Kør Linux-programmer på BSD-styresystem

Applikationer skrevet til Linux kan også køres på BSD-styresystemerne. Vi viser, hvordan det kan gøres med FreeBSD.

Fra Linux til BSD

Styresystemet Linux er det mest populære blandt Unix-styresystemerne, som kan fås gratis eller ganske billigt. Der findes dog en stribe andre gratis styresystemer som FreeBSD, NetBSD og OpenBSD. Disse styresystemer har tekniske fordele overfor Linux på områder som for eksempel netværk, stabilitet, sikkerhed, og hvor mange platforme der understøttes.

Linux-miljøet er til gengæld klart førende i det antal applikationer, der findes. Der er for eksempel kontorpakken StarOffice fra Sun, Corels WordPerfect, Oracles database og spillet Quake. Linux's programsnitflade (API) er blevet standard for dem, der udvikler brugerprogrammer til disse Unix-systemer. Spørgsmålet er derfor: Hvordan kan brugere af BSD køre de applikationer, som oprindelig er skrevet til Linux?

Vi beskriver her, hvordan du kan tage et Linux-program og køre det på en FreeBSD maskine.

Der er mange teknikker til, hvordan et brugerprogram kan overføres fra et styresystem til et andet. Har man kildeteksten til rådighed, kan man oversætte programmet til det nye styresystem med en compilere til dette system. På den måde oversætter man det oprindelige program til en ny BSD-version.

I modsætning til den metode beskriver Jeffrey Carl i en artikel på Boardwatch Magazine, hvordan man kører programmerne binært på FreeBSD. Det vil sige, at Linux-applikationerne installeres og køres direkte, uden der udføres nogen form for oversættelser, emulering eller konverteringer af programmet. Der anvendes den oprindelige binære kode, som er den fødte programkode i processorens sprog.

Alle tre styresystemer, FreeBSD, NetBSD og Open BSD, har muligheder for at køre binære Linux-programmer, i det mindste på Intels x86 processorer. I sin artikel: Running Linux programs on FreeBSD, beskriver Jeffrey Carl hvordan man gør under FreeBSD. Vedrørende OpenBSD og NetBSD henviser han til deres web-steder.

Carl anbefaler BSD-miljøet at acceptere Linux's programsnitflade, der kaldes Application Binary Interface, ABI. Tredjeparts udviklere af applikationer kan basere sig på denne snitflade, og dermed levere software til både Linux og BSD-miljøerne.

FreeBSD Loader

Filsystem og loader

FreeBSD giver Linux binær kompatibilitet ved at skabe et "skygge" Linux filsystem med de relevante programmer og biblioteker. Derefter routes Linux programmernes kald til dette filsystem. Linux-programfiler kan gemmes på et filsystem som FreeBSD UFS eller Linux ext2.

FreeBSD bruger en program loader, der læser applikationsprogrammet, og som arbejder med ABI. Loaderen genkender Linux-programmet og sætter en pointer, der fanger og henviser alle systemfunktionskald til Linux-systemkald. Der er tre ting, som skal anvendes til at få BSD til at køre Linux-programmer. Der skal anvendes en såkaldt Kernel LoaDable, som kaldes linux.ko. Det er en Linux-kerne, som indlæses i FreeBSD.

Dernæst skal der installeres de nødvendige Linux biblioteker og programmer. Carl angiver, hvilke moduler der er tale om. Hvis der er brug for et større antal applikationer, er der flere biblioteker som skal tages med. Red Hat's Package Manager applikation til deres rpm-format findes i FreebSD-version, så du her kan bruge rpm formatet, der bruges til at pakke Linux-programmer med.

Endelig skal de binære filer fra Linux navngives. De kan være i det nyere Linux ELF format (Executable and Linking Format) eller det ældre a.out format. Det gøres med kommandoen brandelf.

Når navnet i ELF filerne af FreeBSD-systemet læses som "Linux", da bliver pointere til systemfunktionskald omdirigeret til de steder, hvor de kaldte Linux services befinder sig. Derudover søger FreeBSD efter de programmer og filer, som applikationen skal bruge, først i stien: /combat/linux/Original-path. Dette medfører, at et Linux-program kan kalde FreeBSD programmer.

Videre

Problemer

Problemerne med at køre Linux-applikationer på FreeBSD adskiller sig ikke for problemerne ved at køre dem på Linux-styresystemerne. Spørgsmålet er her, hvilke biblioteker der kræves af applikationerne, samt at få dem downloadet og installeret korrekt. For BSD brugerne er den nemmeste metode til at gennemskue installationen den simple, at de finder en Linux-maskine, hvor programmet kører, og derefter lister de nødvendige biblioteker med kommandoen ldd. Alternativt må informationerne søges på programudviklernes web-sider.

Carl nævner desuden, at der kan være problemer med programmer, der bruger Linux /proc filsystem, fordi det fungerer anderledes end FreeBSD's /proc system. Ligesom der kan være problemer, hvis applikationen bruger Linux-specifik assembler kode.

Carl henviser til håndbogen om FreeBSD som forklarer, hvordan FreeBSD kører Linux-programmer. Afsnittet findes på web-adressen: http://www.freebsd.org/handbook/linuxemu.html




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere