PHP-Nuke under Windows

Der er masser af spændende produkter til Linux såsom PHP-Nuke, der er en gratis komplet nyheds-portal som PCWorld Online. Du kan også køre det under Windows, for alle komponenter som Apache, PHP og MySQL er overført. Vi har prøvet, og det virker.

Indledning

Som Windows-bruger kan jeg godt blive lidt misundelig på Linux-miljøet en gang i mellem. Se bare på PHP-Nuke, der er en total og gratis nyheds-portal som PCWorld Online med integration til database og det hele. Der er så meget interessant software, som jeg gerne vil køre, men jeg vil helst ikke slippe min Windows.
Det kan faktisk lade sig gøre. Meget af det gratis software, der er i Linux-miljøet, findes også i versioner til Windows. PHP-Nuke er baseret på webserveren Apache, script-sproget PHP og databasen MySQL. Alle disse ting findes til Windows, og de er lette at installere og konfigurere.

PHP-Nuke er tidligere beskrevet på PC World Online.

Det lykkedes os på et par timer at hente alle produkterne og installere dem under Windows ME. Herefter kørte PHP-Nuke, som er på billedet. Her er metoden.

Man kunne alternativt installere både Windows og Linux på sin computer. Men det er besværligt, og så skal man bruge klient-software fra Linux. Jeg vil gerne beholde Windows som klient - og samtidig have mulighed for at køre Linux' serversoftware.

Man kan også installere Linux' serversoftware på et webhotel, og derefter konfigurere det hele via en browser i Windows. Her er der flere muligheder. Sitet f2s er helt gratis og tilbyder 20 MB plads, Apache, PHP og MySQL. Problemet er blot, at f2s er uhyggelig langsom og ustabil. Man får, hvad man betaler for.

Andre mere stabile webhoteller fås til under 100 kroner om måneden. De tilbyder typisk bedre plads og de samme muligheder. Her er der ikke problemer med svartiderne, men så skal der altså betales.

Webhotellet er en glimrende løsning til et site, der er i produktion, men det er ikke løsningen til udvikling og test. Det kræver for eksempel, at man er på nettet hele tiden. Jeg ville hellere have en lokal installation, som jeg kunne teste på derhjemme.

Apache

Installation af Apache

PHP-Nuke er som sagt baseret på webserveren Apache, der også findes til Windows. Man behøver faktisk slet ikke bruge Apache, for PHP kan også installeres til PWS (Personal Web Server), der er indbygget i Windows ME og 9x.
Det er imidlertid ikke den bedste løsning, for PWS er ikke et ægte serverprodukt som Microsofts "rigtige" server IIS (Internet Information Server). De Unix- og Linux-baserede webhoteller er desuden baseret på Apache, så man kan lige så godt installere det rigtige produkt en gang for alle.

Det er også let. Apache fylder 3,7 MB, hvilket gør det hurtigt at hente selv med et modem. Det installeres let ved blot at klikke på installationsprogrammet.

Herefter kan det startes ved at vælge menuen Start + Programmer + Apache Web Server + Management + Start Apache. Webserveren starter nu i en kommandolinje (DOS prompt).

Man kan installere Apache som en service, men udviklerne bag programmet siger selv, at det ikke er helt stabilt endnu. Det er heller ikke nødvendigt. Webserveren stoppes ved at klikke Ctrl + C.

Man kan let teste webserveren ved blot at åbne sin browser og indtaste adressen localhost. Kan du nu se Apaches velkomstbesked, er serveren installeret korrekt.

PHP

Installation af PHP

Næste punkt på dagsordenen er PHP, hvilket er det script-sprog, der svarer til Microsofts ASP (Active Server Pages). Version 4.04 fylder 3,7 MB og hentes her. Programmet kommer som en zip-fil. Den skal blot pakkes ud, og derefter skal installationsprogrammet køres.

Nu er der lidt manuelt arbejde tilbage. Filen php4ts.dll skal flyttes fra c:\php til c:\windows\system. Filen php.ini-dist skal omdøbes til php.ini og flyttes til c:\windows. Og de følgende linjer skal tilføjes til Apaches konfigurationsfil httpd.conf.


LoadModule php4_module c:/php/sapi/php4apache.dll
AddType application/x-httpd-php .php4
AddType application/x-httpd-php .php
ScriptAlias /php4/ "C:/php/"
Action application/x-httpd-php4 "/php4/php.exe"
AddType application/x-httpd-php4 .php


Herefter skal webserveren genstartes, og så er PHP installeret. Du kan se, at det er lykkedes, hvis Apache i kommandolinjen nu skriver PHP/4.0.4pl1 running.


Du kan også teste det manuelt ved at lave en PHP-side og lægge den i Apaches mappe htdocs. Skriv for eksempel:


<?php
phpinfo();
?>


MySQL

Installation af MySQL

Tredje punkt på listen er databasen MySQL, der typisk også kun forbindes med Linux. Produktet findes imidlertid også til Windows, men det gør ondt i hjertet på open source-folkene, så de anbefaler den ikke til seriøse ting. Det gør heller ikke noget i dette tilfælde. Vi er i gang med at lave en udviklings- og test-platform.

MySQL 3.23 fylder næsten 10 MB, så det tager lidt tid at hente,. Det er en zip-fil, der skal pakkes ud. Herefter er der et standard installationsprogram, der skal køres.

Kør derefter programmet winmysqladmin. Nu bliver databasen konfigureret færdig for dig, og MySQL får et lille ikon (trafiksignal) i proceslinjen. Lyset er grønt, når databasen kører - og ja - rødt når den er stoppet.

Vi du teste databasen, så opret en tabel via programmet MySqlManager. Programmet giver mulighed for at køre SQL-kommandoer direkte. I dette tilfælde har jeg lavet tabellen jbh med ét felt i, der er et heltal (integer). Jeg har oprettet tre poster i tabellen. Lav derefter en tekstfil, som rummer følgende linjer:

<?php
$db = mysql_connect("localhost", "root");
mysql_select_db("test",$db);
$result = mysql_query("SELECT * FROM jbh",$db);
printf("Første: %s
\n", mysql_result($result,0,"i"));
printf("Anden: %s
\n", mysql_result($result,1,"i"));
printf("Tredje: %s
\n", mysql_result($result,2,"i"));
?>


Gem filen som select.php, og åben den derefter i din browser. Ser du indholdet af tabellen, så er både Apache, PHP og MySQL kørende, og de taler sammen.

PHP-Nuke

Installation af PHP-Nuke

Sidste punkt er selve PHP-Nuke, der er nyheds-portalen. Om vi kører Linux eller Windows er uden betydning her. PHP-Nuke er blot en samling PHP-filer plus en database, der hentes her.

Den seneste version 4.3 fylder lidt mindre end en megabyte. Den kommer som en pakket fil med fejl! Af uforklarlige grunde kommer den med endelsen tar.tar. Åbner man den i Winzip, får man en fejl. Omdøb filen til PHP-Nuke-4.3.tar.gz. Herefter virker det uden problemer.

Filerne kan lægges hvor som helst, men filerne i mappen html skal flyttes til Apaches mappe htdocs.

Nu skal selve databasen oprettes. Alle de nødvendige kommandoer ligger i filen nuke.sql i mappen sql. Før brugte vi programmet MySqlManager til at oprette tabeller og data, men dette program kan ikke forstå denne fil - heller ikke selvom du kopierer teksten ind i det. Kopier filen til C:\mysql\bin.

Du bliver nødt til at oprette databasen via en kommandolinje. Start en kommandolinje (DOS prompt) og gå til mappen C:\mysql\bin. Kør derefter programmet mysql. Vælg den ønskede database under MySQL ved at skrive use og database-navnet. Det kan være test.

Kør SQL-kommandoerne ved at skrive source nuke.sql. Det er det hele. Skriv quit for at stoppe programmet.

Nu er du faktisk klar. Sørg for, at både Apache og MySQL kører. Gå til din browser og skriv stien til PHP-Nuke's index.php. Så skulle det gerne se ud som på billedet. Du har nu en komplet open source nyheds-portal kørende under Windows.

Vil du ind og konfigurere din portal, så skriv admin.php i stedet for index.php. Brugernavnet og kodeordet er God og Password.

Denne opsætning er næppe god nok til produktion, men den er faktisk glimrende til test og udvikling - og den kører uden problemer under Windows ME og 9x - og uden opkobling til Internet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere