Billigt trick til store mobile datamængder

En harddiskskuffe giver dig meget hurtige mobile data i store mængder, som kan anvendes direkte på mange pc'er. Vi beskriver den billige løsning og dens muligheder.

Harddiskskuffe

En billig og simpel harddiskskuffe giver dig mobile data, der er hurtigere, billigere og har større kapacitet end de fleste alternative løsninger. Betingelsen for løsningen er et lille fysisk indgreb med montage af en ramme i de pc'er, som skal bruge den.

En harddiskskuffe til 200 kroner gør harddisken flytbar og bærbar. I skuffen monterer du en standard harddisk. I de pc'er, som du vil køre disken på, monteres en ramme for skuffen i en tom 5,25"-drevplads. Kablerne til harddisken forbindes ganske som ved normal montage af harddiske, blot er skuffestystemet forbindelsesledet mellem pc og harddisk.

Putter du en ny harddisk i, kan du få 50 gigabyte mobile data for omkring 2.000 kroner, som kan anvendes direkte i alle computere, der har passende ramme monteret. Før du tænder computeren, putter du harddiskskuffen i, og tænder. Når du er færdig med arbejdet, slukker du - og tager skuffen med sig. En tilhørende nøgle sikrer dig mod dumheder, som at fjerne skuffen fra en tændt maskine.

Det giver hurtig adgang til store mængder data ved arbejde med pc'er, hvor som helst. På hjemmearbejdspladsen, på arbejdet, på servicesteder osv. Alle steder har du samme store samling data direkte til rådighed.

Mobile alternativer

Alternative mobile data

Der udbydes i dag mange alternative løsninger, der giver dig adgang til data fra flere arbejdspladser. Du kan overføre data mellem pc'ere på mange forskellige måder. Disketterne er gammelkendte, bærbare computere er en løsning, og der kan overføres data via netværk. Dertil kommer en lang stribe af produkter som tape-enheder, CD-ROM-enheder, transportable diske, magnetkort, Zip-drev og andre. Vi har tidligere omtalt flytbare drev i artiklen: Test af flytbare drev.

En anden type løsning, som er under hastig udbredelse, er, at du arkiverer dine data på Internet. Det har vi omtalt i artiklen: Lagring på nettet. Der er udviklet teknikker til deling af data over netværk, som WebDAV der omtales i Sig goddag til WebDAV.

Sammenligner vi harddiskskuffen med disse løsninger, er der klart nogle fordele: Hastigheden ved direkt adgang til harddisken er suverænt bedre end alle andre overførelseshastigheder. Kapaciteten på harddiskene ligger foran næsten alle andre lageringsmedier, og det er også tilfældet i den billige ende. En billig harddisk på 50 gigabyte kan indeholde videofiler, flere programpakker og næsten endeløst med multimedieprodukter.

Husk teknikken

Teknisk huskeseddel

Det at montere harddisk og rammerne, kan udføres af alle, der tidligere har prøvet at monteret diske i pc'er. Det er beskrevet i den tidligere artikel: Sådan installerer du en ny harddisk. Her skal vi dog erindre om følgende vigtige punkter:

  • Der er flere typer harddiskskuffer. Der findes skuffer til IDE/AT-harddiske samt til SCSI-harddiske. Jeg har desuden set to forskellige produkter til IDE/AT-diske, som ikke passer sammen.

  • Der er harddiskskuffer med ventilatorer, som skaffer disken af med varme. Zitech Computer anbefaler i deres katalog, at disse bruges til harddiske, der kører hurtigere end omkring 4.800 rpm.

  • Strømkablerne kan kun monteres på en måde. Men du skal huske, at den røde markering på det brede signalkabel skal gå til pin 1 på harddisken. Det er en god ide at se godt efter det lille mærke for pin 1 på harddisken, før du skruer disken fast.

  • Harddisken skal sættes som SLAVE, hvis den sættes på samme flade signalkabel som den primær harddisk. Sidder harddisken på sit eget signalkabel, skal den være master. Du vælger status på harddisken som master eller som slave ved at sætte små dip-switche.

  • I denne løsning, hvor vi bruger harddisken til data, skal den monteres som sekundær harddisk. Således at disken bliver for eksempel drev D,efter det primære drev C.

  • Windows er som regel hurtig til at akceptere sekundære hardiske, men du skal starte op to gange, før du bruger disken.

    I næste artikel giver vi en praktisk teknisk løsning på problemer, når nyere harddiske skal køre på ældre pc'er. Ligesom vi giver endnu en fidus.

    Risiko

    Risiko

    Ved alle løsninger på mobile data er der risiko for tab af data, tyveri af data samt andre skader. Harddiskskuffen er mere klodset end for eksempel smarte små magnetkort, men den giver kapacitet som en kasse med cd-rom. Moderne harddiske parkerer deres læse/skrive-hoveder et sikkert sted, når disken er slukket. De er derfor meget mere robuste mod slag, stød og rystelser, når de er slukket, end når de kører under brug.

    Du sikrer dig mod risikoen for tab af data med backup kopier, så dit tab højst kan blive de tusinde kroner til disken. Risikoen mod tyveri af data sikrer du ved at kryptere alle fortrolige oplysninger, der ligger på disken.

    Det er dog en ulempe ved harddiskskuffen i sammenligning med de andre løsninger, at det kræver et fysisk indgreb på pc'erne. Det kan ikke altid lade sig gøre på andre menneskers computere, som man kun har brugeradgang til. Det kræver basal teknisk indsigt i at gøre det.

    Der er risiko for, at du glemmer harddisken. En risiko du bedst selv kan vurdere. Du kan tage forbehold for det ved at sikre, at kun data eller passive programarkiver ligger på den. Det vil sige, at du skal undgå at lave programinstallationer, som integreres på den mobile harddisk, således at pc'en ikke kan anvendes uden, at harddiskskuffen er monteret.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Jobindex Media A/S
    Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere