadig brænde fingrene

Netflix' katalog af film og serier er langt større, end det det danske marked umiddelbart kan se. Advokatfirmaet Bird & Bird afviser , at det er stridigt med dansk lov at tilgå de øvrige markeders kataloger.

Er du træt af Netflix' danske film- og seriekatalog, så er det utroligt nemt at tilgå det amerikanske, britiske eller hollandske udvalg, som ofte er markant anderledes.

Det skyldes at Netflix indgår forskellige rettighedsaftaler med filmproducenterne, til de forskellige regioner og markeder.

Udbuddet af film og serier varierer derfor fra land til land. Eventyrlystne danskere kan med en VPN-forbindelse snyde sig til andre regioners udbud, men det kan få konsekvenser.

Partner i advokatfirmaet Bird & Bird, Peter Lind Nielsen mener dog ikke, at du skal frygte hverken breve fra politi eller foged.

"Vi har ikke set nogen sager på området, men jeg har svært ved at se, at det skulle være ulovligt ifølge dansk ret," siger it-advokat Peter Lind Nielsen,

"Men fordi det er i strid med de aftalebetingelser, som er indgået med Netflix, kan Netflix' sanktion være, at man bliver hægtet af tjenesten,- eller hvilken anden tjeneste, som det nu måtte dreje sig om."

En udlægning som delvist bakkes op af Mads Jørgensen, som er juniorpartner i advokatfirmaet Johan Schlüter:

"Det er helt givet et brud på den kontrakt man indgår med Netflix. Og hvis man ser ophavsretligt på det, så tilgås noget indhold, en film eller en serie, som der ikke er givet licens til i den givne region. Sat på spidsen vil det altså nok være ulovligt," fortæller it-advokat Mads Jørgensen,

"Men om det nogensinde ville blive straffet, det tvivler jeg stærkt på. Når indholdet ligger på Netflix ville mange forbrugere tro, at indholdet er lovligt, derfor vil en tvist formentlig ende mellem rettighedshaverne og Netflix og ikke mellem Netflix og forbrugeren."

VPN-pirateri er en varm kartoffel

Streaming-tjenesten Netflix har de seneste dage været i vælten, da det amerikanske medie Torrentfreak.com rapporterede om en begyndende blokering af de brugere, som via VPN-forbindelser omgik de geografiske begrænsninger og så indhold, som de i realiteten ikke havde rettigheder til.

Historien blev senere tilbagevist af Recordere.dk, som mødtes med Netflix' direktør i Las Vegas, hvor han forklarede, at det ikke var en anti-VPN-kampagne, men derimod nogle DNS-opdateringer, som var skyld i enkelte brugeres VPN-problemer.

Problemet med geografisk lås på indhold er ikke noget nyt, og kan også opleves på gratis-tjenester, som eksempelvis Youtube eller DR's programmer, som ikke kan tilgås fra hele verdenen.

Derfor er mange afhængige af, at kunne omgå disse geografiske begrænsninger, oftest via en VPN-forbindelse.

Differentieret indhold på mange tjenester

Netflix må med sin enorme udbredelse i Danmark tage brodden af debatten om VPN-pirateri, men samme problematik gør sig også gældende for flere andre tjenester.

Itunes, Google Play eller Xbox Video ændrer alle indhold, afhængigt af, hvilket land du browser fra. Derfor vil en VPN-forbindelse gennem USA åbne muligheder, for nyt indhold.

Du skal dog være opmærksom på, at selvom det næppe vil blive straffet med politianmeldelse og bøde, så er det stadig en juridisk gråzone, som kan betyde udelukkelse fra de pågældende tjenester.

Netflix ønsker ikke at udtale sig om eventuelle sanktioner, men refererer til deres brugerbetingelser.

Læs også:

Sådan får du adgang til den amerikanske udgave af Netflix